Solliden


Här firar kronprinsessan Victoria sin födelsedag den 14:e juli varje år. Imponerande arkitektur och flera parker. Öppet sommarhalvåret. Slottskafé och butik.

  • Till start: 286,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Ja 


Solliden

Att kungafamiljen ser detta som sitt favoritslott förstår man lätt efter första besöket. Slottsanläggningen är bland annat betydligt mindre än t ex Drottningholm.

 

Slottet byggdes av en tidigare Victoria som lät arkitekten Torben Grut (Stockholms stadion) rita det. Hans ursprungsförlag var en byggnad i fornnordisk stil vilket var långt ifrån slutresultatet.  Oskar IIs fru som blivit inspirerad av besök på läkaren Axel Munthes villa San Michele på Capri. Han hjälpte även till med inköp av byggnadsdetaljer och statyer från Italien. Boken om San Michele är för övrigt Sveriges mest spridda bok.

Slottsvillan består av tre våningsplan där under planet är ekonomibyggnad. Slottet har vita släta väggar, en pergola och detaljer med influens från italienska renässansen och antiken som pelare och fönsternischer.  Intill Slottsvillan ligger den lilla torparstugan som blev Hagasessornas lekstuga 1948.

Parken har inte bara olika rum som den holländska med rosor, engelska i sin naturliga stil, den italienska med statyer och lite franska drag, dessutom blommar de vid olika tillfällen.

Slottsboden är en påfallande bra present- och souvenirbutik som ligger i paviljongen vid Solliden slottsparks grindar.  Flera av produkterna är tillverkade i begränsad upplaga vilket gör dem särskilt intressanta.  Fika kan man göra i Kaffetorpet med nybakat, våfflor, smörgåsar och lunchrätter.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin är en av Ölands populäraste turistattraktioner. Det praktfulla barockslottet som man lät förfalla och slutligen drabbades av brand. Riddarskolor, guidningar och konserter. 
OrtBorgholm
VIDA museum och konsthall.
Paret Kamras startade konstmuseet i nära samarbete med Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien vilka tillsammans med Ulf Trotzig har permanenta utställningar här. Sagolikt vackert beläget.
OrtBorgholm
Halltorps gästgiveri- renoveras. Bevaka
Granne med VIDA konstmuseum ligger detta mycket bra hotell och restaurang som har bedårande vacker utsikt över Kalmarsund. Gästgiveriet är en bra bas för utflykter på hela Öland.
OrtBorgholm
Ismanstorps fornborg
Borgen är extremt välbevarad och har 95 intakta husgrunder. Borgen byggdes redan på 200-talet och beboddes ända till 600-talet. En storslagen plats.
OrtBorgholm
Kapelludden
En vacker och mytomspunnen plats med ödekyrkan och ett magiskt kors i sten, en fyr och fiskebodar.
OrtBorgholm
Stora Rör...
Här gick en färjelinje innan Ölandsbron som man ser härifrån på håll byggdes. På Stora Rör hamnkrog äter man gott eller så fikar man på Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, båda med härlig utsikt över Kalmarsund.
OrtBorgholm