Jädersbruk


Jädersbruk är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera.
 
Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
  • Till start: 129,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Arboga 
  • Avgift: Nej 


Jädersbruk

Jädersbruk är en herrgård och tidigare järnbruk där Gustav Vasa hade en av sina vapensmedjor en gång i tiden. Men Jäder nämns redan på 1300-talet då det omnämns flera gåvor till det mäktig klostret i Julita. Det var just klostren som Gustav Vasa drog in och på så vis hamnade Jäder i kronans ägo.

Från att tidigare använt vattnet direkt för hammarsmedjorna så byggde man ett vattenkraftverk som är i bruk sen 1943 med en effekt på 1000 kw. Har man tur så släpper de på vatten och då får man se en rätt mäktig fors.

Idag drivs en butik med enklare kafé och lunchrestaurang med företrädesvis ekologisk profil i herrgården och de arrangerar också de årliga Jädersbruksdagarna. Att ta sig runt det lilla bruksområdet tar inte så lång tid men längs med ån finns Ramstigens kultur- och naturstråk som är på några kilometer med informationsskyltar på turen längs ån.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Arboga
Arboga är en verkligt mysig liten stad med en lång historia. Att flanera längs ån och runt den gamla stadskärnan kan varvas med fika på kondis eller i trädgård.
OrtArboga
Hjälmare kanal och docka...-slussning.
Här kan man uppleva slussning där slussarna öppnas för hand. Platsen ligger halvvägs mellan kanalens sträckning från Arbogaån till Hjälmaren mellan vilka det går en båtlinje.
OrtArboga
Ströbohög
En gravhög strax utanför Köping av samma typ som Anundshögen i Gamla Uppsala.
OrtKöping
En rundtur i Västmanland bland bruk, herrgårdar och historiska miljöer.
En rundtur från Köping vidare till Skinnskattebergs kommun med Karmansbo bruk, Röda jordens urgamla järnframställning, Kopparverket, Skinnskattebergs herrgård, vidare till Ebba Brahes lusthus och slutligen Färna herrgård och spa.
OrtSkinnskatteberg
Köping
Köping är en liten pärla med en äldre stadskärna längs Köpingsån. Startar man vid torget så kan man följa Östra långgatan söderut och längs ån norrut så stöter man på sevärdheterna.
OrtKöping
Kolsva
OrtKöping