Fjälkinge Backe naturreservat och utsiktstorn.


Fjälkinge backe höjer sig 100 m över den omgivande slätten. På toppen finns även ett utsiktstorn som dock kräver lite planering för att få till ett besök.

  • Till start: 428,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kristianstad 
  • Avgift: Nej 


Fjälkinge Backe naturreservat utsiktstorn

Fjälkinge backe
Urbergshöjd av gnejsgranit som höjer sig ca 100 meter över havet Naturreservatet Fjälkinge backe på totalt 186 hektar bildades 1968 Backen intar ett dominerande läge i landskapet med vidunderlig utsikt över slätten.

Tornet
Ca 1900 uppfördes det första tornet på backen Fjälkinge Byalags Samfällighetsförening renoverade tornet och området runt år 2016, i samråd med tillsammans med Länsstyrelsens reservatsförvaltare, Kristianstad kommun och EU landsbygdsutvecklin

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bäckaskog slott
Slottet ligger på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön och drar till sig många besökare för dess hotell- och restaurang. Men man kan även fritt vandra runt i parken som bland annat har en klassisk örtagård.
OrtKristianstad
Trolle-Ljungby slott
Et praktfullt renässansslott med anor från 1300-talet. Man får tyvärr endast beskåda slottet utifrån men det är värt att stanna till för slottet är nära staketen och inom fotoavstånd.
OrtKristianstad
Slottstur österut från Kristianstad.
Här passeras inte enbart slott men de två slotten är ytterst intressant och har en bra krog respektive kafé för att ge rundturen slottslig förtäring. 
OrtKristianstad
Vattenriket
Kristianstad anlades intill dessa träskliknande marker som del i försvaret. Idag finns ett naturum mitt i vattnet som informerar och där man kan se våtmarkerna från ovan.  Perfekt solbrygga för picknick.
OrtKristianstad
Lillö borgruin
Lillö borguin är resterna efter en medeltida borg som låg vid Helge å där även vallgravarna finns kvar. Idag är det del av Vattenriket och kan även nås till fots med Linnérundan.
OrtKristianstad