Borgholms slottsruin


Borgholms slottsruin är en av Ölands populäraste turistattraktioner. Det praktfulla barockslottet som man lät förfalla och slutligen drabbades av brand. Riddarskolor, guidningar och konserter. 

  • Till start: 286,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 


Borgholms slottsruin

Slottet är värt ett besök för dess intressanta historia men sommartid är det många som kommer hit för konserterna. Att närma sig Borgholms slottsruin på håll är en av de mäktigaste upplevelserna på hela Öland. Denna lite spöklika siluett syns på långt håll på en högplatå över Kalmar sund är skelettet till ett praktfullt barockpalats uppfört av Karl X Gustav på 1600-talets mitt.

I över 900 år har platsen varit befäst och var under medeltiden en av rikets viktigaste befästningar men även tyskar och danskar har styrt över platsen. Herrar över denna plats har varit danskar, tyskar och svenskar.

Den första befästningen här var en kastal innanför en ringmur på 1100-talet men under medeltiden byggdes den ut i etapper och en av ägarna var Magnus Ladulås. På initiativ av Johan III påbörjades, på 1500-talet, arbetet med att bygga om det till ett renässansslott med kvadratisk form och fyrkantiga hörntorn.

Under Kalmarkriget mot Danmark 1611-1613 blev slottet totalförstört. 1651 då tronföjaren Karl (sedermera Karl X Gustav) fått Öland som förläning med Tessin d. y. som arkitekt påbörja arbetet i Barockklassisk stil. Han är den ende kung som bott här någon längre tid. Bygget blev bara delvis realiserat och fortsatte under Karl XI för att helt avstanna vid tiden för Karl XII ryska fälttåg 1709.

Slottet hade bara en liten vaktstyrka och förföll och man förlade en färgfabrik i slottet i vilken en stor brand utbröt och det var då fick ruinen dess nuvarande form.

Läs mera

Länkar

Borgholms slottsruin
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Köpingsvik – en semesterpärla.
Härligt bad, strandkrogar och flera kaféer. Normalt varmare badvatten än Böda tack vare pålandsvind. Promenad- eller cykelavstånd till Borgholm.
OrtBorgholm
VIDA museum och konsthall.
Paret Kamras startade konstmuseet i nära samarbete med Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien vilka tillsammans med Ulf Trotzig har permanenta utställningar här. Sagolikt vackert beläget.
OrtBorgholm
Kackelstugan
En mysig gammal gård med inspiration för själen och en riktigt bra där man tillagar fd kacklande kyckling som basföda och serverar sin egen öl samt vandarhem. Öppet sommartid.
OrtÖland
Kapelludden
En vacker och mytomspunnen plats med ödekyrkan och ett magiskt kors i sten, en fyr och fiskebodar.
OrtBorgholm
En lång tur på Ölands nordvästkust
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtBorgholm
Ismanstorps fornborg
Borgen är extremt välbevarad och har 95 intakta husgrunder. Borgen byggdes redan på 200-talet och beboddes ända till 600-talet. En storslagen plats.
OrtBorgholm