Stegeborgs slottsruin och hamnkrog.


Stegeborg var förr i tiden en av Sveriges viktigaste befästningar. Med tiden blev andra orter viktigare och borgen förföll. Idag är detta ett populärt turistmål med krog, fik med toppenglass och visningar.

  • Till start: 130,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Söderköping 
  • Avgift: Nej 


Stegeborgs slottsruin och hamnkrog.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Stegeborgs slottsruin

Slottsruinen ligger belägen på en liten ö i Slätbaken nära inloppet till Göta Kanal. Stegeborg var under medeltiden ett av Sveriges viktigaste fästen och kungligt slott fram till 1600-talet. Här föddes även Gustav Vasas son Johan (III).  Dåtidens mäktigaste släkter möttes i blodiga strider eller härda förhandlingar vid borgen.  Borgen omges av en vacker park med örtagård.

Entréavgift: 
I avgiften ingår en audioguide där Herman Lindqvist återberättar Stegeborgs historia.
Vuxna 50 kr
Barn 0-5 år gratis. 6-15 år 25 kr.

Stegeborgs hamnkrog

Bredvid slottsruinen, precis vid vattnet, ligger Stegeborgs Hamnkrog. Man har sittplatser ute i solen, under soltak vid vattnet eller inne i krogen med öppen spis och utsikt över Slätbakens vatten.

Boka bord på telefon 0121-42002

I anslutande byggnad ligger en Glasseria med kafé där man även säljer godis, kalla drycker och souvenirer.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Glassrestaurang Smultronstället
Glassrestaurangen blev känd för svenska folket via Café Norrköping med Ragnar Dahlberg som programledare. Välförtjänt drar man folk till pittoreska Söderköping enkom för att glassa lite. Läget vid Göta kanal i pittoreska Söderköping gör sitt till.
OrtSöderköping
Söderköping
Söderköping anses av många som en av Sveriges allra mest pittoreska. Här bjuds man på båtliv vid Göta kanal, en glassrestaurang, ett utsiktsberg för den spänstige och massor med kulturhistoria och småortsgemyt.
OrtSöderköping
Mauritzbergs slott.
Konferens och golf kanske inte är allas tekopp men här kan alla besöka det vackra slottet som är beläget högt över Bråviken. Golfrestaurangen Ebba Grips bistro erbjuder enkel och prisvärd mat om man inte ska finäta på slottet. 
OrtNorrköping
Gusums bruk och kyrka...
OrtValdemarsvik
Tyrislöt - Sankt Annas skärgård.
Härifrån kan man ta båt till Harstena och Arkösund eller hyra småbåtar, kajaker mm. Skärgårdsmuseum och vandringsslinga på 2,5 km. Krog, fik och lanthandel.
OrtNorra Finnö
Nävekvarn
Bruket då det stavades med Q, var känt för sina gjutjärnsspisar. Gå runt i bruksområdets vackra byggnader samt i hamnområdet med fik, folkpark, aktersnurremuseum och småbåtshamn.
OrtNyköping