Kronobäcks klosterruin


  • Till start: 274,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Småland 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Strax söder om Mönsterås finner du ruinerna av en stor klosterkyrka. På medeltiden var platsen ett känt landmärke för resenärer, en plats där de kunde stanna och vila. Idag är klosterkyrkan en ruin men likafullt är Kronobäck ett andrum på vägen med ett nybyggt besökscenter.

Kronobäcks klosterruin

Strax söder om Mönsterås finner du ruinerna av en stor klosterkyrka. På medeltiden var platsen ett känt landmärke för resenärer, en plats där de kunde stanna och vila. Idag är klosterkyrkan en ruin men likafullt är ett Kronobäck ett andrum på vägen med ett nybyggt besökscenter.

Kronobäck, söder om Mönsterås och alldeles nära Kalmarsund, står ruinerna av en medeltida klosterkyrka som byggdes under sent 1400-tal. Det var Johanniterorden, en hospitals- och riddarorden med säte på Rhodos, som anlade ett kloster där munkarna huvudsakligen ägnade sig åt sjukvård. Klostret hade mycket stor betydelse för människorna i området som kunde få hjälp och vård och förbipasserande sjöfarare eller vandrare kunde stanna här för vila under sin resa.

Runt platsen finns många lämningar som tyder på att folk har vistats i Kronobäck ända sedan stenålder. Idag är klosterkyrkoruinen en mötesplats för arkeologer, skolbarn, turister och andra historieintresserade.

Om du skulle du råka se en johannitermunk vid ruinen är det ingen synvilla. Det är sådant som kan hända i Kronobäck.

Välkommen att besöka platsen och arrangemangen som anordnas här, såsom utomhusbio, kronobäckdagen, guidningar,teatrar, konserer med mera.

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...