Kapelludden


En vacker och mytomspunnen plats med ödekyrkan och ett magiskt kors i sten, en fyr och fiskebodar.

  • Till start: 288,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 


Kapelludden

En mytomspunnen plats med ruinerna efter S:ta Britas kapell som varit del av en av de större kyrkliga byggnaderna på ön. Ibland påstås att heliga Birgitta landstigit här men troligare är dock tillbedjan till St Brigida som var ett irländskt helgon. Det kanske mest spektakulära på platsen är det 3 m höga och 1,9 m breda stenkors från 1200-talet som är omgivet av en jordvall vilken visat sig innehålla en stenmur.

Helt klart är att Kapelludden var en viktig plats ekonomiskt med marknadsplats, hamn och helgonkultplats.

Kapelluddens fyr stod klar 1872 och det är 32 meter högt av Heidenstam-typ, vilket är ett öppet pelartorn av järn med en lanternin. Den fraktades hit i lösa delar till platsen.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Solliden
Här firar kronprinsessan Victoria sin födelsedag den 14:e juli varje år. Imponerande arkitektur och flera parker. Öppet sommarhalvåret. Slottskafé och butik.
OrtBorgholm
Kackelstugan
En mysig gammal gård med inspiration för själen och en riktigt bra där man tillagar fd kacklande kyckling som basföda och serverar sin egen öl samt vandarhem. Öppet sommartid.
OrtÖland
VIDA museum och konsthall.
Paret Kamras startade konstmuseet i nära samarbete med Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien vilka tillsammans med Ulf Trotzig har permanenta utställningar här. Sagolikt vackert beläget.
OrtBorgholm
Alböke Ornöga ranch
Här finns det kameler och kor som betar sida vid sida i detta mini-zoo. Nästan så att man får gnugga ögonen. Traktorsafari och kamelridning.
OrtBorgholm
En lång tur på Ölands nordvästkust
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtBorgholm