Stjärnorps slottsruin och Stjärnorpsravinen.


Slottet uppfört 1650 fick den gamla huvudbyggnaden eldhärjad 1789. Kvar är ruinen med  två nya som flygelbyggnader flankerar. I bäckravinen intill går en c:a en km lång vandringsled som är en härlig naturupplevelse.

  • Till start: 168,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Linköping 
  • Avgift: Nej 


Stjärnorps slottsruin och Stjärnorpsravinen.

Stjärnorps slottsruin.

Ruinen efter ett slott som byggdes på 1650-talet. Bredvid finns Stjärnorps kyrka samt Stjärnorps bäckravin.

 

Stjärnorpsravinen.

En undangömd och mycket speciell vandringsled är Stjärnorpsravinen som är minst sagt förtrollande. Leden är cirka 2 km lång i medelsvår terräng och du startar nedanför Stjärnorps slottsruin. Det är ingen märkt led men informationstavla finns bredvid parkeringen. Här blir man omsvept av ormbunkar och lövskog i mängder. De höga trädens kronor omsluter vandringstigen. Går man i mitten av ravinen ackompanjerar Stjärnorpsbäckens skval. När stigen i skogen tar slut kommer en stentrappa och här följer mer klättring än vandring. Känns det övermäktigt så bör man vandra tillbaka. Den ”klättrande” tar sig upp ur ravinen via trapporna till marknivå för att där vandra på den höga branten. Ravien är en av Östergötlands rikaste fladdermusplatser.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Linköping
Stor stad men med en sevärd stadskärna man betar av på några timmar. Rik historia där domkyrka och slott. Trädgårdsföreningens stora park och den vackra ån är värt besöket. Kanske en av landets bästa cykelstäder.
OrtLinköping
Flygvapenmuseum
Utan vidare ett av landets bästa museum alla kategorier. Man lyckas verkligen anpassa för alla åldrar och de lyckas väcka lite tankar. Bonus figurer av den flygintresserade Döderhultarn.
OrtLinköping
Finspångs bruk och slott...
Ett av Sveriges äldsta bruk grundat på 1500-talet. Staten pantsatte godset till Louis De Geer för skulder under krigen. Den slottslika bruksherrgården och parken är besökvärd närsom men bruksmuseet har en stor samling konstgjutna föremål.
OrtFinspång
Sturefors slott...
Detta trevåningsslott anlades 1704, ritat av Nicodemus Tessin d.y. Man kan fritt vandra runt i parken. Namnet kommer av Margareta Sture som var gift med förste ägaren Ture Nilsson Bielke, avrättad i Linköpings blodbad.
OrtLinköping
Löfstad slott
Löfstad slott ligger intill en motorvägsavfart kan sägas vara en rätt snofsig vägkrog. Museidelen visar exakt hur siste ägaren bodde 1946. Missa inte minnestenen över den lynchmördade Axel von Fersen i den vackra parken. Slottet är sevärt även utan museibesök.
OrtNorrköping