Ålkistan och Bergianska


PROMENAD. En promenad för blomsterälskaren. Vandra genom en halvfärdig lustpark, se enorma näckrosor och en japansk damm eller ”åk söderut” i ett medelhavsväxthus. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 4,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norra Djurgården 
  • Avgift: Nej 


Ålkistan och Bergianska
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Gamla Orangeriet

Orangerier var historiskt sett helt enkelt växthus för apelsiner (orange). Men denna byggnad kom till betydligt senare än då Orangerier kom på modet nämligen på 1900-talet och var då växthus för tropiska växter. Idag är det café med goda bakverk och maträtter samt utställningslokal. Helmysig växthuskänsla med trevlig personal.
Öppettider:

11.00 - 16.00 Vardagar

11.00 - 16.00 Helger

Lunchmenyn:

vardagar kl 11.00 – 14.00
helger kl 11.00 – 15.00

Veit Wittrocks väg 7, Stockholm
Tel. 08-612 09 59

Länkar

Edvard Anderssons växthus

Ett växthus med växter i rätt miljö och klimat från finns att beskåda här. Lite som att åka jorden runt. En medelhavshall med växter från medelhavsområdet och Kanarieöarna, ett ormbunksrum med en miljö från Anderna. Tåliga växter i Australiens, Kaliforniens och Sydafrikas miljöer samt en tropisk avdelning med nyttoväxter som kaffe, te och kakao.

Edvard Andersson tillverkade växthusglas och efter sin död 1936 donerade han pengar för att ett hus som detta skulle kunna byggas för allmänheten. Inuti finns också butik och en liten servering.

Öppettider:
Caféet och butiken har samma öppettider som växthuset.

April-september
Dagligen kl  11-17

Oktober-mars
Vardagar kl 11-16
Lördag och söndag kl 11-17
Öppen visning varje söndag kl 13

Vid storhelger stängt: nyårsafton, nyårsdagen, midsommarafton, midsommardagen, julafton och juldagen

Tel: 08-16 46 42

Läs mera

Länkar

Wittrocks torn

Byggnaden kallas Wittrocks torn efter den svenske botanikern Veit Wittrock som lät uppföra tornet efter ritningar av Oskar Lindberg.

Tornet är del av Bergianska trädgården och är idag konstnärsateljé men uppfördes ursprungligen som utsiktstorn samt museum för Wittrocks samling av fröer och kottar. Den samlingen finns fortfarande kvar här.

Besöka tornet kan göras ett fåtal gånger om året och enbart vid bokade vandringar. Bredvid tornet som ligger på en liten höjd finns bänkar och platsen är utmärkt rast- och picknickplats.

Victoriahuset

En tropisk värld väntar i detta kupolformade växthus. Jättenäckrosorna från släktet Victoria (som är stora nog att bära ett barn!) flyter här inne. De blommar på natten och är du här en sommarkväll finns chansen att få se en utslagen.

Italienska terrassen

Slå dig ner på en solig bänk, upptäck medelhavsväxterna som finns runt omkring och missa inte utsikten mot Hagaparken. Botaniker Veit Wittrock lät uppföra terrassen i slutet av 1800-talet.

Grottorna vid Bergianska

Hit når inte solens strålar. Och det är bra – för dessa grottor är utspränga för att ge plats åt växter som föredrar skuggig och fuktig miljö.

Japandammen

Rofylld damm anlagd efter japansk tradition med stenpartier, mycket grönska och några färgglada blommor, till minne av Bergianska stiftelsens 200-årsjubileum 1991. Kontrasterna mellan växter, stenar och vatten speglar en trädgårdstraditionen långt från den svenska syrénbersån.

Ålkistans kanal

En strandpromenad längs kanalen som byggdes kring 1860 är en lisa för själen. Om det finns ålar? Namnet sägs komma från en så kallad ålkista, en fångstanordning, som förr fanns placerad i bäcken vid Brunnsviken.

Ekhagens strandpromenad

Här går man på vattnet på en träspång som leder bort till båtklubben och en fin liten rastplats.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Edvard Andersons Växthus
Ett växthus med växter i rätt miljö och klimat finns att beskåda här. Lite som att åka jorden runt. Medelhavets-, Andernas- Australiens-, Kaliforniens- och Sydafrikas miljöer samt en tropisk avdelning.
OrtStockholm
Norra Brunnsviken och Tivoliberget
Beundra den sagolikt vackra utsikten över hela Brunnsviken från Tivoliberget. Här passeras bl a flera historiska byggnader och en restaurerad lustpark.
OrtSolna
Fjärilshusets café
Ett café i Stockholms tropiska regnskog med fika eller lättare lunch. Exotiska växter och fjärilar men nu även hajar! Uteservering sommartid i trädgården.
OrtHaga
Fjärilshuset Haga
Alltid 25 grader varmt. I Fjärilshuset inte bara värmer du dig utan ser de 700 fjärilarna i sin naturliga tropiska miljö. Nu även akvarium med hajar!
OrtHaga
Koppartälten i Haga
I koppartälten från sent 1700-tal finns museum och en restaurang, men man kan även fika i denna magnifika miljö. Personalen bakar och lagar allt själva.
OrtHaga
Stora Pelousen Hagaparken
Denna pelous – som lämpligt nog betyder gräsmatta på franska – är perfekt för kubbspel, picknick och sol. Uppe från koppartälten är utsikten vackrast.
OrtHaga