Borgholms slottsruin


  • Till start: 286,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Borgholms slottsruin är en av Ölands populäraste turistattraktioner. Det praktfulla barockslottet som man lät förfalla och slutligen drabbades av brand. Riddarskolor, guidningar och konserter. 

Borgholms slottsruin

Slottet är värt ett besök för dess intressanta historia men sommartid är det många som kommer hit för konserterna. Att närma sig Borgholms slottsruin på håll är en av de mäktigaste upplevelserna på hela Öland. Denna lite spöklika siluett syns på långt håll på en högplatå över Kalmar sund är skelettet till ett praktfullt barockpalats uppfört av Karl X Gustav på 1600-talets mitt.

I över 900 år har platsen varit befäst och var under medeltiden en av rikets viktigaste befästningar men även tyskar och danskar har styrt över platsen. Herrar över denna plats har varit danskar, tyskar och svenskar.

Den första befästningen här var en kastal innanför en ringmur på 1100-talet men under medeltiden byggdes den ut i etapper och en av ägarna var Magnus Ladulås. På initiativ av Johan III påbörjades, på 1500-talet, arbetet med att bygga om det till ett renässansslott med kvadratisk form och fyrkantiga hörntorn.

Under Kalmarkriget mot Danmark 1611-1613 blev slottet totalförstört. 1651 då tronföjaren Karl (sedermera Karl X Gustav) fått Öland som förläning med Tessin d. y. som arkitekt påbörja arbetet i Barockklassisk stil. Han är den ende kung som bott här någon längre tid. Bygget blev bara delvis realiserat och fortsatte under Karl XI för att helt avstanna vid tiden för Karl XII ryska fälttåg 1709.

Slottet hade bara en liten vaktstyrka och förföll och man förlade en färgfabrik i slottet i vilken en stor brand utbröt och det var då fick ruinen dess nuvarande form.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...