Wanås slott


Wanås är slottet för den konstintresserade. Här finns en av världens främsta skulpturparker med 50 permanenta verk men även en konsthall. Museibutik och kafé.

  • Till start: 423,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Östra Göinge 
  • Avgift: Ja 


Wanås slott

En av världens främsta skulpturparker finns i Östra Göinge i Skåne. Wanås är en plats där konst, natur och historia möts.

Wanås består av ett slott, ett ekologiskt jordbruk, en konsthall, en skulpturpark med en permanent samling på över 50 verk, samt en butik och ett kafé.

Varje år är nordiskt och internationellt kända konstnärer inbjudan att producera konst i parken och i inomhusbyggnaderna.  Här visas sedan 1987 internationell samtidskonst med inriktning på platsspecifika installationer.

Fri entré för Wanås Vänner, Moderna Museets Vänner och Nationalmusei Vänner 

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tykarpsgrottan
Här får man under guidning uppleva en grotta skapad av människan. Här bröts nämligen kalksten av bönder och pigor fram till 1888 då gångar och valv skapades. Känd från Ronja Rövardotter och Kullamannen.
OrtHässleholm
Lillö borgruin
Lillö borguin är resterna efter en medeltida borg som låg vid Helge å där även vallgravarna finns kvar. Idag är det del av Vattenriket och kan även nås till fots med Linnérundan.
OrtKristianstad
Kristianstad till Hässleholm. Konst, natur och slott.
En späckad rundtur mellan Kristianstad och Hässleholm. Konstlottet Wanås, historiskt rika Hovdala slott, träskliknande Vattenriket och en avkylande grottvandring.
OrtKristianstad
Vattenriket
Kristianstad anlades intill dessa träskliknande marker som del i försvaret. Idag finns ett naturum mitt i vattnet som informerar och där man kan se våtmarkerna från ovan.  Perfekt solbrygga för picknick.
OrtKristianstad
Fjälkinge Backe naturreservat och utsiktstorn.
Fjälkinge backe höjer sig 100 m över den omgivande slätten. På toppen finns även ett utsiktstorn som dock kräver lite planering för att få till ett besök.
OrtKristianstad
Hovdala slott
Ett slott med stor historisk vikt som erbjuder många upplevelser. Vandra fritt runt i parken eller ta en guidad visning. Restaurang med nytolkningar av gamla skånska 1700-tals recept samt ett mysigt kafé.
OrtHässleholm