Vånevik stenhuggaremuseum


Ett mycket intressant litet museum som är en perfekt avstickare. Intressant och informativ utställning där det mesta är utomhus. Fri entré.  

  • Till start: 256,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Oskarshamn 
  • Avgift: Nej 


Vånevik Stenhuggaremuseum

I Vånevik började det brytas sten redan 1870 och här finns ett iordningställt brott att beskåda, precis som det såg ut under verksamhetens glansdagar.

En knapp mil söder om Oskarshamn ligger Vånevik som var centrum för stenindustrin från 1870 fram till 1950- talets mitt. I museet i Vånevik visas stenindustrins historia. Museiföreningen Hård Klang har byggt upp en arbetsplats med stenhuggarskjul, slipbod, smedja och matbod.

Museerna i Vånevik och på Näset är alltid öppna.

Verkstäderna vid museet i Vånevik är bemannade lördagar 6/6 – 23/8, kl. 9-12 och söndagar under samma period kl. 13-16. Under söndagarna visas även museilägenheten i arbetarkasernen kl. 13-16.

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Vånevik stenhuggaremuseum
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Döderhultarmuseet
Ett fantastiskt museum med utställning om Axel Petersson Döderhultarn och drygt 200 av hans verk.  Under somrarna anordnas gratis guidad tur varje dag kl 12.00.
OrtOskarshamn
Oskarshamn
En genommysig stad med pittoresk bebyggelse, fantastiska havscenerier och bad. Men framförallt erbjuder man ett av landets bästa museer som speglar Döderhultarn.
OrtOskarshamn
Nilssons konditori.
Ett av Sveriges absolut bästa konditorier ligger i Oskarshamn. Flerfaldigt prisebelönt kondis och en av ägarna Anders Oskarsson utsågs till världens bäste konditor 2017. Här ringlar köerna långa till denna fina lokal i 50-tals stil.
OrtOskarshamn
Mönsterås kustväg.
RUNDTUR: En oerhört vacker vägsträcka som klassas i topp i landet och går till platser med de charmiga namnen Timmernabben, Strömsrum och Pataholm.
OrtMönsterås
Stensjö by.
Denna by tillhör Vitterhetsakademin och är en riktig höjdare bland svenska kulturmiljöer. Byn är en oskiftad by med byggnader från 1700- och 1800-talet. Miljöerna känns igen från Barnen i Bullerbyn då flera inspelningar gjordes här.
OrtOskarshamn
Pataholm
En riktig pärla. Den lilla köpingen med prydliga trähus runt ett stenlagt torg på en egen udde mot Kalmarsund. Idag är det lilla samhället en slumrande idyll med flera hembygdsgårdar, ett café och hantverksbutiker.
OrtMönsterås