Stegeborgs slottsruin och hamnkrog.


Stegeborg var förr i tiden en av Sveriges viktigaste befästningar. Med tiden blev andra orter viktigare och borgen förföll. Idag är detta ett populärt turistmål med krog, fik med toppenglass och visningar.

  • Till start: 130,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Söderköping 
  • Avgift: Nej 


Stegeborgs slottsruin och hamnkrog.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Stegeborgs slottsruin

Slottsruinen ligger belägen på en liten ö i Slätbaken nära inloppet till Göta Kanal. Stegeborg var under medeltiden ett av Sveriges viktigaste fästen och kungligt slott fram till 1600-talet. Här föddes även Gustav Vasas son Johan (III).  Dåtidens mäktigaste släkter möttes i blodiga strider eller härda förhandlingar vid borgen.  Borgen omges av en vacker park med örtagård.

Entréavgift: 
I avgiften ingår en audioguide där Herman Lindqvist återberättar Stegeborgs historia.
Vuxna 50 kr
Barn 0-5 år gratis. 6-15 år 25 kr.

Stegeborgs hamnkrog

Bredvid slottsruinen, precis vid vattnet, ligger Stegeborgs Hamnkrog. Man har sittplatser ute i solen, under soltak vid vattnet eller inne i krogen med öppen spis och utsikt över Slätbakens vatten.

Boka bord på telefon 0121-42002

I anslutande byggnad ligger en Glasseria med kafé där man även säljer godis, kalla drycker och souvenirer.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mem
En sagolikt vackert litet samhälle där Göta Kanal börjar från Östersjön. Mysig krog vid båthamnen. Cykel finns att hyra för tur längs kanalen.
OrtSöderköping
Söderköpings brunn
Söderköpings brunn har anor från 1794 då det var på modet att lämna de smutsiga städerna för att uppsöka en brunnsort för att ”dricka brunn”. Idag ett spahotell med fin restaurang.
OrtSöderköping
Glassrestaurang Smultronstället
Glassrestaurangen blev känd för svenska folket via Café Norrköping med Ragnar Dahlberg som programledare. Välförtjänt drar man folk till pittoreska Söderköping enkom för att glassa lite. Läget vid Göta kanal i pittoreska Söderköping gör sitt till.
OrtSöderköping
Mauritzbergs slott.
Konferens och golf kanske inte är allas tekopp men här kan alla besöka det vackra slottet som är beläget högt över Bråviken. Golfrestaurangen Ebba Grips bistro erbjuder enkel och prisvärd mat om man inte ska finäta på slottet. 
OrtNorrköping
Tyrislöt - Sankt Annas skärgård.
Härifrån kan man ta båt till Harstena och Arkösund eller hyra småbåtar, kajaker mm. Skärgårdsmuseum och vandringsslinga på 2,5 km. Krog, fik och lanthandel.
OrtNorra Finnö
Valdemarsvik
En mycket mysig liten stad som med fördel promeneras runt innan man tar en fika eller matbit i charmig hamnmiljö.
OrtValdemarsvik