Ismanstorps fornborg


Borgen är extremt välbevarad och har 95 intakta husgrunder. Borgen byggdes redan på 200-talet och beboddes ända till 600-talet. En storslagen plats.

  • Till start: 299,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 


Ismanstorps fornborg

Innan man når fram till Ismanstorps borg går man genom en nästan djungelliknande passage där plötsligt ett stort fält öppnar upp med ett dött träd i förgrunden med borgen bakom. En dramatisk entré till denna storslagna plats.

Borgen är en extremt välbevarad borg med 95 husgrunder intakta. Borgen byggdes på 200-talet och var bebodd till 600-talet. Borgen besöktes av Carl von Linné under hans Ölandsresa.

Borgen har länge väckt frågor och funderingar, framförallt då borgen är den enda som har haft nio stycken portar. Som försvarsanläggning är det en nackdel att ha många portar, då de är de mest svaga punkterna i en borg. Varför man valt nio portar tror man kan komma från den fornnordiska mytologin där niotalet spelar en viktig roll. Man har även sett att andra utländska borgar även har just nio portar.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Himmelsberga Ölands museum
Ett friluftsmuseum där basen består av en traditionell Öländsk radby. Förutom byggnader går djur i hagar. Handelsbod, konstmuseum och kafé.  Öppet sommartid och vissa helger.
OrtBorgholm
Kackelstugan
En mysig gammal gård med inspiration för själen och en riktigt bra där man tillagar fd kacklande kyckling som basföda och serverar sin egen öl samt vandarhem. Öppet sommartid.
OrtÖland
Stora Rör...
Här gick en färjelinje innan Ölandsbron som man ser härifrån på håll byggdes. På Stora Rör hamnkrog äter man gott eller så fikar man på Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, båda med härlig utsikt över Kalmarsund.
OrtBorgholm
Kapelludden
En vacker och mytomspunnen plats med ödekyrkan och ett magiskt kors i sten, en fyr och fiskebodar.
OrtBorgholm
Hotell Borgholm
Karin Fransson har gjort succé som TV-kock samt matpratare i radio. Hon driver denna fantastiska krog, som det förstås, även är hotell. En stjärna i Guide Michelin.  
OrtBorgholm