Utflykt kring Uppsala, övernattning och stadspromenad.


Vi cirklar runt staden innan själva Uppsala intas. Först besöks Linnés Hammarby där stadens store bodde. Sedan Gamla Uppsala som är ett exempel på att staden spelat en stor roll i Sveriges, tidiga till medeltida, historia. Uppsala är svenska kyrkans maktcentra och har länge varit en dominerande universitetstad. Trippa har en promenad i stan.

  • Till start: 56,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Utflykt kring Uppsala, övernattning och stadspromenad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Linnés Hammarby

Gården Hammarby är en av Sveriges stilenligt bäst bevarade 1700-talsherrgårdar. Carl von Linné köpte gården som en tillflyktsort från ”Uppsalas osunda miljö”. Här växer flera av de växter Linné själv odlade i den vackra trädgården. Man får en inblick i den store vetenskapsmannens privatliv och vetenskapliga arbete. Café Sara Lisa heter kafét där man kan fika i deras äppellund och det har samma öppettider som gården.

 

Länkar

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Här finns de tre majestätiska kungshögarna från 500-talet, ett av Nordens största gravområden och resterna efter domkyrkan som byggdes på 1100-talet. Platsen har en mytomspunnen historia. Sägnerna talar om mäktiga sveakungar med härstamning från guden Frö, om gyllene hednatempel, om människooffer och stora blotfester. Idag är området ett populärt utflyktsmål.

Inte nog med att det är en av Sveriges viktigaste historiska platser, att vandra omkring här är en mäktig upplevelse i detta religiösa centrum för asatro och platsen var centrum för makten i Svealand, långt innan Sverige bildades.

Läs mera

Länkar

STF Uppsala/Kvarntorget

STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.

Vandrarhemmet ligger ett stenkast från centrum och alldeles i närheten av Uppsala Konsert och Kongress med många konserter och evenemang. Andra upplevelser som ligger nära till hands är musikbaren Katalin, äventyrsbadet Fyrishov, Biotopia med sina naturvetenskapliga upptäckter för barn och Uppsalas alla historiska sevärdheter med Slottet, Domkyrkan och Universitetsbiblioteket med Silverbibeln.

Här bor du modernt i allt från enkelrum till sovsalar med fyra bäddar, det finns också ett stort jumborum med många bäddar som passar perfekt för större sällskap. Dusch och toalett finns i korridoren.

Öppettider: Året runt
Tel: +46 18-24 20 08
E-post:kvarntorget@uppsalavandrarhem.se
Adress: Kvarntorget 3 Uppsala
Hemsida: www.uppsalavandrarhem.se

Läs mera

Länkar

Uppsala

Kungligheter och världens kanske främste botaniker ligger begravda i Uppsala. Utöver historiska pusselbitar bjuder lärdomsstaden på otroligt vackra grönområden och många cyklister. Uppsala är cykelstaden nummer ett. Ha det i åtanke och se dig för lite extra när du strosar omkring på gatorna.
 
Universitetsstaden Uppsala är Sveriges fjärde största stad, och hit tar du dig snabbast med pendeltåg från Stockholms central. En promenad längs med Fyrisån som rinner genom staden var inte bara något Pelle Svanslös uppskattade, utan är än idag ett vanligt helgnöje. I detta vatten åker studenter i hemmabyggda flottar på sista april varje år – den omtalade så kallade forsränningen.

Nordens största kyrka, Uppsala domkyrka, är svår att missa. Här ligger både Gustav Vasa och Carl von Linné begravda och hit är väntelistan för giftassugna lååång. Följ med högst upp till Skattkammaren i kyrkans norra torn. Där finns ett museum som visar textilsamlingar av världsklass.
 
Blomsterkungen Linnés botaniska trädgård från 1700-talet finns rekonstruerad i staden, ett populärt besöksmål med ett mysigt fik i närheten. Har du inte fått nog av historiska sevärdheter kan du besöka Uppsala slott. Gå på en visning och spana in den imponerande rikssalen och de mörka fängelsehålorna. Ett stenkast från slottet hittar du Botaniska trädgården. Slå dig ner, koppla av och plocka fram picknickkorgen. Njut sedan av blomsterprakt i regnbågens alla färger.

Trippa har en promenad i Uppsala: Uppsala - en kunglig promenad.
 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Linnés Hammarby
Gården köptes av Carl von Linné 1758 som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö. Det är en av Sveriges stilriktigt bäst bevarade herrgårdar från den tiden. Här växer många av de växer som Linné odlade själv och här får man inblick i både hans privatliv och yrkesroll.
OrtUppsala
Uppsala
Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.
OrtUppsala
Uppsala söderut till Enköping
En biltur som är en tur från högsta adel, till lägsta dräng och piga, förbi en handfull unika sevärdheter i vacker natur.
OrtUppsala
Uppsala slott
Har bebotts av många kungligheter sedan 1540-talet då Gustav Vasa byggde en borg här. Sturemorden då Erik XIV lät mörda delar av ätten Sture skedde på slottet.
OrtUppsala
STF Uppsala/Kvarntorget
STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.
OrtUppsala
Uppsala domkyrka.
Sveriges största kyrka med de äldsta delarna från 1300-talet. Här har flera kungar krönts och här ligger Gustav Vasa begravd. Årligen besöker c:a en halv miljon kyrkan.
OrtUppsala