Sparlösastenen


Tätt efter Rökstenen Sveriges viktigaste och även gåtfullaste. Stenen står i en liten byggnad intressanta informationstavlor. Vackra bilder och blandning av samnordiska och svenska runor.

  • Till start: 320,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vara 
  • Avgift: Nej 


Sparlösastenen

Sparlösastenen är en mycket gåtfull och märklig runsten. Man tror att den är från 800-talet och den har unika bilder samt en ovanlig blandning av samnordiska och svenska runor.

Det är mycket vanligt att man i medeltida kyrkor har en runsten inmurad i kyrkomuren. Precis så var det med Sparlösastenen. Eftersom den hade text och bilder på alla fyra sidorna och även på toppytan visade det sig vara extra viktigt att frilägga den.

Den konserverades 1982 och är idag placerad i en särskild utställningshall i anslutning till Sparlösa kyrka. Här kan man läsa om stenen.  Stenens syfte är oklart men delar av det visar tecken på ett religiöst dokument och man framhåller i texten suveräniteten, krigarkraften och fruktsamheten vilka är de tre egenskaperna som germanerna tillskrev Odin.

Maj till augusti serveras kaffe här lördagar och söndagar.

Fri entré och öppet året om.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lidköping
En mycket trevlig stad och utmärkt bas för utflykter. Nya stadens torg med Gamla Rådhuset, Limtorget, Rörstrandsområdet och Vänermuseet är toppar och en promenad ut mot Vänern därtill.
OrtLidköping
Vänersborg
En liten stad med mycket att se trots sin storlek. Det vackra läget vid Vänern upplevs bäst från Skräckleparken och strandpromenaden. Vänersborgs museum är Sveriges första museum och en riktig pärla.
OrtVänersborg
Stola säteri
Till Stola säteri lyckades man spåra Stefan Holm släkt i SVTs Vem tror du att du är? Här bodde Ekebladska släkten och det var Eva Ekeblad upptäckte att man kunde göra brännvin av potatis.
OrtLidköping
Dalaborg till Baldersnäs.
Rundturen startar vid den gamla slottsruinen Dalaborg och ringlar sig norrut till natursköna Baldersnäs herrgård för att kanske äta kvällens middag.
OrtMellerud
Dalaborgs slottsruin
Ruinen efter en av medeltidens viktigare borgar. Här beslutade att drottning Margareta som senare kom att styra Kalmarunionen skulle bli regent. Läget vid var optimalt där man över vattnet kunde nå åt tre väderstreck.
OrtDalaborg
Saab Car Museum...
OrtTrollhättan