Wanås slott


Wanås är slottet för den konstintresserade. Här finns en av världens främsta skulpturparker med 50 permanenta verk men även en konsthall. Museibutik och kafé.

  • Till start: 423,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Östra Göinge 
  • Avgift: Ja 


Wanås slott

En av världens främsta skulpturparker finns i Östra Göinge i Skåne. Wanås är en plats där konst, natur och historia möts.

Wanås består av ett slott, ett ekologiskt jordbruk, en konsthall, en skulpturpark med en permanent samling på över 50 verk, samt en butik och ett kafé.

Varje år är nordiskt och internationellt kända konstnärer inbjudan att producera konst i parken och i inomhusbyggnaderna.  Här visas sedan 1987 internationell samtidskonst med inriktning på platsspecifika installationer.

Fri entré för Wanås Vänner, Moderna Museets Vänner och Nationalmusei Vänner 

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Slottstur österut från Kristianstad.
Här passeras inte enbart slott men de två slotten är ytterst intressant och har en bra krog respektive kafé för att ge rundturen slottslig förtäring. 
OrtKristianstad
Vattenriket
Kristianstad anlades intill dessa träskliknande marker som del i försvaret. Idag finns ett naturum mitt i vattnet som informerar och där man kan se våtmarkerna från ovan.  Perfekt solbrygga för picknick.
OrtKristianstad
Fjälkinge Backe naturreservat och utsiktstorn.
Fjälkinge backe höjer sig 100 m över den omgivande slätten. På toppen finns även ett utsiktstorn som dock kräver lite planering för att få till ett besök.
OrtKristianstad
Bäckaskog slott
Slottet ligger på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön och drar till sig många besökare för dess hotell- och restaurang. Men man kan även fritt vandra runt i parken som bland annat har en klassisk örtagård.
OrtKristianstad
Kjugekull naturreservat
Ett naturreservat med vandringsleder som överblickar Ivösjön säger en del. För andra är det platsen för äventyrlig klättring på stora stenbumlingar.  Café Kjugekull finns för den sugne.
OrtKristianstad