Himmelsberga Ölands museum


Ett friluftsmuseum där basen består av en traditionell Öländsk radby. Förutom byggnader går djur i hagar. Handelsbod, konstmuseum och kafé.  Öppet sommartid och vissa helger.

  • Till start: 299,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Ja 


Himmelsberga Ölands museum

Basen i museet är en Öländsk radby. En radby innebär att byarnas huvudbyggnader ligger på rad längs en byväg. Detta är dessutom en dubbel radby med byggnader på båda sidor. Här har man velat bevara en öländsk radby för omvärlden och 1959 invigdes museet. På den tiden började man riva lador och uthusför att få plats med traktorer och andra jordbruksredskap.

I hagar går ölandshästar, göingegetter, och linderödssvin och man odlar även äldre kulturväxter, allt i bevarande syfte.

Handelsbod, konstumuseum och kafé.
Öppet sommartid och vissa helger.

Ölands Museum, Himmelsberga
Adress: Himmelsberga bygata 1, Borgholm
Tel: 0485 - 56 11 22

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ismanstorps fornborg
Borgen är extremt välbevarad och har 95 intakta husgrunder. Borgen byggdes redan på 200-talet och beboddes ända till 600-talet. En storslagen plats.
OrtBorgholm
Halltorps gästgiveri- renoveras. Bevaka
Granne med VIDA konstmuseum ligger detta mycket bra hotell och restaurang som har bedårande vacker utsikt över Kalmarsund. Gästgiveriet är en bra bas för utflykter på hela Öland.
OrtBorgholm
Gråborg
Gråborg är en fornborg som tros ha haft två storhetstider. En under folkvandringstid och en under medeltid. Strax intill ligger St Knuts ödekyrka. 
OrtMörbylånga
Stora Rör...
Här gick en färjelinje innan Ölandsbron som man ser härifrån på håll byggdes. På Stora Rör hamnkrog äter man gott eller så fikar man på Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, båda med härlig utsikt över Kalmarsund.
OrtBorgholm
Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin är en av Ölands populäraste turistattraktioner. Det praktfulla barockslottet som man lät förfalla och slutligen drabbades av brand. Riddarskolor, guidningar och konserter. 
OrtBorgholm
Hotell Borgholm
Karin Fransson har gjort succé som TV-kock samt matpratare i radio. Hon driver denna fantastiska krog, som det förstås, även är hotell. En stjärna i Guide Michelin.  
OrtBorgholm