Aranäs borgruin.


Aranäs är ruinen efter ett av landets äldsta och förnämsta kungaslott. Uppfört direkt på granitklippan under 1100-talet och byggdes på fram till 1304. Vackert beläget nära sjön Asparen.

  • Till start: 266,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Götene 
  • Avgift: Nej 


Aranäs borgruin

Vackert belägen vid Vänern ligger Aranäs som är ruinen efter ett av våra äldsta och förnämsta kungaslott. Namnet är fornnordiskt och betyder örnnäste. Även idag heter örnnäste Aranäs på isländska. 

Det fasta kärnhuset uppfördes med en granitgrund direkt på klippan i slutet av 1100-talet med kraftiga murar och sandstenskvadrater med vacker sockel. En ringmur tillkom senare och borgen i sin helhet byggdes upp fram till år 1304. Den blev dock nedbränd av danskarna år 1206 men blev återuppbyggt under det seklets mitt.

Aranäs borgruin.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hällekis säteri
Ett omåttligt populärt trädgårdskafé och restaurang i anslutning till Hällekis säteris park med utsikt över Vänern. Parken är öppen för besökare har många ovanliga träd och vackra rabatter. Även ett sommaröppet galleri. Herrgården är privat men kan beskådas på håll.
OrtHällekis
Kinnekulle utsiktstorn
Här kan du vara lika högt ovanför Vänern som Eiffeltornet är högt. Milsvid utsikt över kalkbrott, Läckö och Karlstad. På platån finns kungligheters inskrifter i berget sen nära 200 år, senast Viktoria och Daniel 2010.
OrtGötene
Munkängarna naturreservat
Ett naturreservat som fått namnet från när området hörde till Vadstena kloster. Med många ädla lövträd är det under sommarhalvåret man bör ta sig hit. I slutet av maj blommar ramslöken.
OrtGötene
Restaurang Sjöboden...
OrtLidköping
Sjötorp...
Här började Göta kanal byggas.
OrtMariestad
Stola säteri
Till Stola säteri lyckades man spåra Stefan Holm släkt i SVTs Vem tror du att du är? Här bodde Ekebladska släkten och det var Eva Ekeblad upptäckte att man kunde göra brännvin av potatis.
OrtLidköping