Ismanstorps fornborg


Borgen är extremt välbevarad och har 95 intakta husgrunder. Borgen byggdes redan på 200-talet och beboddes ända till 600-talet. En storslagen plats.

  • Till start: 299,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 


Ismanstorps fornborg

Innan man når fram till Ismanstorps borg går man genom en nästan djungelliknande passage där plötsligt ett stort fält öppnar upp med ett dött träd i förgrunden med borgen bakom. En dramatisk entré till denna storslagna plats.

Borgen är en extremt välbevarad borg med 95 husgrunder intakta. Borgen byggdes på 200-talet och var bebodd till 600-talet. Borgen besöktes av Carl von Linné under hans Ölandsresa.

Borgen har länge väckt frågor och funderingar, framförallt då borgen är den enda som har haft nio stycken portar. Som försvarsanläggning är det en nackdel att ha många portar, då de är de mest svaga punkterna i en borg. Varför man valt nio portar tror man kan komma från den fornnordiska mytologin där niotalet spelar en viktig roll. Man har även sett att andra utländska borgar även har just nio portar.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Himmelsberga Ölands museum
Ett friluftsmuseum där basen består av en traditionell Öländsk radby. Förutom byggnader går djur i hagar. Handelsbod, konstmuseum och kafé.  Öppet sommartid och vissa helger.
OrtBorgholm
VIDA museum och konsthall.
Paret Kamras startade konstmuseet i nära samarbete med Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien vilka tillsammans med Ulf Trotzig har permanenta utställningar här. Sagolikt vackert beläget.
OrtBorgholm
Gråborg
Gråborg är en fornborg som tros ha haft två storhetstider. En under folkvandringstid och en under medeltid. Strax intill ligger St Knuts ödekyrka. 
OrtMörbylånga
Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin är en av Ölands populäraste turistattraktioner. Det praktfulla barockslottet som man lät förfalla och slutligen drabbades av brand. Riddarskolor, guidningar och konserter. 
OrtBorgholm
Köpingsvik – en semesterpärla.
Härligt bad, strandkrogar och flera kaféer. Normalt varmare badvatten än Böda tack vare pålandsvind. Promenad- eller cykelavstånd till Borgholm.
OrtBorgholm