Tykarpsgrottan


Här får man under guidning uppleva en grotta skapad av människan. Här bröts nämligen kalksten av bönder och pigor fram till 1888 då gångar och valv skapades. Känd från Ronja Rövardotter och Kullamannen.

  • Till start: 437,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hässleholm 
  • Avgift: Ja 


Tykarpsgrottan

Kalksten var åtråvärt som byggnadsmaterial. Tykarpsgrottan är nämligen en grotta som till största delen är skapad i samband med kalkbrytning. Med hammare, kilar och hackor bröt man kalkstenen i block och bars upp för hand till vagnar dragna av oxar. Det gjordes av drängar och pigor från 1700-talet till 1888.

Det som finns kvar är tio tusen kubikmeter stor labyrint av gångar och pelarsalar. Grottan besöks endast under guidade turer.  Efter guidningen rekommenderas en varm kopp kaffe i kaféet för grottan är sval. Jacka och långbyxor behövs.

Grottan har figurerat i filmer. Som mystiskt gömställe för Ronja Rövardotter, några scener ur tv-serierna Kullamannen och Snapphanar.

Under vinterhalvåret gruvan en sovkammare för en rad arter fladdermöss. Fladdermöss är extremt viktiga för våra ekosystem.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Wanås slott
Wanås är slottet för den konstintresserade. Här finns en av världens främsta skulpturparker med 50 permanenta verk men även en konsthall. Museibutik och kafé.
OrtÖstra Göinge
Lillö borgruin
Lillö borguin är resterna efter en medeltida borg som låg vid Helge å där även vallgravarna finns kvar. Idag är det del av Vattenriket och kan även nås till fots med Linnérundan.
OrtKristianstad
Vattenriket
Kristianstad anlades intill dessa träskliknande marker som del i försvaret. Idag finns ett naturum mitt i vattnet som informerar och där man kan se våtmarkerna från ovan.  Perfekt solbrygga för picknick.
OrtKristianstad
Slottstur österut från Kristianstad.
Här passeras inte enbart slott men de två slotten är ytterst intressant och har en bra krog respektive kafé för att ge rundturen slottslig förtäring. 
OrtKristianstad
Fjälkinge Backe naturreservat och utsiktstorn.
Fjälkinge backe höjer sig 100 m över den omgivande slätten. På toppen finns även ett utsiktstorn som dock kräver lite planering för att få till ett besök.
OrtKristianstad