Uppsala söderut till Enköping


En biltur som är en tur från högsta adel, till lägsta dräng och piga, förbi en handfull unika sevärdheter i vacker natur.

  • Till start: 63,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Uppsala 
  • Avgift: Nej 


Uppsala söderut till Enköping
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Uppsala

Kungligheter och världens kanske främste botaniker ligger begravda i Uppsala. Utöver historiska pusselbitar bjuder lärdomsstaden på otroligt vackra grönområden och många cyklister. Uppsala är cykelstaden nummer ett. Ha det i åtanke och se dig för lite extra när du strosar omkring på gatorna.
 
Universitetsstaden Uppsala är Sveriges fjärde största stad, och hit tar du dig snabbast med pendeltåg från Stockholms central. En promenad längs med Fyrisån som rinner genom staden var inte bara något Pelle Svanslös uppskattade, utan är än idag ett vanligt helgnöje. I detta vatten åker studenter i hemmabyggda flottar på sista april varje år – den omtalade så kallade forsränningen.

Nordens största kyrka, Uppsala domkyrka, är svår att missa. Här ligger både Gustav Vasa och Carl von Linné begravda och hit är väntelistan för giftassugna lååång. Följ med högst upp till Skattkammaren i kyrkans norra torn. Där finns ett museum som visar textilsamlingar av världsklass.
 
Blomsterkungen Linnés botaniska trädgård från 1700-talet finns rekonstruerad i staden, ett populärt besöksmål med ett mysigt fik i närheten. Har du inte fått nog av historiska sevärdheter kan du besöka Uppsala slott. Gå på en visning och spana in den imponerande rikssalen och de mörka fängelsehålorna. Ett stenkast från slottet hittar du Botaniska trädgården. Slå dig ner, koppla av och plocka fram picknickkorgen. Njut sedan av blomsterprakt i regnbågens alla färger.

Trippa har en promenad i Uppsala: Uppsala - en kunglig promenad.
 

Läs mera

Wiks slott

Wiks slott är Sveriges bäst bevarade medeltidsborg, uppförd under senare delen av 1400-talet. Idag är slottet en konferensanläggning men väl värd ett besök för den omgivande naturen och de vackra byggnaderna.  Övriga sevärda byggnader är 1700-talshuset Stenhuset som bildar en flygel till slottet.  Ekonomibyggnaden eller ”ladan” ritad av Ivar Tengbom.
 
Wikparken ses bäst med att gå Wikstigen som är en 3 km lång promenad runt slottsparken med informationsskyltar. Parken har varierat i utformning och skick från att ha varit rensat genom betande djur till vårdad men vild vild engelsk park till starkt förfallen. Idag är det åter betesdrift , slåtter och lövängsbruk där man främst anpassar för ekarna som är särskilt skyddade här. Wiks strandäng och en fin badplats kan även rekommenderas.
 
Den fina restaurangen är inte tillgänglig för privatpersoner men vid bra väder finns det många fina platser att äta medhavd mat på. Sommartid är kafé Nyfiket öppet i Stenhuset.
 

Läs mera

Länkar

Kvekgården

Kvekgården är en mycket väl bevarad äldre gård som fortfarande ligger kvar i sitt ursprungliga läge. Idag är det klassat som byggnadsminne och är ett välbesökt friluftsmuseum. Stugorna är öppna på sommarhalvåret men det är värt besöket hit andra tider.

Gården består av tio byggnader från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft. Gården har kallats Kvekgården, OL-Jans gård eller Lottas gård i Kvek och är en gammal Upplandsgård från senare hälften av 1700-talet. OL-Jan, eller Olof Jansson föddes föddes på gården 1782. OL-Jan och hans fru Anna-Lisa fick 10 barn varav 6 uppnådde vuxen ålder. Charlotta, Lotta, föddes 1829 och när han dog tog hon då Lotta Lundevall över 1864 och bodde kvar på gården till sin död 1926 då gården var i samma skick. 

Därefter renoverades den på 1930-talet. Tidigare hade taken halmtak men eftersom det var brist på råghalm har de vasstak idag. Husen är knuttimrade och saknar både färg och panel vilket illustrerar en sk gråbondes gård.

Byggnaderna:
Mangårdsbyggnaden
En sammanbyggd länga i vinkel mot mangårdsbyggnaden består av matbod, drängstuga, sädesbod och slöjdbod, svinhus, lagård och hölada.
Övriga byggnader: fägård, stall, loge, spannmålsbod, fähus, vaktarstuga och vebod.

Entré: 30 kr

Läs mera

Länkar

Härkeberga kyrka

Härkeberga kyrka är den kände kyrkmålaren Albertus Pictor kanske främsta exempel på takmålningar. Han målade i inte mindre än 36 kyrkor, främst i Mälardalen, och drev en verkstad i Stockholm. Exempel på andra kyrkor med hans takmålningar nära Stockholm är Ösmo och Täby.

Härkeberga kaplansgård

En av landet bäst bevarade prästgårdar visar hur kaplanen (kyrkoherdens medhjälpare) till närliggande Härkeberga kyrka bodde. Det är Nordiska museet som äger gården men den drivs av Härkeberga Gille.
 
Kaplansgårde består av sammanlagt sjutton timmerbyggnader, alla rödfärgade och de flesta med vasstaket kvar. De är från slutet av 1600-talet till början av 1800-talet. (Den typen av gårdar som ryssarna brände längs hela kusten 1719).  Den väldiga lönnen var inte bara en symbol för släktens lycka utan i praktiken en åskledare.
 
Gården är uppdelad på typiskt mellansvenskt sätt i bostäder för människorna (mangården) och byggnader för djuren. I några av bodarna förvarade ”tiondet” som var skatten prästen fick av bönderna (var tionde kärve). Sommartid kan man fika i sommarkaféet och prylboden intill.
(Källa Nordiska museet)
 

Läs mera

Länkar

Enköping

Där Enköping ligger idag låg en handelsplats redan på vikingatiden. Staden nämns på 1100-talet i ett brev som är Sveriges äldsta bevarade skrift. Ända till 1600-talet var man en viktig utförselhamn för varor från Bergslagen.  Med landhöjningen försvårades sjöfarten och man gick istället över till att odla köksväxter särskilt pepparrot och man kallades även pepparrotsstaden.
 
Enköping kallas för Sveriges närmaste stad ingen annan stad har fler städer så nära. Idag är staden känd för sina många parker. Hela 20 stycken där man förutom stora som Domarparken med 200 olika perenner, har en mängd små sk fickparker. Enköping har även många historiska och pittoreska byggnader och speciellt rekommenderas ett besök i hamnen.

Äter bäst gör man på prisbelönta Bistrot Bombance och fikar på Café tant Gredelin, båda mitt i stan.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Uppsala söderut till Enköping
En biltur som är en tur från högsta adel, till lägsta dräng och piga, förbi en handfull unika sevärdheter i vacker natur.
OrtUppsala
Uppsala domkyrka.
Sveriges största kyrka med de äldsta delarna från 1300-talet. Här har flera kungar krönts och här ligger Gustav Vasa begravd. Årligen besöker c:a en halv miljon kyrkan.
OrtUppsala
Uppsala - En kunglig promenad
Uppsala har varit hem för kungligheter från Vasa till Bernadotte. Här går en promenad från 1500-talets Vasaborg till Kung Carl Gustavs studentmiljö.
OrtUppsala
Uppsala längs Fyrisån.
Man har inte sett Uppsala om man inte sett Fyrisån. Man kan strosa upp och ned längs den men vi passar på att markera ut några sevärdheter längs ån eller strax intill.
OrtUppsala
STF Uppsala/Kvarntorget
STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.
OrtUppsala
Kung Björns hög - Hågahögen
Dessa kungshögar är inte lika kända som dem i Gamla Uppsala men de har en attraktionskraft och hit drar Uppsalabor för romantiska möten och kanske en picknick. Denna spännande miljö daterar till bronsåldern c:a 1000 f kr.
OrtUppsala