Världsarvet - Hälsingegårdar


Sex av sju Hälsingegårdar som ligger på UNESCO:s världsarvslista som är utspridda över hela Hälsingland. Några av dem har öppet för besökare och erbjuder boende och aktiviteter, andra är privata och stängda. De sju världsarvsgårdarna är, Gästgivars i Vallsta, Kristoffers i Järvsö, Pallars i Alfta, Jon-Lars i Långhed, Bommars i Ljusdal, Erik-Anders i Söderala samt Bortom Åa i Fågelsjö vilken ej är med.

  • Till start: 223,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ovanåker 
  • Avgift: Ja 


Världsarvet - Hälsingegårdar
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Erik-Anders hälsingegård

Erik-Anders hälsingegård är en av de sju världsarvsgårdarna med anor från 1800-talets början. UNESCOs officiella utmärkelse heter "Decorated Farmhouses of Hälsingland".

I gården visas exempel på inredningar från flera tidsepoker från 1850-1950 med nytillverkade möbler i Hälsinglands rika allmogekultur. Trädgården är återskapad från hur den såg ut 1920.

Inne i huset ligger rummen i hela två rader och på övervåningen finns en pampig festsal med en imponerande bredd.  I festsalen har man låtit den flitigt anlitade målarfamiljen Knutes måla marmoreringar i väldigt hög klass som harmonierar dörröverstyckena och kakelugnen.

Denna herrgårdslika arkitektur speglar de ambitioner som Erik Andersson, mannen efter vilken gården fått sitt namn, hade vid byggandet.

Här finns även gårdscafé, möbelutställning samt en butik med nytt och gammalt.

Läs mera

Länkar

Hälsingegård Jon-Lars

Jon-Lars hälsingegård är en av de sju utvalda gårdarna för världsarvet hälsingegårdar. Jon-Lars är också den allra största av världsarvsgårdarna.

Den byggdes av två bröder på 1850-talet. De inredde varsin halva av huset som fick olika stilar. Brokvisten med de dubbla pardörrarna är unik. Interiören har väggmålningar av Svärdes Hans Ersson samt de på den tiden så moderna franska tapeterna.

Gården är privat och tar endast emot förbokade besök.  Kommer man vid annan tid får man nöja sig med att se gården på håll från vägen.

Pallars hälsingegård

Pallars hälsingegård är en av de sju utvalda gårdarna för världsarvet hälsingegårdar.

Världsarvsgården Pallars har två flygelbyggnader precis som en riktig herrgård samt flera vackra brokvistar samt en sängstuga som har ett särskilt välbevarat väggmåleri med stadsbilder och motiv från övriga Sverige.

Den pampiga mangårdsbyggnaden slutfördes 1858 då äldste sonen skulle gifta sig med dottern till Alftas rikaste bonde.

Öppet från midsommar till mitten av augusti med dagliga visningar kl 15. Pris 220 kr per person.

Övrig tid privatbostad.

Hälsingegården Gästgivars

Den kände målaren Jonas Wallström kom från byn Vallsta där världsarvsgården Gästgivars ligger. Då var det rätt naturligt att det var han som vid mitten av 1800-talet utförde de vackra schablonmålningarna.  Ett av schablonmönstren är förlaga till den berömda tapeten ”Gästgivars” som började tryckas på 1960-talet och fortfarande säljs.

Namnet på gården kommer sig av att det bedrivits gästgiveri helt enkelt.

Öppet mitten av juni till mitten av augusti och guidade visningar 11 och 14.

Pris: 100 kr / person, under 15 år gratis.

Länkar

Kristofers, Stene

Kristofers är en av UNESCOs sju världsarvsgårdar, belägen i byn Stene i Järvsö socken. Gården är trots sin kulturella status långt ifrån ett museum utan är en gård som i högsta grad brukas med kor och får och gården har brukats av samma släkt sedan 1500-talet.

I det sk kalashuset finns schablonmålningar samt väggmålningar  av den kände Ljusdalsmålaren Anders Ädel.

Öppet för guidning slutet av juni till slutet av juli tisdag, torsdag och lördag. Se hemsida. Bokas via besökscentret på Stenegård, telefon 0651-34 00 21. Pris 220 kr per person.

Vill man prova att bo på Kristofers då finns en drängstuga i portlidret som kan hyras sommartid. En visning av kalashuset ingår då i priset.

Övrig tid kan man studera gårdens exteriörer, exempelvis kalashusets typiska Järvsöbrokvist.

Läs mera

Bommars hälsingegård

Världsarvet Bommars har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Gårdens festsal är särskilt utmärkande. Gården är ett utmärkt exempel på hur förmögna bönder i  Ljusdal byggde sina gårdar.

Gården har anor sedan 1542 men då under namnet Oppigården.

Här finns boende för den som vill bo i en annorlunda och gedigen miljö.

Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti. Övriga tider enligt överenskommelse.

Pris 200 kr per person.

Telefon 070-292 98 62 eller 070-347 59 21.

Adress: Letsbo Brovägen 8, Tallåsen 

 

 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ljusne bruk
Besök bruksmuseet för en god inblick i brukssamhällets historia med många föremål och autentiska miljöer. Ägarfamiljen Kempes dotter Wilhelmina gifte sig von Hallwyl (Hallwylska palatset.) Avstånd från E4 c:a 8 min 7 km
OrtSöderhamn
Stenö havsbad och camping
10 km från Söderhamn rakt ut mot skärgården ligger detta semesterparadis. Bad, enklare sjökrog, ett naturreservat med naturstig och många aktiviteter. Varför inte hyra motorbåt en halvdag för 300kr? Avstånd från E4 c:a 18 min 16 km
OrtSöderhamn
Skärså fiskeläge.
Albertinas sjökrog, fiskemuseum, rökeri, havsutsikt och måsskrik. Vandra runt den lilla viken förbi sjöbodarna för att skåda ut mot öppet hav. Avstånd från E4 c:a 15 min 11 km
OrtSöderhamn
Bruksmuseum i Vallvik...
Ett autentiskt arbetarhem från 1920-talet i dessa praktfulla arbetarbostäder med höga branta sadeltak ritades av Torben Grut som var Stockholms Stadions arkitekt.
OrtSöderhamn
Trollharens fiskeläge...
Här är det fisk för hela slanten. Fiskeläget beläget på Granön en bit från Axmarbruk har sjöbodar och en fiskekrog av hög klass, Trollharens fisk. Avstånd från E4 c:a 20 min 20 km
OrtSöderhamn
Axmarbrygga havskrog.
Tidigare var detta en utskeppningshamn åt Axmar bruk. En underbart belägen toppkrog med en gästhamn som ger extra marin prägel. Populär havscamping med havsutsikt intill. Avstånd från E4 c:a 13 min 14 km
OrtGävle