Västra Järva naturreservat


Upplev naturreservatet på en mäktig vandring runt Säbysjön. Man passerar en barockgård, hästgårdar, soldattorpsruiner, en rullstensås och vacker natur.

  • Till start: 15,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Järfälla 
  • Avgift: Nej 


Västra Järva naturreservat
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Västra Järva naturreservat

I västra Järva naturreservat ligger Säbysjön. En promenad runt sjön förbi det vackra kulturlandskapet med informationsskyltar ger både kunskap och starka intryck. Fika vid Säby gårds café i början eller slutet av den drygt 9 km långa rundan om man startar där. Man tar sig runt på grusvägar och det finns flera rastplatser och toaletter längs rundan.

Säby gård

Säby gård är en herrgård i Järfälla kommun som redan på 1500-talet var frälsegård och gjordes till säteri av Schering Rosenhane på 1630-talet. Det var han som på 1650-talet lät uppföra huvudbyggnaden, en sk karolinsk manbyggnad. Till gården hör även stall och magasin från 1800-talets slut. I en av de gamla spannmålsbyggnaderna finns idag ett välbesökt café som heter Säby Gård Café och har oftast öppet helger.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Akalla 4H-gård
Här strövar djuren fritt i sina hagar året om. Vackert beläget vid en gammal karolinergård med Järvafältet som granne. Även fik, minigolf och ponnyridning.
OrtAkalla
Akalla by
På Järvafältet en bit från Akallas tunnelbana ligger denna karolinergård med tillhörande by. Man är granne med 4H-gården så här är det djur som förr i tiden.
OrtAkalla
Görvälns slott.
Känt från Stjärnorna på slottet, vackert beläget vid Mälaren och i en engelsk park finns moderna skulpturer. Är idag hotell med gourmetmat och lyxfika.
OrtJärfälla
Gåseborg.
En av de mest storslagna fornborgarna i hela Mälardalen 45 m över vattnet på ett berg som stupar brant ned. Mot land skyddas borgen av kraftiga dubbla murar. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtJärfälla
Spånga by 4H-gård
Besöket är gratis och det finns något för alla djurälskare - hästar, getter, får och kaniner. Djuren vistas oftast i hagarna varje dag mellan 9.30-16.00.
OrtSpånga
Sollentuna - Hälsans stig
Här varvas kulturminnen med naturupplevelser. Bäst är sträckan längs Edsviken med en avstickare till slottet. Kontrasten är det hypermoderna Sollentuna centrum.
OrtSollentuna