Stenhamra stenbrott och stenhuggareby.


En ovanligt väl bevarad industrimiljö från sent 1800. De mäktiga dagbrotten är populära fotoobjekt och de många byggnaderna presenteras med infoskyltar.

Resa med SL: T-Centralen grön linje 17/18/19 till Brommaplan.
Buss 176 till Stenhamra Centrum och 850 m gång till Stenhamra stenbrott.
Totalt c:a 1 t 10 min varav till Brommaplan 20 min.

  • Till start: 22,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Stenhamra 
  • Avgift: Nej 


Stenhamra

Stenhamra är en ovanligt komplett bevarad industrimiljö från slutet av 1800-talet. De mäktiga dagbrotten och de många välbevarade byggnaderna – arbetarkasernerna, ingenjörsbostaden, skola och konsumbutik – visar på ett pedagogiskt sätt hur ett industrisamhälle kunde organiseras och byggas upp. Det mycket vackra delvis vattenfyllda stenbrottet är populärt att fotografera. Går man upp på kanten till stenbrottet bjuds man på en vacker utsikt.

Verksamheten inleddes 1884 när Stockholm inte ville köpa in gatsten utan köpte upp mark, startade stenbrytning och döpte platsen till Stenhamra. Det var slitsamt och farligt arbete och många arbetare dog sprängningsolyckor eller fick reumatism, tuberkulos och stendammslunga. På trettiotalet las verksamheten ned och idag finns vattenfyllda gruvhål samt i det närmast inakt bevarade arbetarbostäder som vittnar om driften. Idag ser man bland annat gatstenar på Gärdet men på de flesta håll har man asfalterat över dem.

Läs mera
Stenhamra stenbrott och stenhuggareby.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Svartsjö slott
Ett kungligt jaktslott som blev alkoholistanstalt. Vandra i parken bland vallgravar och lindar. Tårtkaféet har bakverk av bagare med kocklandslagsmeriter. ...
OrtSvartsjö
Rosenhills trädgård och musteri.
Denna ekologiska gård har fik öppet maj-oktober och kan välja att sitta på verandan, i växthuset, på gräsmatten eller på gården. Även självplock (blommor, bär, grönsaker och frukt), musteri, kurser, bed and breakfast, bakluckeloppis, festlokaler samt en ge och få-butik.
OrtEkerö
Rastaholm vandrarhem och värdshus.
På ön Rastaholme i Mälaren ligger detta värdshus och vandrarhem. Ett naturskönt läge med vatten på alla sidor och med enbart en gångbro till fastlandet.
OrtEkerö
Blå lagunen.
Blå lagunen heter egentligen Husbygropen. Men ett av namnen beskriver precis vad det är. En badplats och oas som nästa känns lite overklig.
OrtEkerö
Äppelfabriken Svartsjö
Ett av Ekerös populäraste turistresmål. Här kan man lämna in sin frukt för mustning eller handla allsköns gott i Gårdsbutiken. Öppet fredag till söndag..
OrtEkerö
Café Hovgården
Intill världsarvet Hovgården ligger detta pittoreska café. Smörgåsar, bakverk, glass , en lättare lunch eller kanske en picknickkorg. Stängt söndagar.
OrtEkerö