Vaxholm runt


De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor.

  • Till start: 17,9 Km 
  • Längd: 2,0 km 
  • Stopp:
  • Ort: Vaxholm 
  • Avgift: Nej 


Vaxholm runt
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Waxholms hotell

Waxholms hotell är ett av målen med ett Vaxholmsbesök för många. Byggnaden har anor från 1856 då stadshotellet Falks salonger låg här. 1899 brann hotellet som sedan byggdes upp på nytt 1903 med tidsenlig Jugend-ornamentik. Fin utsikt en trappa upp i restaurangen och populär uteservering på somrarna. Brunch varje söndag.

Tel: 08-541 301 50

Länkar

Vaxholms fästning

Den främsta sevärdheten i Vaxholm. Redan Gustav Vasa insåg det strategiska läget för försvaret av Stockholm som planerade befästningar här. I flera omgångar gjordes förstärkningar och ombyggnader. Kastellet i sitt nuvarande skick har inte varit mycket mer än just en sevärdhet åtminstone vad försvarsförmåga.

För bara knappt tio år efter det var färdigställt 1863 kunde man med provskjutningar från en kanonbåt skjuta igenom murarna samtidigt som större båtar började gå i en annan farled och försvarsanläggningen hade tappat sin betydelse. Idag finns bland annat ett försvarsmuseum om skärgårdsförsvaret under 450 år samt ett Bed and breakfast där man även kan ordna konferenser och fester.

En linjefärja går rakt över till fästningen från Vaxholm och är gratis.

Info: 08-541 311 10  

Bokning: 08-1200 4870
 

Läs mera

Länkar

Wirströmska gårdarna

Wirströmska gårdarna är från 1700-talet sannolikt eftersom de köptes 1820 av handlare Gustav Wirström.

Kronuddens batteri

Vaxholms betydelse som försvar pendlade fram och tillbaks beroende på hur långt ifrån gränsen man låg och under stormaktstiden så var ju gränsen längre bort och betydelsen mindre. Kastellet byggdes på 1560-talet men när gränsen flyttades så blev försvaret här mindre viktigt men på 1700-talet fanns på Kronudden ett stort antal kanoner i samband med rysshärjningarna.
 
Kanonerna byttes ut i omgångar för att kanonbåtarna nådde längre. De sista kanonerna var inga små puffror utan de hade kaliber 27 cm. Spår från dem finns fortfarande kvar i form av rälsen de roterade på när man riktade om dem samt värnen, en observationsplats och en ammunitionsbunker.

Läs mera

Norrhamnen och hembygdsgården

Denna idylliska del av Vaxholm är från 1800-talet. På en egen udde ligger Hembygdsgården som är både museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering när vädret bjuder. Caféet öppnar från Valborgshelgen.

Vaxholms biografteater

En av Sveriges äldsta fungerande biografer hittar du i Vaxholm bredvid gamla exercisplatsen Lägret. Biografen blev färdigställd 1918 och är en av landets äldsta fungerande biografer.

Nu går Biografteatern in i ett nytt skede genom digitaliseringen. Idag är det en toppmodern biograf som kan visa 3 D och sända opera/teater/balettföreställningar "live", med andra ord en underhållning i världsklass.

Hamngatan 29

Vaxholms kyrka

Vaxholm kyrka heter egentligen Gustav Adolfskyrkan och är en enskeppig salkyrka . Det innebär att den är helt öppen inuti utan några sidodelar som avgränsas av tex pelare. Stilen är nyklassicistisk och arkitekter var Carl Fredrik Adelcrantz och Olof Tempelman.

Vaxholms rådhus

Vaxholms rådhus är ett populärt ställe att gifta sig borgligt. Kanske är det för att det har en herrgårdslik stil. Att det skulle vara just herrgårdsliknande var också vad var man beställde av arkitekterna inför bygget 1884. Här är ofta konstevenemang och byggnaden inrymmer även Vaxholms turistbyrå.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Norra båtluffarleden
Med start i Furusund får man på den här turen uppleva de populäraste öarna i norra skärgården. Minst en övernattning per ö är att rekommendera men man kan ju stanna till över dan.
OrtNorrtälje
Mellersta båtluffarleden
Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.
OrtVärmdö
Vaxholms hembygdsgårds kafé.
På en egen udde ligger Hembygdsgården med museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering vid bra väder. Kaféet öppet från Valborg till september.
OrtVaxholm
STF Vaxholm/Bogesunds slottsvandrarhem
Vaxholm är skärgårdens huvudstad och porten till Roslagen. Den charmiga idyllen är en knutpunkt för båttrafiken i mellanskärgården och norra skärgården. Här finns små charmiga butiker, nöjesliv, gallerier och friluftsbad mitt i stan.
OrtVaxholm
Bogesundslandet och Vaxholm
Bogesundslandet är ett område som blivt skonat från bebyggelse och en stor del är idag naturreservat. Ett slott, ett naturreservat och skärgårdens huvudstad står på menyn för rundturen.
OrtVaxholm
Bogesunds slott och vandrarhem samt Vaxholm.
Bogesundslandet är ett område som blivt skonat från bebyggelse och en stor del är idag naturreservat. Vackra Bogesunds slott har ett vandrarhem i anslutning till den parken där övernattning sker. Sedan står skärgårdens huvudstad på menyn dan därpå men kanske en bensträckare i...
OrtVaxholm