Stora Sundby slott


Ett riktigt sagoslott med fyra stora torn efter årstiderna, tolv små torn för månaderna, 52 rum för antalet veckor och 365 fönster som årets dagar.

  • Till start: 110,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Eskilstuna 
  • Avgift: Nej 


Stora Sundby slott

Slottet är vackert beläget vid Hjälmarens strand. Stora Sundby slottspark kan besökas mot en liten avgift. Även om man inte kan gå in i slottet så är det ändå en minst sagt sagolik upplevelse för detta ser ut som ett sagoslott. Slottet har lite speciell numerologi med fyra stora torn efter årstiderna, tolv små torn för månaderna, 52 rum för antalet veckor och 365 fönster som årets dagar.

Stora Sundbys historia börjar på 1300-talet med en försvarsborg vars grund fortfarande finns kvar i ekparken intill slottet. Borgen blev senare ett slott och det övergick sedemera till den mäktiga ätten Sparres ägor av det som då kallades Sundby Hus. När ätten Sparre af Sundby dog ut så tog greve Carl de Geer. Inspirerad av romanen om Ivanhoe ville man ha en romantisk riddarborg med mycket tinnar och torn. 1848 stod slottet klart med mycket av det gamla bevarat men med nytt skal i nygotisk stil som var högsta mode då.  Idag ägs och bebos slottet av familjen Klingspor som arbetar aktivt för att slottet och dess omgivande natur skall vårdas på bästa sätt.

Sommartid finns Café (se hemsida) som huserar i Orangeriet.

Parken är öppen året om mellan klockan 09-19.

Läs mera

Länkar

Stora Sundby slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


STF Julita
Julita ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren. Vandrarhemmet är naturskönt beläget inne på friluftsmuseet Julita - Sveriges Lantbruksmuseum. Som gäst har du tillgång till parkens stora grönområden som gränsar mot sjön.
OrtKatrineholm
Julita gård.
Klar 1760 och inredningen är precis som siste ägaren lämnade den. På Skansenvis har byggnader flyttats hit samt djur och växter av sällsynta arter. Även lantbruksmuseum, vandrarhem och Pettsonhus för barnen.
OrtKatrineholm
Hjälmare kanal och docka...-slussning.
Här kan man uppleva slussning där slussarna öppnas för hand. Platsen ligger halvvägs mellan kanalens sträckning från Arbogaån till Hjälmaren mellan vilka det går en båtlinje.
OrtArboga
Kungsör...
Kungsör är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera. Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtKungsör
Arboga
Arboga är en verkligt mysig liten stad med en lång historia. Att flanera längs ån och runt den gamla stadskärnan kan varvas med fika på kondis eller i trädgård.
OrtArboga
Eskilstuna stadspromenad
En historisk resa från bruk till industrier. Längs vatten och genom parker. I Rademachersmedjornas bruksmiljö samt Munktellstadens kulturcentrum.
OrtEskilstuna