Stenhamra stenbrott och stenhuggareby.


En ovanligt väl bevarad industrimiljö från sent 1800. De mäktiga dagbrotten är populära fotoobjekt och de många byggnaderna presenteras med infoskyltar.

Resa med SL: T-Centralen grön linje 17/18/19 till Brommaplan.
Buss 176 till Stenhamra Centrum och 850 m gång till Stenhamra stenbrott.
Totalt c:a 1 t 10 min varav till Brommaplan 20 min.

  • Till start: 22,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Stenhamra 
  • Avgift: Nej 


Stenhamra

Stenhamra är en ovanligt komplett bevarad industrimiljö från slutet av 1800-talet. De mäktiga dagbrotten och de många välbevarade byggnaderna – arbetarkasernerna, ingenjörsbostaden, skola och konsumbutik – visar på ett pedagogiskt sätt hur ett industrisamhälle kunde organiseras och byggas upp. Det mycket vackra delvis vattenfyllda stenbrottet är populärt att fotografera. Går man upp på kanten till stenbrottet bjuds man på en vacker utsikt.

Verksamheten inleddes 1884 när Stockholm inte ville köpa in gatsten utan köpte upp mark, startade stenbrytning och döpte platsen till Stenhamra. Det var slitsamt och farligt arbete och många arbetare dog sprängningsolyckor eller fick reumatism, tuberkulos och stendammslunga. På trettiotalet las verksamheten ned och idag finns vattenfyllda gruvhål samt i det närmast inakt bevarade arbetarbostäder som vittnar om driften. Idag ser man bland annat gatstenar på Gärdet men på de flesta håll har man asfalterat över dem.

Läs mera
Stenhamra stenbrott och stenhuggareby.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rosenhills trädgård och musteri.
Denna ekologiska gård har fik öppet maj-oktober och kan välja att sitta på verandan, i växthuset, på gräsmatten eller på gården. Även självplock (blommor, bär, grönsaker och frukt), musteri, kurser, bed and breakfast, bakluckeloppis, festlokaler samt en ge och få-butik.
OrtEkerö
Blå lagunen.
Blå lagunen heter egentligen Husbygropen. Men ett av namnen beskriver precis vad det är. En badplats och oas som nästa känns lite overklig.
OrtEkerö
Äppelfabriken Svartsjö
Ett av Ekerös populäraste turistresmål. Här kan man lämna in sin frukt för mustning eller handla allsköns gott i Gårdsbutiken. Öppet fredag till söndag..
OrtEkerö
Gustavshill handelsträdgård och café
På natursköna Färingsö ligger Gustavshill handelsträdgård och café där man fikar med smörgåsar, nygräddade bullar och andra godsaker.
OrtEkerö
Ekerö - en natt på Rastaholm och Adelsö runt.
Denna mälarutflykt bjuder på allt från världsarv till ett utsiktstorn med milsvid utsikt. Efter några stopp och en natt på vackert belägna Rastaholm tar man bifärjan till Adelsö och Hovgården.
OrtAdelsö
Hovgården på Adelsö
Ett av våra världsarv med över 3000 fynd. ”Kungshögar” där Birkas kungar är begravda, borgar och runstenar. Vackra hagar och magnifik utsikt över Mälaren. ...
OrtEkerö