En rundtur i Västmanland bland bruk, herrgårdar och historiska miljöer.


En rundtur från Köping vidare till Skinnskattebergs kommun med Karmansbo bruk, Röda jordens urgamla järnframställning, Kopparverket, Skinnskattebergs herrgård, vidare till Ebba Brahes lusthus och slutligen Färna herrgård och spa.

  • Till start: 119,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skinnskatteberg 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Köpings kyrka

De äldsta delarna av Köpings kyrka är troligen uppförda på 1300-talet. Det vackra altarskåpet är tillverkat i Tyskland och daterat 1520. En av figurerna i altarskåpets corpus (mittstycke) föreställer Sankt Olov, Köpings skyddshelgon.

Kyrkan har byggts till i etapper och på 1700-talet genomfördes omfattande ombyggnader efter ritningar av Nicodemus Tessin den yngre som ritade Stockholms slott. Tornet fick sitt nuvarande utseende 1734. 

Karmansbo bruk

Karmansbo är en unik välbvarad bruksmiljö med smedja, herrgård och arbetarbostad. Karmansbo smedja och arbetarbostaden visas under sommaren och enl. ö.k. Årligen första lördagen i juli ordnas Järnets Dag då valsverk och hammare är igång.

Lancashiresmedja med en sju ton tung mumblingshammare som drivs av vattenhjul.

Bruksmiljön är öppen för visning tisdagar-söndagar 13-18 under juli. 

Järnets dag är första lördagen i juli. Lancashiresmide, mumblingshammare, valsverk, stångjärn, kolhus, sme’mat, blåsmaskin, smedbostad, Herrgård.

Ingår i Ekomuseum Bergslagen

Läs mera

Länkar

Röda Jorden

På den plats vi i dag kallar Röda Jorden har man funnit de äldsta beläggen för järnframställning i Bergslagen. Dateringar med C14-metoden visar att driften har pågått från 700-talet f Kr fram till tiden för Kristi födelse. Platsen ligger naturskönt i en mäktig skog där en bäck rinner fram i meanderslingor med tät grön mossa längs kanterna.

Ingår i Ekomuseum Bergslagen och Geopark Riddarhyttan

Området är alltid öppet och väl skyltat. Röda Jordens dag är alltid den första söndagen i augusti. Kl 9.00 – 14.00.

Text Skinnskatteberg kommun

Läs mera

Kopparverket Riddarhyttan

Kvar idag finns resterna efter det sista kopparverket som lades ned 1873. Det är beläget strax öster om nuvarande tätorten Riddarhyttan. Här finns kopparboden i sten uppförd 1819 bevarad. Från samma tid stammar även en förvaltarbostad i timmer med panel. Flera husgrunder samt lämningarna efter rostugnarna finns också. En skyltad vandringsled finns runt området.

Text Skinnskattebergs kommun

Skinnskattebergs herrgård

Skinnskattebergs herrgård är byggd 1779 av Wilhelm Hising. Den ligger i nära anknytning till kyrkan med vacker utsikt över sjön Nedre Vättern. Herrgården disponeras av SLU som utbildar skogsmästare. Herrgårdsområdet och bruksområdet ingår i Ekomuseum Bergslagen.

Text: Skinnskattebergs kommun

Ebba Brahes lusthus

Ebba Brahes lusthus är Sveriges äldsta bevarade lusthus.

Bockhammar bruk anlades 1607. Tre hammare och fem härdar fanns, och under en kort tid från 1640, även en hytta. Driften lades ned på 1880-talet. Dessförinnan hade bruket år 1770 införlivats med Färna Bruk. En mangårdbyggnad från 1817 och "Ebba Brahes lusthus" finns idag kvar av bruket. Lusthuset är byggt 1636 och därmed Sveriges äldsta bevarade lusthus. Ebba Brahe ägde vid denna tid flera västmanländska gårdar, däribland Bockhammar.

Bockhammar bruks äldre historia är förknippad med Konung Gustav II Adolfs och Ebba Brahes kärlekshistoria. Legenden berättar att Gustav II Adolf och Ebba Brahe älskade varandra men trots att hon tillhörde en av landets förnämsta familjer, dög hon inte i den högfärdiga kungamodern Christinas ögon. De älskande fick avstå från varandra och Ebba Brahe giftes bort med riksmarskalken Jacob de la Gardi.

Trots denna kärlekstragedi blev Ebba Brahe en trogen och ärbar hustru som skänkte sin man 14 barn.

Hennes kärlekssaga med Gustav II Adolf har i trakterna vid Bockhammar gett näring åt fantasin och romantiken. Som en vacker skydds-ande sägs hon visa sig i parken kring lusthuset för att uppmana människan till godhet och trohet. Enligt sägnen hade hon sedan ungdomen två sånger i sitt hjärta som hon sjöng från lusthuset. Den ena i dur och den andra i moll.

Efter hennes död 1674 sjunger fåglarna på Bockholmen hennes sånger.

Läs mera

Länkar

Färna herrgård

Färna Spa

I Dammhuset vid Färna herrgård ligger det fräscha Färna Spa. Komplett spaanläggning som erbjuder ett flertal behandlingar och avslappningar. Här finns tempererad pool, jacuzzi mm.

Hembygdsgården Färna

Mitt i den gamla bruksmiljön intill Färna herrgård ligger hembygdsgården. Hembygdsföreningen ordnar flera evenemang. Du kan även få en guidad visning av föremål och byggnader.

Telefon: 076-137 21 47

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Köping
Köping är en liten pärla med en äldre stadskärna längs Köpingsån. Startar man vid torget så kan man följa Östra långgatan söderut och längs ån norrut så stöter man på sevärdheterna.
OrtKöping
Köping - stadspromenad
En promenad längs de finaste gatorna och miljöerna i Köpings pittoreska äldre stadskärna.
OrtKöping
Ströbohög
En gravhög strax utanför Köping av samma typ som Anundshögen i Gamla Uppsala.
OrtKöping
Kolsva
OrtKöping
Strömsholms slott
Slottet är ett sommaröppet museum men parken är öppen året om. Gustav Vasa startade hästuppfödning här och än idag finns ett ridsportcenter. Naturreservat och Strömsholms kanal är annat sevärt intill.
OrtHallstahammar
Jädersbruk
Jädersbruk är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera.   Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtArboga