Västmanland runt från Västerås till Skultuna...


Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.

  • Till start: 91,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Västerås 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Västerås

Västerås blev tidigt en viktig stad och tillsammans med Stockholm, Mälardalens mäktigaste, bland annat för dess viktiga läge som utskeppningshamn från Bergslagen. Vid två tillfällen på 1500-talet hölls riksdagar här och då togs två för landet centrala beslut. Dels att Sverige skulle bli protestantiskt och dels att landet skulle få arvskungadöme. Landets första gymnasieskola grundades här 1623 och brevid domkyrkan står grundaren Johannes Rudbeckius staty en bit från dagens gymnasieskolebyggnad från .

Väl här bör du sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker vilket betyder att det anses är värt en resa i sig. Vid senaste renoveringen har man tagit fram de olika århundradena i domkyrkans 700-åriga byggnadshistoria med Erik XIV:s mäktiga sarkofag i Carraramarmor som största sevärdhet. Är det klart väder rekommenderas en promenad till Djäkneberget med parker, utsiktsplatser och aktiviteter.

Läs mera

Hallstahammar

Vid mitten av 1600-talet förlades en smedja hit. Än idag bedrivs ståltillverkning som ingår Sandvikkoncernen. Det andra som präglat orten genom åren är Strömsholms kanal som vid sidan av Göta kanal var Sveriges viktigaste vattenled. Fram till 1948 gick fraktfartyg här ned till Mälaren och sommartid trafikerar M/S Strömsholm.
 
Slussarna som öppnas manuellt är  från 1700-talet och fungerar än idag och den samt byggnaderna kring slussen tex Kanalmuseet Skanzen där Strömholms kanalbolag låg är väl värt ett besök. Här ligger även Ampans café med egen chokladtillverkning. Inom gångavstånd från slussen finns en otämjd fors med sammanlagt 18 m fallhöjd som har lämnats intakt trots flera önskemål om att bygga kraftverk.
 
Sevärt på orten är även de gamla fabriksbyggnaderna och Folkets park. Under en kort tid blev man Hollyhammar med hela svenska folket eftersom man förlade inspelningarna till en rad tv-serier hit. I övrigt är det väl att Thore Skogman är född här som satt orten på Sverigekartan.

Läs mera

Surahammar

Bruket i Surahammar har anor från 1500-talet men är fortfarande igång fast nu med moderna metoder. Storhetstiden för bruket var på 1800-talet då man gjorde hjul och axlar till järnvägen. Bruksherrgården är från denna tid och ser lite ut som en riddarborg. Bruksmuseet visar hela tillverkningsrocessen från järn till järnvägshjul och det gamla Stenhuset visar en smedsbostad från 1800-talet.

I Surahammar finns motortraditioner och här byggdes Sveriges första bil med förbränningsmotor 1897 och MC museet Gyllene hjulet är Sveriges största mc-museum. Orten har fött många idrottsprofiler som Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson och Tommy Salo. Allt i Surahammars bruksområde är inom promenadavstånd.

Läs mera

Länkar

Seglingsbergs gård

Engelsbergs bruk

Länkar

Sätra brunn.

På Sätra Brunn har det bedrivits "hydroterapi" som det hette, sedan år 1700. I korthet så drack man vatten vilket säkert var bra om man gjorde det istället för att dricka rusdrycker. Det var Urban Hjärne som startade verksamheten men han är mest känd för sin aktiva del i häxprocesserna.

Idag bedrivs SPA- och konferensverksamhet bland de underbart vackra byggnaderna i trä. Och de är många, hela 86 stycken. Guidade turer erbjuds och det finns flera små butiker bland annat galleriet i Fribergers badhus eller kopplade till hälsa. En riktigt bra restaurang måste man ju ha för sån här verksamhet och Sätra brunns gör ingen besviken.

Länkar

Skultuna

Skultuna har vuxit kring som samhället kring mässingsbruket grundat 1607. Skultuna mässingsbruk är faktiskt ett av Sveriges populäraste turistmål. Den gamla bruksbebyggelsen är koncentrerad och den knatar man runt snabbt. Bruksorten har fortfarande kvar metallindustri men numer mest produktion av aluminium som tex aluminiumfolie. Men givetvis görs mässingsföremål och då främst de berömda manschettknapparna och olika former av ljusstakar. Ett museum som beskriver mässingstillverkningen är gratis och öppettider som butikerna.

Vill man shoppa, och det vill många här, finns två outlets. Den ena säljer mässingsbrukets produkter plus produkter från en rad andra företag som tex Skeppshult och Saga Form. I anslutning till denna finns ett litet museum som visar mässingstillverkning. Den andra är Iittalas outlet som även för Höganäs, Rörstrand och Fiskars mfl produkter. När man väl är här så rekommenderas Å-Cafét som serverar hembakt och smårätter till småstadspriser. Sommartid sitter man på jättemysig uteplats vid Svartån. Vill man stanna över natten så rekommenderas Brukshotellet.

Öppettider
Måndag - Fredag 11:00 - 18:00
Lördag - Söndag 11:00 - 17:00
Å-Cafét stänger kl 17.00 på vardagar

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Västmanland från Västerås till Sala
Det är få bilturer som har så mycket i samma tur som denna. Med start i Västerås gamla stadskärna går resan vidare till Västmanlands populäraste resmål Skultuna med outletbutiker och fik. Sen vidare till Sätra brunna mysiga träbebyggelse och kröns sen av mäktiga Sala silvergruva.
OrtVästerås
Medeltidsresa från Västerås till Örebro...
Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtVästerås
En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.
Västerås gamla stad, praktfulla domkyrkan med tre stjärnor i Guide Michelin och slottet kan beskådas på en stadspromenad innan övernattning på vandrarhem eller stadshotellet. Dagen därpå färd på Tidövägen, som är en av Sveriges 18 officiella turistvägar, där det finns nåt för...
OrtVästerås
Västerås stadspromenad.
En varierande promenad förbi slottet, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Tidö slott
Ett välbevarat slott från stormaktstiden med borggård a la De Tre Musketörerna. Leksaks- och seriemuseet eller gå ut i vassen på en spång i naturreservatet.
OrtVästerås
Skultuna
Ett av Sveriges populäraste turistmål. Här kan man shoppa på outlets, fika, besöka museum för mässingstillverkning. eller flanera i den vackra bruksorten.
OrtSkultuna