Himmelsberga Ölands museum


Ett friluftsmuseum där basen består av en traditionell Öländsk radby. Förutom byggnader går djur i hagar. Handelsbod, konstmuseum och kafé.  Öppet sommartid och vissa helger.

  • Till start: 299,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Ja 


Himmelsberga Ölands museum

Basen i museet är en Öländsk radby. En radby innebär att byarnas huvudbyggnader ligger på rad längs en byväg. Detta är dessutom en dubbel radby med byggnader på båda sidor. Här har man velat bevara en öländsk radby för omvärlden och 1959 invigdes museet. På den tiden började man riva lador och uthusför att få plats med traktorer och andra jordbruksredskap.

I hagar går ölandshästar, göingegetter, och linderödssvin och man odlar även äldre kulturväxter, allt i bevarande syfte.

Handelsbod, konstumuseum och kafé.
Öppet sommartid och vissa helger.

Ölands Museum, Himmelsberga
Adress: Himmelsberga bygata 1, Borgholm
Tel: 0485 - 56 11 22

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ismanstorps fornborg
Borgen är extremt välbevarad och har 95 intakta husgrunder. Borgen byggdes redan på 200-talet och beboddes ända till 600-talet. En storslagen plats.
OrtBorgholm
Halltorps gästgiveri- renoveras. Bevaka
Granne med VIDA konstmuseum ligger detta mycket bra hotell och restaurang som har bedårande vacker utsikt över Kalmarsund. Gästgiveriet är en bra bas för utflykter på hela Öland.
OrtBorgholm
Stora Rör...
Här gick en färjelinje innan Ölandsbron som man ser härifrån på håll byggdes. På Stora Rör hamnkrog äter man gott eller så fikar man på Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, båda med härlig utsikt över Kalmarsund.
OrtBorgholm
Kapelludden
En vacker och mytomspunnen plats med ödekyrkan och ett magiskt kors i sten, en fyr och fiskebodar.
OrtBorgholm
Solliden
Här firar kronprinsessan Victoria sin födelsedag den 14:e juli varje år. Imponerande arkitektur och flera parker. Öppet sommarhalvåret. Slottskafé och butik.
OrtBorgholm
Köpingsvik – en semesterpärla.
Härligt bad, strandkrogar och flera kaféer. Normalt varmare badvatten än Böda tack vare pålandsvind. Promenad- eller cykelavstånd till Borgholm.
OrtBorgholm