Arboga


Arboga är en verkligt mysig liten stad med en lång historia. Att flanera längs ån och runt den gamla stadskärnan kan varvas med fika på kondis eller i trädgård.

  • Till start: 126,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Arboga 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Gamla bron och Arbogas namn

När staden på 1300-talet även fick kvarter och gator på den södra delen av ån byggdes den första bron. Den kallad Gamla bron eller Kapellbron.

På bron står en kikare uppställd där man kan titta bort på böjen av Arbogaån som gett den dess namn. Arboga kommer nämligen från fornsvenskans Ahrbugi som betyder åbåge.

Café Två skator

Café Två Skators lokal har gamla anor och stockar och trävirke kan vara från 1700-talet. Men helst säkert är att huvudbyggnaden var entrén till Arboga Margarinfabrik från 1887 då vaktmästaren bodde här.

Man har öppet året runt och om vädret tillåter ska man givetvis ta sig ut i den fina trädgården eller annars uppleva det mysiga trähuset för lite gammaldags fika. Här serveras både varm mat och bakverk som varieras efter säsongens råvaror.

Restaurang Ågården

Vackert beläget vid Arbogaån alldeles vid Gamla bron och Stortorget.  Sommarkvällar har man grillbuffé där man kan äta på den stora terrassen med utsikt över ån.

Till vardags lunchrestaurang men ala carte fredag och lördag från 18. Småstadspriser!

Sommartid andra öppettider.

Länkar

Heliga Trefaldighets kyrka

Kyrkan byggdes ursprungligen av Franciskanermunkar som kom vandrandes genom Sverige. Gråbröderna, som de också kallades, bosatte sig i städer som de trodde kunde expandera, och var väldigt viktiga för Arboga. De var läkekunniga, hjälpte de gamla och sjuka, och lärde även barnen att läsa. Att de kom till Arboga finns nedtecknat i Assisi i Italien, där man också kan läsa att år 1256 påbörjades byggandet av klosterkyrkan.

Källa Svenska kyrkan.

Rådhuset

Rådhuset var ursprungligen byggt som kyrka på 1400-talet.

Vid reformationen på 1500-talet skänkte Gustav Vasa kyrkan som rådhus till Arbogaborna, men kungen använde byggnaden som kungsgård för sig och sin familj. Dottern Cecilia, som var grevinna av Arboga, bodde här på 1570-talet.

Från 1640 har Arboga stads styrelse haft sina lokaler här och än idag sammanträder kommunen här.

Konditori Saga

Klassiskt konditori i 50-tals miljö med egen tillverkning. Charmigt beläget på Stora Torget i Arboga är detta en bra bas för lite strosande i den charmiga staden. Specialitet: tårtor, choklad och stenugnsbakat bröd.

Konditori Saga

Stora Torget

Telefon: 0589 104 43

Elverket

Huset vid Herrgårdsbron ser oansenligt ut men det lilla elektricitetsverket räknas till en av Arbogas mest intressanta byggnader och den sjätte mest intressanta i sitt slag främst för den mycket välbevarade exteriören.

Från att 1889 först haft ett ångkraftverk i staden beslutade man sig för att bygga ett elektricitetsverk. 1899 stod det klart och åtta näringsidkare och 42 privatpersoner samt järnvägsstationen, telefonstationen, stadskällaren, spritförsäljningsbolaget och Arboga stad.

Redan 1915 var kapacitetstaket nått och man var tvungen att köpa el från en närliggande kraftstation. Redan vid uppförandet hade man tvekat p g a den låga fallhöjden och det var även det som var avgörande då man tog det ur bruk.

Läs mera

Arboga robotmuseum

Detta unika museum är Sveriges enda robotmuseum är jätteintressant och fri entré men man får gärna ge ett bidrag till verksamheten. Här visas robot-, flygmotorers- och radar/stridsledningens teknikhistoria från 1940-talet och framåt.

Museet innehåller bland annat ett 25-tal olika robottyper från armé, marin och flyg. Motorer från den första jetmotorn i svenska försvaret fram till Viggenmotorn samt radarluftbevakningens utveckling med fokus på "det kalla kriget".

Simulatorer för flygning och robotskytte är kanske det mest engagerande. Man kan träna flygning i två olika simulatorer under ledning av erfarna flygledare där utbildningen resulterar i ett ”flygcertifikat” i form av ett diplom. Den modernare Drakensimulatorn kostar 300 kr för 30 minuter.

Vill man istället träna att bekämpa flyg från marken (Robot 70) eller skjuta mot rörliga eller fasta mål i en Viggen cockpit går det också och det är gratis.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hjälmare kanal och docka...-slussning.
Här kan man uppleva slussning där slussarna öppnas för hand. Platsen ligger halvvägs mellan kanalens sträckning från Arbogaån till Hjälmaren mellan vilka det går en båtlinje.
OrtArboga
Fellingsbro hembygdsgård...
På platsen har man samlat några byggnader från kringliggande trakter med början på 1920-talet. Byggnaderna är av varierande ålder från sent 1600-tal och framåt. 
OrtLindesberg
Skoftesta skans - fornborg...
Skoftesta skans är en av de största fornborgarna i Västmanland och en av de få där  arkeologiska fynd hittats. Den har tre ringmurar som tillsammans är 900 m långa.
OrtKöping
En rundtur i Västmanland bland bruk, herrgårdar och historiska miljöer.
En rundtur från Köping vidare till Skinnskattebergs kommun med Karmansbo bruk, Röda jordens urgamla järnframställning, Kopparverket, Skinnskattebergs herrgård, vidare till Ebba Brahes lusthus och slutligen Färna herrgård och spa.
OrtSkinnskatteberg
Köping - stadspromenad
En promenad längs de finaste gatorna och miljöerna i Köpings pittoreska äldre stadskärna.
OrtKöping
Stora Sundby slott
Ett riktigt sagoslott med fyra stora torn efter årstiderna, tolv små torn för månaderna, 52 rum för antalet veckor och 365 fönster som årets dagar.
OrtEskilstuna