Akalla by


På Järvafältet en bit från Akallas tunnelbana ligger denna karolinergård med tillhörande by. Man är granne med 4H-gården så här är det djur som förr i tiden.

  • Till start: 12,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Akalla 
  • Avgift: Nej 


Sevärdheter under turen

1. Akalla by 2. Akalla 4H-gård
Akalla by
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Akalla by

Byn nämns första gången 1323 och än idag står ganska många relativt gamla byggnader på sina ursprungliga platser. Den äldsta skrivningen för Akalla är "Arkali" och betyder sannolikt "åkarlarnas by". Ån syftar då på Igelbäcken.Storgårdens mansbyggnad, som syns i bild, är från 1600-talet och byggd i en stil som närmast kan kallas karolinsk-barock.

Idag är Akalla by ett välskött och populärt fritidsområde.


 

Akalla 4H-gård

Här strövar djuren fritt i sina hagar alla dagar om året. Det finns också ett fik och minigolfbana. För de allra minsta barnen erbjuds Mini 4H som riktar sig till de som är mellan fyra och sex år. Fyra tillfällen bokas och då åker man häst och vagn, bakar, lär sig om djuren och plockar ägg. Ett bra sätt för barnen att lära sig om jordbruk och hur det fungerar. Söndagar är gården öppen för ponnyridning.
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Akalla 4H-gård
Här strövar djuren fritt i sina hagar året om. Vackert beläget vid en gammal karolinergård med Järvafältet som granne. Även fik, minigolf och ponnyridning.
OrtAkalla
Spånga by 4H-gård
Besöket är gratis och det finns något för alla djurälskare - hästar, getter, får och kaniner. Djuren vistas oftast i hagarna varje dag mellan 9.30-16.00.
OrtSpånga
Sollentuna - Hälsans stig
Här varvas kulturminnen med naturupplevelser. Bäst är sträckan längs Edsviken med en avstickare till slottet. Kontrasten är det hypermoderna Sollentuna centrum.
OrtSollentuna
Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng
Upplev närhistorien med ett levande jordbrukslandskap men även uppbyggda järnåldermiljöer och gamla odlingslandskapet till och med som på stenåldern.
OrtSollentuna
Café Brygghuset
Ett mer romantiskt läge för ett kafé är svårt att finna på. Inbäddat i grönskan i Edsbergs slottspark kan man finna ro och kanske romantik. Mycket att uppleva i omgivanade Edsvik.
OrtSollentuna
Edsbergs slott.
Slottet med dess vackra slottspark uppfördes 1760 i fransk rokokostil. Ta en fika, ät på en av två toppkrogar eller bara spatsera runt parken och stranden. ...
OrtSollentuna