Alvastra klosterruin


Naturskönt belägen klosterruin i denna historiskt sett mycket betydelsefulla trakt. Klostret anlades redan 1143 av franska munkar och det var troligen Sverkerätten som låg bakom etableringen. Bra rastplatser. Fri entré.

  • Till start: 227,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ödeshög 
  • Avgift: Nej 


Alvastra klosterruin

Klosterruinen är en historiskt spännande plats tillika vacker rastplats för den som reser omkring. Fri entré.

Trakten häromkring hade stor betydelse för det svenska rikets framväxt där Sverker den äldre av Sverkerätten omtalas både som östgötarnas men även svearnas kung.

Klostret grundades redan 1143 av franska munkar av den Cisterciensorden i Clairvaux. Hit förde man med sig moderna metoder för teknik, byggnadskonst och administration.

Under hela 400 år blomstrade klostret men i och med reformationen så blev det upplöst och jorden drogs in till kronan och blev ombildat till Alvastra kungsgård.

Klostrets centrala del är kyrkan och en stor del av den är bevarad. Den är bara diskret utsmyckad helt enligt Cisterciensordens förbud mot utsmyckningar. 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ombergs turisthotell
Få hotell har så här vacker utsikt som denna över Östgötaslätten och Vättern som detta anrika turisthotell med intressant historia. En lunch här är ett bra avstamp för allt intressant i omgivningarna.
OrtÖdeshög
Rökstenen
Världens största runsten tillika den kanske mest gåtfulla. Här finns ett litet museum med mycket intressant information som rör stenen men även om vikingatiden i allmänhet. Öppet året om. Fri entré.
OrtÖdeshög
Väderstad Centralkonditori...
Väderstad Centralkonditori är ett populärt stopp längs E4 i Östergötland för att avnjuta klassisk svensk konditorikultur. Väderstadsknäcke och hemgjord saft köper man med sig med fördel.
OrtMjölby
Vadstena...
Heliga Birgitta verkade i klostret och här finns än idag Birgittinerorden kvar. Den äldre stadskärnan och Vätterstranden passar för rofyllt flanerande men klosterområdet samt slottet är måsten på denna självklara omväg.
OrtVadstena
Skänninge
En ort som tidigare spelat en mycket stor roll i tidig svensk historia. Idag en unik trädstad där 276 av 312 byggnader i stadskärnan är av trä.
OrtSkänninge
Östergötland historisk rundtur
Den historieintresserade får sitt lystmäte på denna tur genom Östergötlands jordbrukslandskap. 
OrtSkänninge