Sparlösastenen


Tätt efter Rökstenen Sveriges viktigaste och även gåtfullaste. Stenen står i en liten byggnad intressanta informationstavlor. Vackra bilder och blandning av samnordiska och svenska runor.

  • Till start: 320,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vara 
  • Avgift: Nej 


Sparlösastenen

Sparlösastenen är en mycket gåtfull och märklig runsten. Man tror att den är från 800-talet och den har unika bilder samt en ovanlig blandning av samnordiska och svenska runor.

Det är mycket vanligt att man i medeltida kyrkor har en runsten inmurad i kyrkomuren. Precis så var det med Sparlösastenen. Eftersom den hade text och bilder på alla fyra sidorna och även på toppytan visade det sig vara extra viktigt att frilägga den.

Den konserverades 1982 och är idag placerad i en särskild utställningshall i anslutning till Sparlösa kyrka. Här kan man läsa om stenen.  Stenens syfte är oklart men delar av det visar tecken på ett religiöst dokument och man framhåller i texten suveräniteten, krigarkraften och fruktsamheten vilka är de tre egenskaperna som germanerna tillskrev Odin.

Maj till augusti serveras kaffe här lördagar och söndagar.

Fri entré och öppet året om.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Conditori Nordpolen
Ett av Sveriges bästa konditorier. Mästarklass enligt White Guide. Mästare på tårtor säger vi.
OrtVara
Kållandsö
En rundtur som bjuder på fantastiska kulturupplevelser och storslagen natur. 
OrtLidköping
Hindens rev
En naturupplevelse som fängslar alla. Halva vägen bil men sen får man vandra rakt ut i Vänern på ett alltmer smalnande näs och tillslut ha vatten inom stenkast på båda sidor.
OrtLidköping
Lidköping
En mycket trevlig stad och utmärkt bas för utflykter. Nya stadens torg med Gamla Rådhuset, Limtorget, Rörstrandsområdet och Vänermuseet är toppar och en promenad ut mot Vänern därtill.
OrtLidköping
Vänersborgs museum
Sveriges äldsta museum som är byggt med syftet att vara just museum. En excentrisk affärsman ocb en upptäcksresande slår sig samman och skapar detta fina museum.  Fri entré.
OrtVänersborg
Dalaborg till Baldersnäs.
Rundturen startar vid den gamla slottsruinen Dalaborg och ringlar sig norrut till natursköna Baldersnäs herrgård för att kanske äta kvällens middag.
OrtMellerud