Himmelsberga Ölands museum


Ett friluftsmuseum där basen består av en traditionell Öländsk radby. Förutom byggnader går djur i hagar. Handelsbod, konstmuseum och kafé.  Öppet sommartid och vissa helger.

  • Till start: 299,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Ja 


Himmelsberga Ölands museum

Basen i museet är en Öländsk radby. En radby innebär att byarnas huvudbyggnader ligger på rad längs en byväg. Detta är dessutom en dubbel radby med byggnader på båda sidor. Här har man velat bevara en öländsk radby för omvärlden och 1959 invigdes museet. På den tiden började man riva lador och uthusför att få plats med traktorer och andra jordbruksredskap.

I hagar går ölandshästar, göingegetter, och linderödssvin och man odlar även äldre kulturväxter, allt i bevarande syfte.

Handelsbod, konstumuseum och kafé.
Öppet sommartid och vissa helger.

Ölands Museum, Himmelsberga
Adress: Himmelsberga bygata 1, Borgholm
Tel: 0485 - 56 11 22

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kackelstugan
En mysig gammal gård med inspiration för själen och en riktigt bra där man tillagar fd kacklande kyckling som basföda och serverar sin egen öl samt vandarhem. Öppet sommartid.
OrtÖland
Halltorps gästgiveri- renoveras. Bevaka
Granne med VIDA konstmuseum ligger detta mycket bra hotell och restaurang som har bedårande vacker utsikt över Kalmarsund. Gästgiveriet är en bra bas för utflykter på hela Öland.
OrtBorgholm
VIDA museum och konsthall.
Paret Kamras startade konstmuseet i nära samarbete med Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien vilka tillsammans med Ulf Trotzig har permanenta utställningar här. Sagolikt vackert beläget.
OrtBorgholm
Gråborg
Gråborg är en fornborg som tros ha haft två storhetstider. En under folkvandringstid och en under medeltid. Strax intill ligger St Knuts ödekyrka. 
OrtMörbylånga
Hotell Borgholm
Karin Fransson har gjort succé som TV-kock samt matpratare i radio. Hon driver denna fantastiska krog, som det förstås, även är hotell. En stjärna i Guide Michelin.  
OrtBorgholm