Tumba bruk och bruksmuseum.


Bruket kan besökas även när inte museet är öppet. Studera byggnader för sedeltillverkning och den tydliga uppdelningen av bostäder för arbetare ledning.

Res med SL:
Från Stockholm City. Pendeltåg 40 mot Södertälje till Tumba.
Byte till buss 725 mot Rönninge till Tumba bruksmuseum
Totalt c:a 35 min

  • Till start: 20,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Botkyrka 
  • Avgift: Nej 


Tumba bruk och bruksmuseum.

Tumba bruk kan besökas även då inte museet är öppet. Man kan studera den traditionella uppdelningen mellan bostäder för arbetare och övriga ledningsnivåer. Vad som skiljer detta bruk från andra, är vikten av brandskydd, för det var ju inte bra ifall papper och helst inte färdiga sedlar brann upp. Därför har man ett eget hus som heter Spruthuset där vattenspruta och den egna brandkårens utrustning finns.

I det gamla Oxhuset finns ett jättemysigt café med gammal rekvisita och drycker mm i gammal stil och man har även utställningar. På sommaren kommer klassiska vilstolarna fram. Ha det så trevligt!

Öppettider:
September-April
Lördag - Söndag, 11 - 16

2 maj- 30 augusti
Tisdag - söndag, 11 - 16

Läs mera

Länkar

Tumba bruk och bruksmuseum.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hågelby 4H-gård.
En gård med de vanligaste lantbruksdjuren där barnen kan komma nära djuren. Gården är del av en folkpark med många aktiviteter och storslagna planer.
OrtBotkyrka
Två pärlor i Botkyrka - Hågelby och Tumba bruk.
LM Erisson den store industrimagnaten lät riva några vackra byar för att bygga Hågelby. Nu en folkpark med nåt för alla.Tumba bruk är vacker bruksmiljö med museum om sedeltillverkning.
OrtBotkyrka
I Salem och Botkyrka runt Bornsjön.
Den här turen tar dig runt på den väg som så många sett från E4:an vid Salem. Hela turen är vacker och gör stopp vid hänförande natur och fina byggnader.
OrtBotkyrka
Lidabadet
Stor strand och en lång stor brygga med 2 stegar, en på grunt vatten och en på det lite djupare. Runt ikring kringlar sig lummiga naturstigar.  Café och picknickmöjligheter. Blir vovven din också varm finns här en separat brygga för hundbad. 
OrtBotkyrka
Norsborgs gård
Förr i tiden var vatten mer en hjälp än ett hinder. Närmsta grannen (man bara räknade andra gods) var således Asknäs gård på Ekerö rakt över sundet. Rofyllt parkområde mot vattnet samt bra promenadvägar österut längs vattnet.
OrtBotkyrka
Café Rosenhill
Ett smått legendariskt fik som 2009 utsågs till Sveriges bästa café. Vackert läge, bra service och klassiskt kafésortiment. Specialitet rågsmörgåsar.
OrtBotkyrka