En klosterruin från 1100-talet efter ett nunnekloster som tillhörde Cistercienserorden. När klostret var som störst ägde de 240 fastigheter i sex landskap. Ruinen är belägen i en parkliknande miljö.
- Till start: 181,5 Km
- Stopp: 1
- Ort: Lekeberg
- Avgift: Nej
Riseberga klosterruin
Riseberga kloster utanför Fjugesta grundades på 1100-talet. När det var som störst ägde klostret 240 fastigheter i sex landskap. Gustav Vasa och en stor brand 1546 satte stopp för verksamheten och byggnaderna lämnades åt förfall.
Riseberga var ett nunnekloster med tillhörande cistercienserorden. Klostrets verksamhet går tillbaka till slutet av 1100-talet, då jarlen Birger Brosa donerade ett antal storgods till systrarna i Riseberga. Idag återstår delar av den västra kyrkoväggen och hela klosterområdet har renoverats på senare tid.
Klosterruinerna ligger i en parkmiljö på en skarp sluttning åt sydväst, omgiven av lövskog med utsikt över Kilsbergen och Tiveden. Guidade visningar ges under sommarhalvåret men området är tillgängligt på egen hand året runt.
Inom området finns också en amfiteater, uppförd 1937, med plats för 1216 sittande åskådare, samt Riseberga Bönhus. Bönhuset uppfördes 1855 av Olof Gabriel Hedengren och är numera det näst äldsta bönhuset i Sverige.
Text: Lekeberg kommun