Trollenäs slott.


Trollenäs är ett av Skånes största slott. Missa inte det halshuggna trollet, släkten Trolles vapen, som pryder en av slottsväggarna. Här finns ett mycket populärt kafé.

  • Till start: 480,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Eslöv 
  • Avgift: Nej 


Trollenäs slott

Trollenäs är ett av Skånes största slott. Slottet kallades ursprungligen Näs efter en udde som bildats där Saxån och Gullarpsån flöt samman. Det var en sätesgård åt släkten Thott och riddaren Stig Aagesen som omtalas 1386 och 1412 och tillhörde ätten. Gården stannade i dess ägo under trehundra år efter att Skåne blivit svenskt och byts då 1682 bort mot Gaunö i Danmark.
 
Då tar släkten Trolle över och äger än idag Trollenäs som det kom att kallas från 1700-talet. Slottet fick sitt nuvarande utseende efter en stor restaurering 1891–1893. I ytterväggen åt trädgårdssidan finns Trolleättens vapen, ett halshugget troll, infällt med svarta stenar i det röda teglet.
 
Här finns ett mycket populärt kafé i en av byggnaderna i parken.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Flyinge kungsgård
Ett av världens äldsta stuterier som fortfarande är i drift. Vacker kungsgård med stora ridanläggningar. Kafé och restaurang. De berömda storkarna på taken är värda besöket i sig.
OrtLund
Skissernas museum
Skissernas Museum i Lund har världens största samling av skisser, modeller och förlagor till internationell och svensk offentlig konst.
OrtLund
Vikingatider
Vikingatider är ett arkeologiskt friluftsmuseum med fokus på vikingatid och tidig medeltid.
OrtKävlinge
Lunds Universitets Botaniska Trädgård.
På de 8 hektaren botanisk trädgård finns 7000 arter i nio avdelningar både utomhus och i växthus. Öppet året om och fri entré. Trädgårdskafé sommartid.
OrtLund
Lund
Är tillsammans med Uppsala sinnebilden för en studentstad. Populärast är domkyrkan med 700.000  besök per år. Övrigt är universitetsområdet, botaniska trädgården, historiska museet och en rad spännande fik och restauranger.
OrtLund
Kulturen i Lund
Ett av Sveriges allra första friluftsmuseum. Kulturen består av två hela kvarter späckat med äldre byggnader från medeltid och framåt. Ett 20-tal andra utställningar finns också. Kafé och restaurang.
OrtLund