Hjälmaren runt...


Hjälmaren är landets fjärde största sjö och runt sjön ligger de medeltida städerna Arboga, Kungsör och Örebro. Mest tidskrävande på rundturen är vägfärjan till Vinön (40 min enkel).

  • Till start: 126,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Arboga 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Gamla bron och Arbogas namn

När staden på 1300-talet även fick kvarter och gator på den södra delen av ån byggdes den första bron. Den kallad Gamla bron eller Kapellbron.

På bron står en kikare uppställd där man kan titta bort på böjen av Arbogaån som gett den dess namn. Arboga kommer nämligen från fornsvenskans Ahrbugi som betyder åbåge.

Hjälmare kanal och docka.

Sveriges äldsta kanal med nio handdrivna slussar, gästhamn, sommarcafé och närhet till badplats.

Kolla gärna tidtabellen så man kan passa på att se dockningen där kanalarbetarna får kämpa med att öppna och stänga slussportarna.

Docka innebar att det var här man lät båtarna stå på botten utan vatten för att man skulle kunna göra underhåll.

Stora Sundby slott

Slottet är vackert beläget vid Hjälmarens strand. Stora Sundby slottspark kan besökas mot en liten avgift. Även om man inte kan gå in i slottet så är det ändå en minst sagt sagolik upplevelse för detta ser ut som ett sagoslott. Slottet har lite speciell numerologi med fyra stora torn efter årstiderna, tolv små torn för månaderna, 52 rum för antalet veckor och 365 fönster som årets dagar.

Stora Sundbys historia börjar på 1300-talet med en försvarsborg vars grund fortfarande finns kvar i ekparken intill slottet. Borgen blev senare ett slott och det övergick sedemera till den mäktiga ätten Sparres ägor av det som då kallades Sundby Hus. När ätten Sparre af Sundby dog ut så tog greve Carl de Geer. Inspirerad av romanen om Ivanhoe ville man ha en romantisk riddarborg med mycket tinnar och torn. 1848 stod slottet klart med mycket av det gamla bevarat men med nytt skal i nygotisk stil som var högsta mode då.  Idag ägs och bebos slottet av familjen Klingspor som arbetar aktivt för att slottet och dess omgivande natur skall vårdas på bästa sätt.

Sommartid finns Café (se hemsida) som huserar i Orangeriet.

Parken är öppen året om mellan klockan 09-19.

Läs mera

Länkar

Julita gård

Julita var troligtvis en stormannagård redan på vikingatiden. Därefter förlades ett kloster här och spåren från den tiden är Abbotshuset. Vid reformationen så blev ju detta kloster, precis som många andra, ett gods som därefter haft många ägare.

Julita herrgård blev klar 1760 och inredningen är precis som siste ägaren lämnade den. Men det är kanske det initiativ, som siste private ägaren Arthur Bäckström gjorde, att på Skansenvis flytta hit byggnader från omgivande gårdar som idag gör att Julita är så unikt med en komplett godsmiljö.

Julita är idag ett lantbruksmuseum som inte bara bevarat en viktig kulturmiljö utan även sällsynta djur och växtarter. Man har öppet maj till september men parken kan besökas även utanför ordinarie öppettider.

För barnen finns ett Pettsonhus och för finsmakaren finns Julita Wärdshus som är en krog av högsta klass och drivs av mästerkocken Tommy Myllymäki. Handla gör man i Julitaboden från småskaliga producenter och enklare servering eller Trädgårdsförsäljning. Vill man stanna över natten så finns STF vandrarhem.

Läs mera

Länkar

Läppe

Läppe ligger i Vingåkers kommun på gränsen mellan Södermanlands- och Örebro län. Vackert beläget vid Hjälmaren.

Vinön

Vinön är Hjälmarens största ö och ett mycket populärt utflyktsmå där man kan uppleva vacker natur, bada och äta gott eller bara ta det lugnt. Till Vinön åker man med Trafikverkets vägfärja från Hampetorp vid södra hjälmarstranden. Båtturen tar 25 minuter och är en upplevelse i sig.

På sommaren kan man ställa bilen kvar på fastlandet och hyra cykel på Vinön, för att sedan åka runt på småvägarna och upptäcka ön.

Är man spänstig så tar man vandringsstigen längs den västra ön bort som slutar vid den fina sandstranden vid Norra badet med grill- och rastplats. Tillbaka kan man ta vägen rakt söderut till färjan. Det är också längs vägen man ser en rad intressanta byggnader samt passerar Vinöns Värdshus, Vinöns nya kafé samt en rad gårdsbutiker.

OBS sommartid är det risk att man kan få köa tillbaka med bilen så säkrast är att ställa bilen på fastlandet om man har tidschema

Läs mera

Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog

Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog ligger vid Hjälmarens strand i en skyddad vik c:a 30 min från Örebro. Här samsas två restauranger och ett hotell om att erbjuda en nära sjön upplevelse med utsikt över Hjälmaren.

 

Sommartid är Sjökrogen öppen belägen alldeles vid vattnet och med uteservering på bryggan. Gästgiveriet är öppet året om.

 

Man fokuserar på lokala delikatesser där Hjalmargösen i olika former är signaturätt.

Läs mera

Länkar

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hjälmaren runt...
Hjälmaren är landets fjärde största sjö och runt sjön ligger de medeltida städerna Arboga, Kungsör och Örebro. Mest tidskrävande på rundturen är vägfärjan till Vinön (40 min enkel).
OrtArboga
Jädersbruk
Jädersbruk är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera.   Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtArboga
Fellingsbro hembygdsgård...
På platsen har man samlat några byggnader från kringliggande trakter med början på 1920-talet. Byggnaderna är av varierande ålder från sent 1600-tal och framåt. 
OrtLindesberg
Kungsör...
Kungsör är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera. Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtKungsör
En rundtur i Västmanland bland bruk, herrgårdar och historiska miljöer.
En rundtur från Köping vidare till Skinnskattebergs kommun med Karmansbo bruk, Röda jordens urgamla järnframställning, Kopparverket, Skinnskattebergs herrgård, vidare till Ebba Brahes lusthus och slutligen Färna herrgård och spa.
OrtSkinnskatteberg
Ströbohög
En gravhög strax utanför Köping av samma typ som Anundshögen i Gamla Uppsala.
OrtKöping