Halle-Hunneberg


På dessa platåberg härskar skogens konung älgen. Här har det bedrivits kunglig jakt sedan 1300-talet vilket beskrivs i Kungajaktsmuseet. Bergen är mäktiga på håll men missa inte att vandra runt på leder eller åka på älgsafari.

  • Till start: 342,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vänersborg 
  • Avgift: Nej 


Halle-Hunneberg

Platåbergen Halleberg och Hunneberg tornar upp sig över Västgötaslätten och syns långväga mot Vänerns sydspets. Naturen är minst sagt storslagen och har fascinerat människor i alla tider.

Mest är berget känt som älgarnas berg och hit kommer tiotusentals svenska och utländska besökare årligen för att se skogens konung.  Här anordnas älgsafari där man tar sig ut för att se älgen i dess rätta element. Man kan även stöta på rådjur, kronhjort och bäver.

Jakten på har varit i kunglig ägo sedan 1351 då de utsågs till Konungspark.  Här hålls årligen den traditionella kungajakten men det infördes först av kung Oscar II 1885.

Ett museum nära parkeringen, kungajaktsmuseet Älgens berg, är ett upplevelsecentrum som berättar om älgen, om bergens natur, fängslande kulturhistoria och traditionella kungajakt.  På Bergagården finner du restaurang och café Spiskupan

Läs mera

Länkar

Halle-Hunneberg
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vänersborgs museum
Sveriges äldsta museum som är byggt med syftet att vara just museum. En excentrisk affärsman ocb en upptäcksresande slår sig samman och skapar detta fina museum.  Fri entré.
OrtVänersborg
Saab Car Museum...
OrtTrollhättan
Trollhätte kanal - slusstrapporna.
Att beskåda en slussning i dessa tre slusstrappor är en upplevelse. Även park med promenadvägar i mycket vacker miljö.
OrtTrollhättan
Dalaborgs slottsruin
Ruinen efter en av medeltidens viktigare borgar. Här beslutade att drottning Margareta som senare kom att styra Kalmarunionen skulle bli regent. Läget vid var optimalt där man över vattnet kunde nå åt tre väderstreck.
OrtDalaborg
Dalaborg till Baldersnäs.
Rundturen startar vid den gamla slottsruinen Dalaborg och ringlar sig norrut till natursköna Baldersnäs herrgård för att kanske äta kvällens middag.
OrtMellerud
Gustafsberg
Sveriges äldsta bad-och kurort med anor från 1700-talet. Välbevarad bebyggelse och park i vackert läge vid Byfjorden. Kafé och restaurang.  Varmbadhuset är idag vandrarhem men badstrand finns.
OrtUddevalla