Solliden


  • Till start: 286,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Ja 
Laddar..
Stor karta

Här firar kronprinsessan Victoria sin födelsedag den 14:e juli varje år. Imponerande arkitektur och flera parker. Öppet sommarhalvåret. Slottskafé och butik.

Solliden

Att kungafamiljen ser detta som sitt favoritslott förstår man lätt efter första besöket. Slottsanläggningen är bland annat betydligt mindre än t ex Drottningholm.

 

Slottet byggdes av en tidigare Victoria som lät arkitekten Torben Grut (Stockholms stadion) rita det. Hans ursprungsförlag var en byggnad i fornnordisk stil vilket var långt ifrån slutresultatet.  Oskar IIs fru som blivit inspirerad av besök på läkaren Axel Munthes villa San Michele på Capri. Han hjälpte även till med inköp av byggnadsdetaljer och statyer från Italien. Boken om San Michele är för övrigt Sveriges mest spridda bok.

Slottsvillan består av tre våningsplan där under planet är ekonomibyggnad. Slottet har vita släta väggar, en pergola och detaljer med influens från italienska renässansen och antiken som pelare och fönsternischer.  Intill Slottsvillan ligger den lilla torparstugan som blev Hagasessornas lekstuga 1948.

Parken har inte bara olika rum som den holländska med rosor, engelska i sin naturliga stil, den italienska med statyer och lite franska drag, dessutom blommar de vid olika tillfällen.

Slottsboden är en påfallande bra present- och souvenirbutik som ligger i paviljongen vid Solliden slottsparks grindar.  Flera av produkterna är tillverkade i begränsad upplaga vilket gör dem särskilt intressanta.  Fika kan man göra i Kaffetorpet med nybakat, våfflor, smörgåsar och lunchrätter.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...