Utflykt kring Uppsala, övernattning och stadspromenad.


  • Till start: 56,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 
Utflykt kring Uppsala, övernattning och stadspromenad.
Stor karta

Vi cirklar runt staden innan själva Uppsala intas. Först besöks Linnés Hammarby där stadens store bodde. Sedan Gamla Uppsala som är ett exempel på att staden spelat en stor roll i Sveriges, tidiga till medeltida, historia. Uppsala är svenska kyrkans maktcentra och har länge varit en dominerande universitetstad. Trippa har en promenad i stan.

Sevärdhet 1 av 4

Linnés Hammarby

Gården Hammarby är en av Sveriges stilenligt bäst bevarade 1700-talsherrgårdar. Carl von Linné köpte gården som en tillflyktsort från ”Uppsalas osunda miljö”. Här växer flera av de växter Linné själv odlade i den vackra trädgården. Man får en inblick i den store vetenskapsmannens privatliv och vetenskapliga arbete. Café Sara Lisa heter kafét där man kan fika i deras äppellund och det har samma öppettider som gården.

 

Länkar

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Här finns de tre majestätiska kungshögarna från 500-talet, ett av Nordens största gravområden och resterna efter domkyrkan som byggdes på 1100-talet. Platsen har en mytomspunnen historia. Sägnerna talar om mäktiga sveakungar med härstamning från guden Frö, om gyllene hednatempel, om människooffer och stora blotfester. Idag är området ett populärt utflyktsmål.

Inte nog med att det är en av Sveriges viktigaste historiska platser, att vandra omkring här är en mäktig upplevelse i detta religiösa centrum för asatro och platsen var centrum för makten i Svealand, långt innan Sverige bildades.

Läs mera

Länkar

STF Uppsala/Kvarntorget

STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.

Vandrarhemmet ligger ett stenkast från centrum och alldeles i närheten av Uppsala Konsert och Kongress med många konserter och evenemang. Andra upplevelser som ligger nära till hands är musikbaren Katalin, äventyrsbadet Fyrishov, Biotopia med sina naturvetenskapliga upptäckter för barn och Uppsalas alla historiska sevärdheter med Slottet, Domkyrkan och Universitetsbiblioteket med Silverbibeln.

Här bor du modernt i allt från enkelrum till sovsalar med fyra bäddar, det finns också ett stort jumborum med många bäddar som passar perfekt för större sällskap. Dusch och toalett finns i korridoren.

Öppettider: Året runt
Tel: +46 18-24 20 08
E-post:kvarntorget@uppsalavandrarhem.se
Adress: Kvarntorget 3 Uppsala
Hemsida: www.uppsalavandrarhem.se

Läs mera

Länkar

Uppsala

Kungligheter och världens kanske främste botaniker ligger begravda i Uppsala. Utöver historiska pusselbitar bjuder lärdomsstaden på otroligt vackra grönområden och många cyklister. Uppsala är cykelstaden nummer ett. Ha det i åtanke och se dig för lite extra när du strosar omkring på gatorna.
 
Universitetsstaden Uppsala är Sveriges fjärde största stad, och hit tar du dig snabbast med pendeltåg från Stockholms central. En promenad längs med Fyrisån som rinner genom staden var inte bara något Pelle Svanslös uppskattade, utan är än idag ett vanligt helgnöje. I detta vatten åker studenter i hemmabyggda flottar på sista april varje år – den omtalade så kallade forsränningen.

Nordens största kyrka, Uppsala domkyrka, är svår att missa. Här ligger både Gustav Vasa och Carl von Linné begravda och hit är väntelistan för giftassugna lååång. Följ med högst upp till Skattkammaren i kyrkans norra torn. Där finns ett museum som visar textilsamlingar av världsklass.
 
Blomsterkungen Linnés botaniska trädgård från 1700-talet finns rekonstruerad i staden, ett populärt besöksmål med ett mysigt fik i närheten. Har du inte fått nog av historiska sevärdheter kan du besöka Uppsala slott. Gå på en visning och spana in den imponerande rikssalen och de mörka fängelsehålorna. Ett stenkast från slottet hittar du Botaniska trädgården. Slå dig ner, koppla av och plocka fram picknickkorgen. Njut sedan av blomsterprakt i regnbågens alla färger.

Trippa har en promenad i Uppsala: Uppsala - en kunglig promenad.
 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...