Aboda klint


Högt över småländska skogarna får man en fantastisk utsikt och en klar dag kan man se Öland. Kafé och restaurang med utsiktsterrass men även rastplatser för medhavt. Vandringsleder och bad finns också.

  • Till start: 280,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Högsby 
  • Avgift: Nej 


Aboda klint

Aboda Café och Restaurang på toppen av berget

Uppe på toppen av Aboda klint ligger Aboda Café och Restaurang. Du kommer till fots utmed vandringsleden, men såklart finns det också bilväg hit. En kopp kaffe med hembakat fikabröd har aldrig smakat bättre än på toppstugans terrass med utsikt ut över Smålands rika skogar och den glittrande sjön Kleven.

Aboda Café och Restaurang tronar självsäkert med magnifik utsikt uppe på sin klint. Ett par steg från stugan kastar sig förkastningsbranten 40 meter ner mot sjön Kleven. Runt omkring susar Smålands skogar och när du klättrar upp de 118 trappstegen upp i utsiktstornet ser du ända ut till kusten. En klar dag skymtar Öland vid horisonten. Vandrar du istället ner från toppen väntar ett dopp vid Klevens badplats.

Café och restaurang med hemlagat

På Aboda Café och Restaurang serveras hemlagat av äkta småländsk kvalitet. För dig som passerar förbi en vanlig vardag står lunchbuffén redo och till kaffet finns hembakta bärpajer och kladdkaka. Vid ett festligare tillfälle kanske viltbuffén passar bättre. Rökt älg, vildsvin, älgkorv uppbackade av såser av både hjortron och örter lovar en härlig matupplevelse. Drycken i denna småländska skogsrestaurang blir naturligtvis lingondricka.

Höghöjdsbana och fiskevatten

I området kring Aboda klint kan du uppleva både adrenalinkittlande höga höjder och stilla lugnt fiske. Som en småländsk Tarzan kan du svinga dig högt uppe bland trädtopparna i höghöjdsbanan med åtta spännande stationer. Lite lugnare är det att långsamt följa en vandringsleds ringlande stig eller kanske skaffar du dig ett fiskekort och sätter dig tillrätta vid Badebodaån för att fånga en gädda, abborre eller rent av en laxöring.

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Aboda klint
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Orrefors...
OrtOrrefors
Kronobäcks klosterruin
Strax söder om Mönsterås finner du ruinerna av en stor klosterkyrka. På medeltiden var platsen ett känt landmärke för resenärer, en plats där de kunde stanna och vila. Idag är klosterkyrkan en ruin men likafullt är Kronobäck ett andrum på vägen med ett nybyggt besökscenter.
OrtMönsterås
Påskallavik...
Hit åker många för att äta på gästgiveriet eller fika på hamnkafét. Att vandra längs hamnen och stranden med Blå Jungfrun i horisonten är en härlig upplevelse. Fin badplats.
OrtOskarshamn
Vånevik stenhuggaremuseum
Ett mycket intressant litet museum som är en perfekt avstickare. Intressant och informativ utställning där det mesta är utomhus. Fri entré.  
OrtOskarshamn
Döderhultarmuseet
Ett fantastiskt museum med utställning om Axel Petersson Döderhultarn och drygt 200 av hans verk.  Under somrarna anordnas gratis guidad tur varje dag kl 12.00.
OrtOskarshamn
Oskarshamn
En genommysig stad med pittoresk bebyggelse, fantastiska havscenerier och bad. Men framförallt erbjuder man ett av landets bästa museer som speglar Döderhultarn.
OrtOskarshamn