Hovdala slott


Ett slott med stor historisk vikt som erbjuder många upplevelser. Vandra fritt runt i parken eller ta en guidad visning. Restaurang med nytolkningar av gamla skånska 1700-tals recept samt ett mysigt kafé.

  • Till start: 442,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hässleholm 
  • Avgift: Nej 


Hovdala slott

Hovdala slott erbjuder något alla smaker och intressen. Här finns restaurang, kafé, orangeri och en park att strosa runt i samt visningar av slottet. Från slottet utgår även vandringsleder.

Detta slott har prisbelönats för sin varsamma restaurering. Oavsett tidsålder på byggnaderna så är de återställda till så ursprungligt skick man kunnat i regi av Statens Fastighetsverk SFV.

Slottet spelade med sitt läge i gränslandet en viktig roll i krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet. Går man runt anläggningen så ser man den skyddande vallgrav som fortfarande, numera torrlagd, omger området. Vill man få djupare kunskap så rekommenderas en guidad tur i den Ehrenborgska våningen. Släkten Ehrenborg bebodde slottet under åren 1666-1981.

I orangeriet har man återvänt till att använda det som ett orangeri med olivträd, apelsinträd och en stor hibiskus mm.

På Hovdala slottsrestaurang tolkar man gamla skånska recept från 1700-talet med influenser från det internationella köket. Lunchbuffé eller a la carte med 1600-talsrätter. På kaféet får man inte missa berömda "Hovdalatårtan". För öppettider Slottsrestaurangen.

Trädgård och park är öppna året runt.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tykarpsgrottan
Här får man under guidning uppleva en grotta skapad av människan. Här bröts nämligen kalksten av bönder och pigor fram till 1888 då gångar och valv skapades. Känd från Ronja Rövardotter och Kullamannen.
OrtHässleholm
Wanås slott
Wanås är slottet för den konstintresserade. Här finns en av världens främsta skulpturparker med 50 permanenta verk men även en konsthall. Museibutik och kafé.
OrtÖstra Göinge
Bosjökloster slott
Ett slott med anor från 1000-talet. Här finns verkligen något för alla. Parken och slottsterrassen med vackra planteringar och delar av slottet kan besökas mot avgift. Den 1000-åriga eken är en bonus. 
OrtHöör
Maltesholm slott...
Det mest unika med slottet är kanske den sista kilometern väg i sten som tog 50 år att slutföra. Slottet är privat men man kan vandra runt i den fina parken.
OrtKristianstad
Vattenriket
Kristianstad anlades intill dessa träskliknande marker som del i försvaret. Idag finns ett naturum mitt i vattnet som informerar och där man kan se våtmarkerna från ovan.  Perfekt solbrygga för picknick.
OrtKristianstad
Slottstur österut från Kristianstad.
Här passeras inte enbart slott men de två slotten är ytterst intressant och har en bra krog respektive kafé för att ge rundturen slottslig förtäring. 
OrtKristianstad