Tykarpsgrottan


Här får man under guidning uppleva en grotta skapad av människan. Här bröts nämligen kalksten av bönder och pigor fram till 1888 då gångar och valv skapades. Känd från Ronja Rövardotter och Kullamannen.

  • Till start: 437,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hässleholm 
  • Avgift: Ja 


Tykarpsgrottan

Kalksten var åtråvärt som byggnadsmaterial. Tykarpsgrottan är nämligen en grotta som till största delen är skapad i samband med kalkbrytning. Med hammare, kilar och hackor bröt man kalkstenen i block och bars upp för hand till vagnar dragna av oxar. Det gjordes av drängar och pigor från 1700-talet till 1888.

Det som finns kvar är tio tusen kubikmeter stor labyrint av gångar och pelarsalar. Grottan besöks endast under guidade turer.  Efter guidningen rekommenderas en varm kopp kaffe i kaféet för grottan är sval. Jacka och långbyxor behövs.

Grottan har figurerat i filmer. Som mystiskt gömställe för Ronja Rövardotter, några scener ur tv-serierna Kullamannen och Snapphanar.

Under vinterhalvåret gruvan en sovkammare för en rad arter fladdermöss. Fladdermöss är extremt viktiga för våra ekosystem.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hovdala slott
Ett slott med stor historisk vikt som erbjuder många upplevelser. Vandra fritt runt i parken eller ta en guidad visning. Restaurang med nytolkningar av gamla skånska 1700-tals recept samt ett mysigt kafé.
OrtHässleholm
Wanås slott
Wanås är slottet för den konstintresserade. Här finns en av världens främsta skulpturparker med 50 permanenta verk men även en konsthall. Museibutik och kafé.
OrtÖstra Göinge
Kristianstad till Hässleholm. Konst, natur och slott.
En späckad rundtur mellan Kristianstad och Hässleholm. Konstlottet Wanås, historiskt rika Hovdala slott, träskliknande Vattenriket och en avkylande grottvandring.
OrtKristianstad
Vattenriket
Kristianstad anlades intill dessa träskliknande marker som del i försvaret. Idag finns ett naturum mitt i vattnet som informerar och där man kan se våtmarkerna från ovan.  Perfekt solbrygga för picknick.
OrtKristianstad
Kristianstad...
Vattenriket har blivit stans dragplåster som nås efter kort vandring från centrum. Tivoliparken, Heliga Trefaldighets kyrka är andra exempel i den vackra stadskärnan.
OrtKristianstad
Bäckaskog slott
Slottet ligger på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön och drar till sig många besökare för dess hotell- och restaurang. Men man kan även fritt vandra runt i parken som bland annat har en klassisk örtagård.
OrtKristianstad