Ströbohög


En gravhög strax utanför Köping av samma typ som Anundshögen i Gamla Uppsala.

  • Till start: 120,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Köping 
  • Avgift: Nej 


Ströbohög

Ströbohög är en av de största storhögarna i landet och är 40 meter i diameter och cirka 10 meter hög men den kan ha varit större när den anlades. Andra kända storhögar är Uppsala högar och Anundshögen utanför Västerås. Högen är en kungshög från yngre järnåldern kring 500-600 talen e.Kr. Precis som för Anundshögen låg Ströbohög intill den medeltida Eriksgatan. 

Här började den viktiga transportvägen uppe på den långa åsen mot ”Järnbärarland" som vilket motsvaras av dagens Bergslagen.

Under 150 år anlades Valborgsmässoeldar på högens topp. Under 1800-talet schaktades stora delar av den omgivande åsen bort men fornforskaren Richard Dybeck och några till lyckades rädda högen.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Köping
Köping är en liten pärla med en äldre stadskärna längs Köpingsån. Startar man vid torget så kan man följa Östra långgatan söderut och längs ån norrut så stöter man på sevärdheterna.
OrtKöping
En rundtur i Västmanland bland bruk, herrgårdar och historiska miljöer.
En rundtur från Köping vidare till Skinnskattebergs kommun med Karmansbo bruk, Röda jordens urgamla järnframställning, Kopparverket, Skinnskattebergs herrgård, vidare till Ebba Brahes lusthus och slutligen Färna herrgård och spa.
OrtSkinnskatteberg
Köping - stadspromenad
En promenad längs de finaste gatorna och miljöerna i Köpings pittoreska äldre stadskärna.
OrtKöping
Kungsör...
Kungsör är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera. Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtKungsör
Hjälmare kanal och docka...-slussning.
Här kan man uppleva slussning där slussarna öppnas för hand. Platsen ligger halvvägs mellan kanalens sträckning från Arbogaån till Hjälmaren mellan vilka det går en båtlinje.
OrtArboga
Strömsholms slott
Slottet är ett sommaröppet museum men parken är öppen året om. Gustav Vasa startade hästuppfödning här och än idag finns ett ridsportcenter. Naturreservat och Strömsholms kanal är annat sevärt intill.
OrtHallstahammar