Västra Järva naturreservat


Upplev naturreservatet på en mäktig vandring runt Säbysjön. Man passerar en barockgård, hästgårdar, soldattorpsruiner, en rullstensås och vacker natur.

  • Till start: 15,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Järfälla 
  • Avgift: Nej 


Västra Järva naturreservat
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Västra Järva naturreservat

I västra Järva naturreservat ligger Säbysjön. En promenad runt sjön förbi det vackra kulturlandskapet med informationsskyltar ger både kunskap och starka intryck. Fika vid Säby gårds café i början eller slutet av den drygt 9 km långa rundan om man startar där. Man tar sig runt på grusvägar och det finns flera rastplatser och toaletter längs rundan.

Säby gård

Säby gård är en herrgård i Järfälla kommun som redan på 1500-talet var frälsegård och gjordes till säteri av Schering Rosenhane på 1630-talet. Det var han som på 1650-talet lät uppföra huvudbyggnaden, en sk karolinsk manbyggnad. Till gården hör även stall och magasin från 1800-talets slut. I en av de gamla spannmålsbyggnaderna finns idag ett välbesökt café som heter Säby Gård Café och har oftast öppet helger.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Akalla 4H-gård
Här strövar djuren fritt i sina hagar året om. Vackert beläget vid en gammal karolinergård med Järvafältet som granne. Även fik, minigolf och ponnyridning.
OrtAkalla
Spånga by 4H-gård
Besöket är gratis och det finns något för alla djurälskare - hästar, getter, får och kaniner. Djuren vistas oftast i hagarna varje dag mellan 9.30-16.00.
OrtSpånga
Sollentuna - Hälsans stig
Här varvas kulturminnen med naturupplevelser. Bäst är sträckan längs Edsviken med en avstickare till slottet. Kontrasten är det hypermoderna Sollentuna centrum.
OrtSollentuna
Edsbacka bistro...
Edsbacka bistro är fortsättningen på framgångssagan om Edsbacka krog. Nu enklare, men Christer Lingström står bakom vilket garanterar vällagad svensk mat.
OrtSollentuna
Café Brygghuset
Ett mer romantiskt läge för ett kafé är svårt att finna på. Inbäddat i grönskan i Edsbergs slottspark kan man finna ro och kanske romantik. Mycket att uppleva i omgivanade Edsvik.
OrtSollentuna
Edsviks konsthall
De vackert belägna konsthallarna var förr Edsbergs slotts loge och ladugård. Både på inne och ute visas internationell och nationell samtidskonst.
OrtSollentuna