Kungsör är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera.
Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
- Till start: 111,8 Km
- Stopp: 4
- Ort: Kungsör
- Avgift: Nej
Kungsör
Skall man besöka en del av Kungsör är det Kungsudden, den vackert belägna f d Kungsgården vid Arbogaån med utsikt över Mälaren. På andra sidan ån ligger ett mycket populärt glasskafé, Café Brovakten. Vill man även strosa runt den lilla stadskärnan så tar det inte lång tid.
Redan för tre - fyra tusen år sedan var trakten där Kungsörs kommun nu ligger bebodd. Efter vikingatiden drog sig vattnet tillbaka och stora landmassor blev betesmark och det som tidigare varit öar bebyggdes.
Kungsör som samhälle bildades då ett stort antal gårdar slogs samman i omgångar till kronan. Drivande var Gustav Vasa och han ägde sammanlagt 38 hela gårdar, 7 torp och det kunde behövas för när kungen var på resa kunde han ha med sig uppemot 250 personer som krävde mycket mat och dryck. Rester av Kungsörs kronogård från 1500-talet finns fortfarande kvar i den byggnad på Kungsudden som idag är restaurang och museum.
Kungsör var länge populär vistelseort för andra kungligheter där som Gustav Vasas son Johan III, drottning Kristina samt Karl XI. Johan III började bygga en slottsbyggnad där det enbart blev en grund uppförd. Däromkring brukade Kristina rida i vad som kom att kallas då hon kom att vistas här för att fly undan pesten som härjade i Stockholm.
Den som trivdes bäst i Kungör var Karl XI och han lät bekosta och påbörja Kung Karls kyrka som är en unik barockkyrka som påbörjades av med ritningar av Nicodemus Tessin d.y men slutfördes först efter hans död.
Kung Karls kyrka
Kung Karls kyrka bär sitt namn efter Karl XI, på vars uppdrag och bekostnad den byggdes år 1690-1700. Kyrka ligger centralt i Kungsör är ritad av Nicodemus Tessin d.y. på uppdrag av Karl XI, som kanske är den av Sveriges kungar som har trivts allra bäst i Kungsör. Tessin d.y. är känd som arkitekten bakom Stockholms slott och var en av stora arkitekterna under barocken i Sverige.
Arbetet med kyrkan pågick under åren 1690 - 1700, men kungen fick aldrig se sin kyrka bli helt färdig, eftersom det vid hans död 1697 återstod mycket av inredningsarbetet. Kyrkan invigdes år 1700 och är en originell barockkyrka med Karl XI:s personliga prägel.
Till 200-årsminnet av Karl XI:s död, år 1897, sattes den stora förgyllda kopparkronan upp på kyrkans kupol. Altartavlan är gjord av Burchardt Precht och David Klöcker Ehrenstral och prediksstolen är hämtad från kapellet i slottet Tre Kronor.
Kungsudden Kungsör
Kungsuddens kungsgård grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Han vistades på kungsgården med sitt hov under långa perioder och han lät bygga han ut gården med flera byggnader. Detta blev även en populär tillflyktsort för flera svenska kungar och dem var Karl XI den kung som vistades mest i Kungsör.
1822 utbröt en stor eldsvåda på Kungsudden som orsakad av en gnista från en ångbåt. Elden spred sig mellan bygganderna och alla hus utom ett brann ner till grunden. Det var en arbetarbostad från Norra Kungsladugården i vilken ingick timmer från det gamla hus som kallats "Hovfruntimrens byggnad".
På Kungsudden finns också en restaurang och ett café, Kungsuddens Restaurang och Café som drivs av hembygdsföreningen som även har en liten museidel.
Café Brovakten
Sommaröppna Café Brovakten har inte bara ett ypperligt läge med stor terrass intill Arbogaån utan serverar goda och prisvärd egentillverkad glass, våfflor och lättare luncher.
Inredningen är härlig blandning mellan kitch med starka färger och brovaktsbyggnadens traditionella stil. Man har även en butik med hantverk och inredning.
Adress Drottninggatan 1, telefon 073-050 25 38.