PROMENAD -
En favorit bland såväl turister som stockholmare men Beckholmen är en doldis. En promenad med många upplevelser oavsett årstid eller tid på dagen. Promenadstråk i Stockholm. Fna platser i Stockholm, Fina ställen i Stockholm.
- Till start: 686 m
- Stopp: 10
- Ort: Östermalm
- Avgift: Ja
Dramaten
Börje Ahlstedt, Lena Endre och Morgan Alling har denna pampiga teater från 1788 som arbetsplats. Gustav III heter grundaren och omkring tusen föreställningar spelas varje år. När du nu är här, passa på att klappa Margareta Krook som står som staty, vintertid uppvärmd, intill byggnaden.
Bünsowska huset
Fantastiskt fina fasader har huset som träpatronen Fredrik Bünsow lät bygga mellan 1886 och 1888. Bakom står arkitekten Isak Gustaf Clason, som bland annat ritat Nordiska museet. De första hyresgästerna kunde både spola i toaletten och använda hiss – något som var ytterst modernt på den tiden. 2003 fick huset något av en huvudroll när Skandiaffären var på tapeten och det blev känt att direktörerna i företaget tillskansat sig lyxvåningar här.
Djurgårdsbron
Badkruka? Njut av vattnet på behörigt avstånd från bron som stod klar 1897 i samband med den stora Stockholmsutställningen.
Vasamuseet
Man behöver inte vara båtfantast för att uppskatta detta världens enda oskadade 1600-talsskepp, som vilar innanför museets väggar. 2011 var det 50 år sedan Vasaskeppet bärgades från havets botten utanför Beckholmen. Förutom skeppet finns en mängd kringutställningar. Var du här senast med skolan så finns det massor att upptäcka med anda ögon. Ett stort antal varierande av utställningar speglar själva skeppet, hur det byggdes, livet ombord, bärgningen mm.
Öppettider
1 juni - 31 augusti
Öppet dagligen kl 8.30-18
1 september - 31 maj
Öppet dagligen kl 10-17
Onsdagar kl 10-20
31 december kl 10-15
Stängt: 1 januari och 23-25 december
Museifartygen St Erik och Finngrundet
Fick du skepp på hjärnan efter Vasamuseet? Besök då Finngrundet, ett av Sveriges sista fyrskepp, och S:t Erik, Sveriges första havsisbrytare. Ta en fika på däck eller följ med på guidad visning.
Fyrskepp var fartyg som fungerade som fyrar för att markera undervattensgrund. Finngrundet låg i södra Bottenhavet under den isfria delen av året och togs ur tjänst 1969.
Isbrytaren Sankt Erik byggdes 1915 på Finnboda Varf blev då Sveriges första havsisbrytare. Stockholm stad behövde den för att göra skärgårdslederna till stan öppna. Den är byggd som en klassisk Östersjöisbrytare med vinklad stäv så att den kunde glida upp på isen och sedan krossa den av skeppets tyngd. Man har även ett krängingssystem , där vatten pumpades mellan båtens sidor, så att man kunde vagga sig genom isen.
Galärvarvet
Ett promenadvänligt område för hela familjen med närhet till vatten och museer. Långt tillbaka en plats som användes av flottan. På vintern förvarades fartyg i specialbyggda galärskjul – därav platsens namn. Några av skjulen finns kvar än idag.
Blå porten
Den blåa porten på Djurgården kom till på slutet av 1600-talet och var en ingång till kungens dåvarande jaktmarker. Nu finns här ett café med en av stans bästa uteserveringar som passar perfekt som avslut på en promenad, eller bara en spontan fika. Såväl maträtter som fikabröd finns att välja mellan och om solen inte lyser går det precis lika bra att sitta inomhus.
Öppettider: se hemsida.
Liljevalchs konsthall
Ta på dig kulturkoftan och vila ögonen på svensk och internationell konst. Man säger sig ha Stockholms vackraste utställningsmiljö och den är vacker. Här visas konst och form i minst fyra stora utställningar om året.
Mest känd är man för Vårsalongen där oupptäckta konstnärer får lämna in alster och se om de kommer med. Liljevalchs invigdes 1916 som den första självständiga och offentliga konsthallen för samtidskonst i Sverige. Arkitekt Carl Bergsten.
Ordinarie öppettider:
måndagar: Stängt
tisdag och torsdag: 11–20
onsdag samt fredag till söndag: 11–17
Djurgårdsvägen 60, Stockholm
Tel: 08-508 31 330
Djurgårdsstaden
Påtaglig småstadsfeeling garanteras när du vandrar i denna 1700- och 1800-tals miljö som förr kallades Båtsmansstaden då den befolkades av sjömän som arbetade på varvet.
Beckholmen
Fascinerande liten holme med giftigt förflutet. Ett becksjuderi där man destillerade trätjära och utvann beck fanns på 1600-talet lämnade giftiga spår av tjära och tungmetaller efter sig. Saneringsarbetet påbörjades 2011. Runt holmen finns en trädspång med informationsskyltar som berättar om holmens historia och verksamheterna genom åren.