Fjälkinge Backe naturreservat och utsiktstorn.


Fjälkinge backe höjer sig 100 m över den omgivande slätten. På toppen finns även ett utsiktstorn som dock kräver lite planering för att få till ett besök.

  • Till start: 428,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kristianstad 
  • Avgift: Nej 


Fjälkinge Backe naturreservat utsiktstorn

Fjälkinge backe
Urbergshöjd av gnejsgranit som höjer sig ca 100 meter över havet Naturreservatet Fjälkinge backe på totalt 186 hektar bildades 1968 Backen intar ett dominerande läge i landskapet med vidunderlig utsikt över slätten.

Tornet
Ca 1900 uppfördes det första tornet på backen Fjälkinge Byalags Samfällighetsförening renoverade tornet och området runt år 2016, i samråd med tillsammans med Länsstyrelsens reservatsförvaltare, Kristianstad kommun och EU landsbygdsutvecklin

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kjugekull naturreservat
Ett naturreservat med vandringsleder som överblickar Ivösjön säger en del. För andra är det platsen för äventyrlig klättring på stora stenbumlingar.  Café Kjugekull finns för den sugne.
OrtKristianstad
Kristianstad...
Vattenriket har blivit stans dragplåster som nås efter kort vandring från centrum. Tivoliparken, Heliga Trefaldighets kyrka är andra exempel i den vackra stadskärnan.
OrtKristianstad
Kristianstad till Hässleholm. Konst, natur och slott.
En späckad rundtur mellan Kristianstad och Hässleholm. Konstlottet Wanås, historiskt rika Hovdala slott, träskliknande Vattenriket och en avkylande grottvandring.
OrtKristianstad
Lillö borgruin
Lillö borguin är resterna efter en medeltida borg som låg vid Helge å där även vallgravarna finns kvar. Idag är det del av Vattenriket och kan även nås till fots med Linnérundan.
OrtKristianstad
Ivön och Ivö klack...
Ivön nås med vägfärja från Barum. Ön hade tidigare en borg av vilken ruinerna finns kvar att beskåda. Kyrkan med sin legendomspunna Ursuas källa och vandra kring natursköna Ivö klack gör utflykten komplett.
OrtKristianstad