Gåseborg.


En av de mest storslagna fornborgarna i hela Mälardalen 45 m över vattnet på ett berg som stupar brant ned. Mot land skyddas borgen av kraftiga dubbla murar. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.

  • Till start: 19,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Järfälla 
  • Avgift: Nej 


Gåseborg

Gåseborg är en av de mest storslagna fornborgarna i hela Mälardalen och ligger 45 m över Mälaren på ett berg som stupar brant ned. Mot land skyddas borgen av kraftiga dubbla murar. 

Och om man idag äter sin matsäck och njuter av en fantastisk utsikt och i så var det av andra skäl man för 1500 år sedan blickade ut över Mälaren. Var skeppen fientliga eller vänligt sinnade?
 
Här fanns även ett bronsgjuteri från folkvandringstiden på 500-talet. Man tror att det tidvis varit en vaktstyrka här som även varit hantverkare.

Gåseborg.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Västra Järva naturreservat
Upplev naturreservatet på en mäktig vandring runt Säbysjön. Man passerar en barockgård, hästgårdar, soldattorpsruiner, en rullstensås och vacker natur.
OrtJärfälla
Äppelfabriken Svartsjö
Ett av Ekerös populäraste turistresmål. Här kan man lämna in sin frukt för mustning eller handla allsköns gott i Gårdsbutiken. Öppet fredag till söndag..
OrtEkerö
Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng
Upplev närhistorien med ett levande jordbrukslandskap men även uppbyggda järnåldermiljöer och gamla odlingslandskapet till och med som på stenåldern.
OrtSollentuna
Akalla 4H-gård
Här strövar djuren fritt i sina hagar året om. Vackert beläget vid en gammal karolinergård med Järvafältet som granne. Även fik, minigolf och ponnyridning.
OrtAkalla
Akalla by
På Järvafältet en bit från Akallas tunnelbana ligger denna karolinergård med tillhörande by. Man är granne med 4H-gården så här är det djur som förr i tiden.
OrtAkalla
Gustavshill handelsträdgård och café
På natursköna Färingsö ligger Gustavshill handelsträdgård och café där man fikar med smörgåsar, nygräddade bullar och andra godsaker.
OrtEkerö