Ulriksdals slott.


Ulriksdals slott är ett av de kungliga slotten. Vid ett besök rekommenderas slottsparken, Orangeriet med svenska skulpturer samt fika på slottscaféet.

  • Till start: 7,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Solna 
  • Avgift: Nej 


Ulriksdals slott.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Ulriksdals slott

Slottet uppfördes på 1600-talet för fältherre Jacob De la Gardie. Slottet hette därför också Jacobsdal fram till att Ulrika Eleonora som efterträdde Karl XII gav slottet namnet Ulriksdal efter kungens yngre bror Ulrik.
 
Slottet är öppet under sommarmånaderna. Ulriksdals slott är ett av de kungliga slotten. Vid ett besök på slottet rekommenderas även slottsparken, Orangeriet med svenska skulpturer av Milles och Sergel, Confidencen där det ges konserter och fika på slottscafét eller Trädgårdscafét en bit norrut. Äter gott gör man på Ulriksdals värdshus.

Confidencen

Sveriges äldsta bevarade teater som visar opera och dans på sommaren. Från att ha varit ett ridhus gjordes byggnaden om till en teater på order av drottning Lovisa Ulrika år 1753. Bellman tillhör en av dem som använt teatern. Chef är operasångerskan Kjerstin Dellert som såg till att teatern restaurerades och fick nytt liv 1976.

Ulriksdals värdshus

Gör som Bellman och besök Wärdshuset i Ullriksdal. På hans tid hette det Ottilielund och var en annan byggnad än dagens värdshus som uppfördes 1867. Lunch vardagar i övrigt ala carte samt det klassiska smörgåsbordet som serveras året om utom måndagar några veckor på sommaren.

Ulriksdals slottspark, Solna
Tel: 08-85 08 15

Länkar

Orangeriet

I det här sommaröppna museet kan du skåda både växtodlingar och skulpturer från 1700 till 1900-talet av bland andra Johan Tobias Sergel och Carl Milles.

Under stormaktstiden var sydfrukter dyra och exklusiva inslag på hovets fester. Slotten byggde påkostade orangerier, eller pomeranshus, där exotiska växter vinterförvarades. Orangeriet uppfördes i slutet av 1600–talet av den svenske greven tillika arkitekten Nicodemus Tessin d.y. på uppdrag av änkedrottning Hedvig Eleonora.

Öppettider:
1 juni - 31augusti: tisdag–söndag kl. 12.00–16.00
Orangeriet är öppet vid den årliga höstmarknaden under All helgons helg.

Helgdagar:
Nationaldagen – öppet
Midsommarafton – stängt
Midsommardagen – öppet

Läs mera

Länkar

Ulriksdals slottscafé

Smutta på en kaffe inne i caféet och insup den historiska miljön. Eller välj att avnjuta kaffet utomhus med utsikt över 1600-talsslottet och den praktfulla parken.


Tel: 08-85 21 24,  076-339 43 02

Länkar

Ulriksdals trädgårdar

En rogivande miljö av växthus i äldre snitt. Här växer det både ute och inne, plantor från både Sverige och Medelhavet och allt är till salu. I trädgårdscaféet kan du givetvis ta en fika men varje dag serveras vegetarisk buffé som är riktigt fräsch med varma och kalla rätter och smaker från hela världen. Du som vill ha lite mer i magen erbjuder de dagens gryta eller dagens soppa. Till dessa rätter ingår sallad, smör, bröd, mineralvatten och kaffe/te.

Tel: 08-514 822 30

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ulriksdals värdshus.
Gör som Bellman och besök Wärdshuset i Ulriksdal. Lunch vardagar, i övrigt ala carte samt det klassiska smörgåsbordet. Det angränsande slottet med park är måsten.
OrtUlriksdal
Ulriksdals trädgårdar
En rogivande miljö av växthus i äldre snitt. Här växer det ute och inne, inhemskt och utländskt. I trädgårdscaféet kan du givetvis fika men även äta lunch.
OrtUlriksdal
Utsiktsplats Kävingeberget vid Edsviken.
Här kan man vila upp sig efter den kuperade delen av strandpromenaden på vackra teakbänkar och utsikt mot Ulriksdals slott.
OrtDanderyd
Överjärva Gårdscafé
På Överjärva gård, i Kafé Hästskostallet, serveras bakverk och lunch i det gamla stallet format som en hästsko. Föregångaren till Täby Galopp låg här. Det mesta här är ekologiskt, kravmärkt och närproducerat. Det finns sittplatser både inom- och utomhus.
OrtJärva
Ekbacken till Sätra äng.
Från småbåtshamnen vid Nora strand rundar turen den skogbeklädda udden Borgen. Sedan ringlar den sig vackert längs stränder och klippor till Sätra äng.
OrtDanderyd
Brunnsvikens trädgård & café.
Kombinera växtshopping med en härlig fika. Hembakat och hemlagat av bakverk och luncher. Caféet ligger i äldsta växthuset och passar vinter som sommar.
OrtSolna