Arboga är en verkligt mysig liten stad med en lång historia. Att flanera längs ån och runt den gamla stadskärnan kan varvas med fika på kondis eller i trädgård.
- Till start: 126,3 Km
- Stopp: 8
- Ort: Arboga
- Avgift: Nej
Gamla bron och Arbogas namn
När staden på 1300-talet även fick kvarter och gator på den södra delen av ån byggdes den första bron. Den kallad Gamla bron eller Kapellbron.
På bron står en kikare uppställd där man kan titta bort på böjen av Arbogaån som gett den dess namn. Arboga kommer nämligen från fornsvenskans Ahrbugi som betyder åbåge.
Café Två skator
Café Två Skators lokal har gamla anor och stockar och trävirke kan vara från 1700-talet. Men helst säkert är att huvudbyggnaden var entrén till Arboga Margarinfabrik från 1887 då vaktmästaren bodde här.
Man har öppet året runt och om vädret tillåter ska man givetvis ta sig ut i den fina trädgården eller annars uppleva det mysiga trähuset för lite gammaldags fika. Här serveras både varm mat och bakverk som varieras efter säsongens råvaror.
Restaurang Ågården
Vackert beläget vid Arbogaån alldeles vid Gamla bron och Stortorget. Sommarkvällar har man grillbuffé där man kan äta på den stora terrassen med utsikt över ån.
Till vardags lunchrestaurang men ala carte fredag och lördag från 18. Småstadspriser!
Sommartid andra öppettider.
Heliga Trefaldighets kyrka
Kyrkan byggdes ursprungligen av Franciskanermunkar som kom vandrandes genom Sverige. Gråbröderna, som de också kallades, bosatte sig i städer som de trodde kunde expandera, och var väldigt viktiga för Arboga. De var läkekunniga, hjälpte de gamla och sjuka, och lärde även barnen att läsa. Att de kom till Arboga finns nedtecknat i Assisi i Italien, där man också kan läsa att år 1256 påbörjades byggandet av klosterkyrkan.
Källa Svenska kyrkan.
Rådhuset
Rådhuset var ursprungligen byggt som kyrka på 1400-talet.
Vid reformationen på 1500-talet skänkte Gustav Vasa kyrkan som rådhus till Arbogaborna, men kungen använde byggnaden som kungsgård för sig och sin familj. Dottern Cecilia, som var grevinna av Arboga, bodde här på 1570-talet.
Från 1640 har Arboga stads styrelse haft sina lokaler här och än idag sammanträder kommunen här.
Konditori Saga
Klassiskt konditori i 50-tals miljö med egen tillverkning. Charmigt beläget på Stora Torget i Arboga är detta en bra bas för lite strosande i den charmiga staden. Specialitet: tårtor, choklad och stenugnsbakat bröd.
Konditori Saga
Stora Torget
Telefon: 0589 104 43
Elverket
Huset vid Herrgårdsbron ser oansenligt ut men det lilla elektricitetsverket räknas till en av Arbogas mest intressanta byggnader och den sjätte mest intressanta i sitt slag främst för den mycket välbevarade exteriören.
Från att 1889 först haft ett ångkraftverk i staden beslutade man sig för att bygga ett elektricitetsverk. 1899 stod det klart och åtta näringsidkare och 42 privatpersoner samt järnvägsstationen, telefonstationen, stadskällaren, spritförsäljningsbolaget och Arboga stad.
Redan 1915 var kapacitetstaket nått och man var tvungen att köpa el från en närliggande kraftstation. Redan vid uppförandet hade man tvekat p g a den låga fallhöjden och det var även det som var avgörande då man tog det ur bruk.
Arboga robotmuseum
Detta unika museum är Sveriges enda robotmuseum är jätteintressant och fri entré men man får gärna ge ett bidrag till verksamheten. Här visas robot-, flygmotorers- och radar/stridsledningens teknikhistoria från 1940-talet och framåt.
Museet innehåller bland annat ett 25-tal olika robottyper från armé, marin och flyg. Motorer från den första jetmotorn i svenska försvaret fram till Viggenmotorn samt radarluftbevakningens utveckling med fokus på "det kalla kriget".
Simulatorer för flygning och robotskytte är kanske det mest engagerande. Man kan träna flygning i två olika simulatorer under ledning av erfarna flygledare där utbildningen resulterar i ett ”flygcertifikat” i form av ett diplom. Den modernare Drakensimulatorn kostar 300 kr för 30 minuter.
Vill man istället träna att bekämpa flyg från marken (Robot 70) eller skjuta mot rörliga eller fasta mål i en Viggen cockpit går det också och det är gratis.