Sparlösastenen


Tätt efter Rökstenen Sveriges viktigaste och även gåtfullaste. Stenen står i en liten byggnad intressanta informationstavlor. Vackra bilder och blandning av samnordiska och svenska runor.

  • Till start: 320,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vara 
  • Avgift: Nej 


Sparlösastenen

Sparlösastenen är en mycket gåtfull och märklig runsten. Man tror att den är från 800-talet och den har unika bilder samt en ovanlig blandning av samnordiska och svenska runor.

Det är mycket vanligt att man i medeltida kyrkor har en runsten inmurad i kyrkomuren. Precis så var det med Sparlösastenen. Eftersom den hade text och bilder på alla fyra sidorna och även på toppytan visade det sig vara extra viktigt att frilägga den.

Den konserverades 1982 och är idag placerad i en särskild utställningshall i anslutning till Sparlösa kyrka. Här kan man läsa om stenen.  Stenens syfte är oklart men delar av det visar tecken på ett religiöst dokument och man framhåller i texten suveräniteten, krigarkraften och fruktsamheten vilka är de tre egenskaperna som germanerna tillskrev Odin.

Maj till augusti serveras kaffe här lördagar och söndagar.

Fri entré och öppet året om.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Conditori Nordpolen
Ett av Sveriges bästa konditorier. Mästarklass enligt White Guide. Mästare på tårtor säger vi.
OrtVara
Halle-Hunneberg
På dessa platåberg härskar skogens konung älgen. Här har det bedrivits kunglig jakt sedan 1300-talet vilket beskrivs i Kungajaktsmuseet. Bergen är mäktiga på håll men missa inte att vandra runt på leder eller åka på älgsafari.
OrtVänersborg
Hindens rev
En naturupplevelse som fängslar alla. Halva vägen bil men sen får man vandra rakt ut i Vänern på ett alltmer smalnande näs och tillslut ha vatten inom stenkast på båda sidor.
OrtLidköping
Kållandsö
En rundtur som bjuder på fantastiska kulturupplevelser och storslagen natur. 
OrtLidköping
Vänersborg
En liten stad med mycket att se trots sin storlek. Det vackra läget vid Vänern upplevs bäst från Skräckleparken och strandpromenaden. Vänersborgs museum är Sveriges första museum och en riktig pärla.
OrtVänersborg
Trollhättefallen
Vattenfall är mäktiga upplevelser. Allra helst när dammluckor öppnas och man får se vattnet välla fram. Varje dag i juli och augusti kl 15 öppnas luckorna här och övrig sommar på lördagar.
OrtTrollhättan