Korrö hantverksby.


Många kommer hit för trädgårdsfikat eller äta småländska husmanskosten vid Ronnebyån. Här finns mycket att uppleva på den lilla hantverksbyn på ön i ån med medeltida anor.

  • Till start: 345,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tingsryd 
  • Avgift: Nej 


Korrö hantverksby

Gammal arnrik hantverksby naturskönt belägen vid ronnebyåns strand. Välkommen att titta in i de gamla hantverkbodarna, ta en fika eller följ med på matvandring.

 

Corra kvarn hittar man i böckerna på 1600-talet. I slutet av 1800-talet blomstrar Korrö med garveri, färgeri, såg, kvarn och handelsbod med mera. Här delar sig Ronnebyån och bildar en ö som förbinds med två gamla stenbroar. 1948 var Korrös hantverkshistoria till ända då de sista verksamheterna lades ner.

Här kan du idag under sommaren strosa runt och titta in i de gamla byggnaderna och för större grupper finns det möjlighet till visning runt om området. Det finns även tillgång till övernattning i hotellet och vandrarhemmet som är beläget i fyra byggnader och ett café och restaurang på ön invid Ronnebyån. Under sommaren finns här ett stort utbud av aktiviteter som cykeluthyrning, kanotuthyrning, matvandring i naturreservatet m.m. Här anordnas även varje år i slutet av juli en folkmusikfestival.

 

Café och Restaurang

Restaurang och café naturskönt beläget vid korrö hantverksby med rätter inspirerade av det småländska köket.

 

Ute på ön vid den gamla hantverksbyn ligger Korrös Restaurang och Café. Här kan du bli serverad rätter som Gösfilé, Vildsvinsisterband och Älgentrecóte eller bara ta en fika vid uteserveringen längs med åkanten. Maten är i stor utsträckning ekologisk och närproducerad.

 

Naturreservatet Korrö

Hantverksbyn Korrö ligger vid Ronnebyån, som här delar sig i två grenar. Byn har anor sedan början av 1700-talet, men forsen har använts för kvarnverksamhet redan under medeltiden. Från den gamla hantverksmiljön finns kvarn, såg, garveri och färgeri bevarat. Här har också funnits bryggeri och skomakeri. Gårdsbyggnaden ägs av Svenska Turistföreningen och används som vandrarhem.

 

Naturreservatet Korrö ansluter till byn på Ronnebyåns västra strand. Isälvsavlagringar bildar vackra terrängformer både norr och söder om hantverksbyn. Åsen och strandängarna är gamla odlingsmarker. Närmast byn ligger åkrar och slåtterängar; längre bort betesmarker och slutligen skog.


Arbetet med ängen börjar redan tidigt på våren medan sipporna ännu blommar i backarna. Då tar man bort nedblåsta grenar och räfsar ihop kvistar och löv. Detta kallas rishämtning. Slåttern sker först i juli - augusti. På de stenbundna och kuperade markerna duger fortfarande lien bäst.

Genom reservatet löper flera stigar. Längs dessa finns skyltar uppsatta som berättar om naturen på Korrö. Alldeles intill hantverksbyn ligger en byggnad som kallas logen. Där kan besökande äta sin matsäck och söka skydd vid dåligt väder. Korrö presenteras även mera utförligt i en separat folder.

 

Text: Tingsryds kommun.

Läs mera

Länkar

Korrö hantverksby.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ljuder - kyrkstallarna och Amerikarummet.
Ljuders socken är kanske en av landets mest kända. Härifrån utvandrade nämligen Vilhelm Mobergs karaktärer i Utvandrarna. Kyrkstallarna i Ljuder är en lång och vacker träbyggnad.
OrtLessebo
Lessebo handpappersbruk
På Handpappersbruket kan man som besökare titta på tillverkningen av handgjort papper, shoppa i butiken samt sommartid få en guidad tur.
OrtLessebo
Duvemåla.
Oskars Kristina kom från Duvemåla och hit kommer turister för att känna in de Mobergska miljöerna. Här föddes Vilhelm Mobergs mormor 1833 och Kristina har fått låna många karaktärsdrag av mormodern.
OrtEmmaboda
Kosta
Att Kosta erbjuder någonting för alla är mer än en slogan. Här får alla sitt; konst, glasblås och annat hantverk, shopping samt god mat och fika. Man lämnar inte Kosta utan att ha sett glasblåsning!
OrtKosta
The Glassfactory - Boda.
Här har man lyckats fånga glasets alla ”facetter” från glasblåsning, historia till konstutställningar. Uppbyggt för att ge besökaren en komplett upplevelse vilket man verkligen lyckats med.
OrtBoda
Teleborgs slott.
Det här slottet ser ut som ett riktigt Törnrosaslott och som en riddarborg vilket man försökte efterlikna men är ändå inte äldre än drygt hundra år. En populär restaurang och festlokal. Fin park för picknick relax och spel & lek.
OrtVäxjö