Medelpad och Ångermanland

Landskapen Medelpad och Ångermanland som bildar Västernorrlands län. Vi börjar med de kustnära delarna längs E4 med fokus på Kustvägen och Höga Kustenvägen. Sevärdheter i Medelpad. Sevärdheter i Ångermanland. Sevärdheter i Västernorrland.

45 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Galtströms bruk.
Medelpads äldsta, största och sista järnbruk. Här finns mycket att uppleva förutom den välbevarade bruksmiljön. En bit från bruket ligger en badstrand och Galtströms café och restaurang är det man heter.
OrtSundsvall
Skatans fiskeläge.
Till Skatans fiskeläge med anor från medeltiden åker man för att handla fisk från rökeriet eller äta gott på Skatans café och krog. Konstgalleri och en liten livsmedelsbutik.
OrtSundsvall
Löruddens fiskeläge.
Längst ut på Sundsvalls riviera ligger Lörudden. Ett gammalt kapell, en fyr, en av Norrlands bästa fiskerestauranger och övernattning i sjöbodar. Gammal bebyggelse och en stenlabyrint.
OrtSundsvall
Junibosand.
Fiskeläge med den populära krogen Salteriet med bred och prisvärd meny. Badplats längst in i hamnen skyddas av en pir vilken man kan gå ut på och kanske ta en glass.
OrtSundsvall
Norrvikssand...
Den perfekta stranden för solbadare som inte bryr sig om att vattnet är lite svalare än andra platser. Stranden har utmärkt sand och botten. Grillplats finns.
OrtSundsvall
Bergafjärdens havsbad och camping.
En klassisk campingplats med restaurang och kafé. Fin sandstrand och långgrund och barnvänligt havsbad. Sommarbutik med enklare livsmedel och kiosk. Boule, minigolf och gåbingo.
OrtSundsvall
Juniskärs fiskeläge.
Omskrivet redan på 1580-talet och idag ett av Sundsvalls populäraste bostadsområden. Vacker natur och havsvik i en unik skärgårdsmiljö med gamla sjöbodar, sommarstugor. 
OrtSundsvall
Svartviks Industriminnen.
Här visas träindustrins historia under 170 år. Från lastageplats till skeppsvarv, ångsågverk och massafabrik. Ett av Sveriges äldsta vattentorn, en kägelbana och ett ånglok. Picknick och strövtåg i återskapade parkmiljöer.
OrtSundsvall
Sundsvalls riviera.
Med start i Svartviks industriminne går färden rakt österut förbi härliga stränder och fiskelägen ända ut till Lörudden.  
OrtSundsvall
Restaurang Vindhem.
En sjökrog med vällagad mat av det finare slaget. Stor veranda i anslutning till småbåtshamnen och en liten badstrand intill.
OrtSundsvall
Spikarna fiskeläge.
Spikarna var fram till 1990-talet försäljningsplats för fisk. Ute på ön Skorven som nås via gångbro ligger en lotsplats och en sagolik utsikt över Bottenhavet. 
OrtSundsvall
Södra Stadsberget...
Den spänstige kan vandra upp på toppen men det går bilväg upp till toppen och fantastiska utsikten där Hotell Södra Berget ligger, där man kan äta eller ta något att dricka.
OrtSundsvall
Skeppshamn.
Längst ut på Åstön ligger Skeppshamn med fiskarmuseum om det urgamla fiskeläget. Området är naturreservat och bjuder på fina vandringar längs havet. Kafé med havsutsikt.
OrtTimrå
Norra Berget - Sundsvalls friluftsmuseum.
Här finns ett fint friluftsmuseum som visar hur Medelpad såg ut förr med historiska byggnader, djur och odlingar. Högst upp på berget finns även ett utsiktstorn. Restaurang och flera fik.
OrtSundsvall
Åstön...
Samhället med samma namn som ön den ligger på. Här ligger de populära krogarna Värdshuset Idyllen med Portercafét och en bit ifrån ligger Färjas brygga. Härlig skärgårdsmiljö.
OrtTimrå
Alnön runt...
RUNDTUR: Att åka runt Alnön erbjuder många sevärda platser och vacker bilväg. Flera fina badstränder och fiskeläget Spikarna. Avslutas med fördel på Vindhem för god mat.
OrtSundsvall
Merlo slott...
Han som uppförde slottet hette Fredrik Bünsow och var Sveriges näst rikaste, bara Alfred Nobel var mer förmögen. Slottet är byggt i tysk riddarstil och var hans sommarhus. Parken kan besökas fritt. 
OrtTimrå
Wifstavarfs brukssamhälle.
Ett litet brukssamhälle med herrgård, brukskontor, spruthus (nuvarande kapell) och arbetarbostäder. Klassat som riksintresse. Verksamhet har bedrivits sedan 1797 och gör så än idag. 
OrtTimrå
Skeppshamnsleden...
RUNDTUR. Här görs en avstickare från E4 för att nå ut till skärgården österut. Söråkers gård, Tynderö kyrka, Holmö, orten Åstön med samman namn som ön där Skeppshamn ligger längst ut.
OrtTimrå
Indalsälvens delta naturreservat.
Där Indalsälven ringlar sig ut i Bottenhavet finns Sveriges största kustdelta. Vandra längs sandbankarna och över två hängbroar för att efter en km nå det populära badet vid Smackgrundet. Rikt fågelliv.
OrtTimrå
Härnösands bilmuseum...
Sveriges största bilmuseum. 220 bilar från 1899 till 1990. Alltifrån drömbilar till välskötta exemplar av standardbilar. T-ford, Trabant och Tjorven samsas med Rolls Royce och jänkarbilar.
OrtHärnösand
Fritidsbåtsmuseet...
Båtar till låns från Statens maritima museer varvas med lokala mästerbyggares båtar på detta lilla men intressanta museum som visar fritidsbåtens framväxt från 1800-talets mitt.
OrtHärnösand
Murberget - Länsmuseet Västernorrland...
Länsmuseet har fasta utställningar och föremål från stenåldern och framåt samt ett av landets största friluftsmuseer som sommartid har personal i tidsenlig klädsel. Även tillfälliga utställningar i museet.
OrtHärnösand
Lövviks restaurang och café...
Ett mysigt stopp där man kan äta eller fika med utsikt över en havsvik. Tomas Ledin växte upp i Lövvik om somrarna och man har därför ett museum tillägnat honom. I Norakapellet intill har han sommarkonserter. 
OrtKramfors
Högakustenbron hotell och turistcenter...
En perfekt start för att uppleva Höga kusten men även platsen man tar de bästa bilderna av bron ifrån. Här utgår även en kort och en lång rundtur som Trippa skapat. Restaurang, kafé och rastplatser.
OrtKramfors
Det bästa av Höga kusten - dagsrundtur.
RUNDTUR: Med start i Högakusten bron känner man att det är något man kommer att få uppleva. Rundturen passerar det bästa av Höga kusten. Att lägga till en övernattning längs sträckan rekommenderas.
OrtKramfors
Rotsidan...
Dessa mycket märkliga märkliga och magiskt vackra klippformationer har höjts ur havet likt en gigantisk terrass. Besökvärt året om men sommartid även en populär badplats.
OrtKramfors
Barsta hamn och fiskekapell...
Mysig hamn med sjöbodar och ett fiskekapell från 1600-talet bör man besöka för dess vackra kyrkmålningar. Restaurang Kustskepparn är mycket populär. Camping, gästbåtar och båt till Högbonden. Vandringsled till Bönhamn 6,2 km.
OrtKramfors
Bönhamn...
I fiskeläget Bönhamn kan man fika på mysiga sommarcafét. Man kan ta sig upp på utsiktsberget med rastplats ovanför hamnen och se ända till Högbondens fyr. Vandringsled till Barsta 6,2 km.
OrtKramfors
Mannaminne...
En riktigt udda plats i positiv bemärkelse. Detta märkliga kuriosamuseum är en blandning av friluftsmuseum, konstutställning och fordonsmuseum. Kafé, restaurang och hotell.
OrtKramfors
Utsikt Höga kusten - Lill-Gälingsberget
En handikappvänlig del av Höga kusten där man kan åka bil eller buss ända upp och vidare på fyra hjul efter behag. Väl uppe finns rastplats med vindskydd och torrdass.
OrtKramfors
Dalsberget...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtKramfors
Norrfällsviken...
Det 350 år gamla fiskeläget sjuder än av liv. På skärgårdskrogen kryllar det av gäster sommartid. Natureservat intill med klapperstensfält, bronsåldersrösen och berg. Hotell, camping och båthamn.
OrtKramfors
Högklinten naturreservat och utsiktsberg...
Ett 282 m högt berg med utsikt åt alla väderstreck är toppupplevelsen här. Man ser havet, inlandet och närliggande orter. Den högsta strandlinjen man ser spår av är på 260 m.
OrtKramfors
Skuleberget och Naturum Höga Kusten...
För att nå en av landets vackraste utsikter tar man antingen en flack vandring nere från Friluftsbyn eller de kämpiga 280 metrarna rakt upp från Naturum Höga Kusten. Flera utsiktsplatåer åt olika väderstreck.
OrtKramfors
Skuleskogens nationalpark...
Från Entré syd går en nära 3 km lång vandring förbi bronsålderns klapperstensstrand, gammal skog, mäktiga Slåttdalsskrevan samt utsikten från Slåttdalsberget.
OrtKramfors
Köpmanholmen...
Från det gamla sågverkssamhället går båten till Ulvön. Missa inte skulpturer som ingår i High Coast Art i Herrgårdsparken samt den gamla bebyggelsen. Även en finfin badstrand.
OrtÖrnsköldsvik
Nätra hembygdsgård...
OrtÖrnsköldsvik
Skagsudde...
OrtÖrnsköldsvik
Skeppsmalen och Skagsudde...
”Skeppsmaln” är ett fiskeläge med lostplats och genuina sjöbodar. Världens första surströmmingsmuseum med servering. Kort vandring till Skags fyr på klipporna vid havet.
OrtÖrnsköldsvik




Ämnen