Kinnekulle kalkbrott


Kinnekulle kalkbrott är ett storslaget sceneri med dess branta klippor som skapats av miljoner tons brytning av kalk.  Beroende på var du står har du Vänern eller Kinnekulles höjder i bakgrunden. 

  • Till start: 280,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Götene 
  • Avgift: Nej 


Kinnekulle kalkbrott

I Kinnekulles kalkbrott har man brutit sig ner 40 meter genom åren och detta gör att man kan se lager av fossil som levde för 400 miljoner år sedan och skapades under 50 miljoner år genom att kalkstenslager växte med 1 mm per tusen år.

Den är olika färgad i olika nivåer och de har olika användningsområden.  De undre lagren för cementtillverkning och kalkbränning medan de övre för olika typer av byggnadsmaterial. 80 miljoner ton kalksten har brutits genom åren.

Det är en mäktig upplevelse att se kalkbrottet från någon av utsiktsplatserna. 

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kinnekulle utsiktstorn
Här kan du vara lika högt ovanför Vänern som Eiffeltornet är högt. Milsvid utsikt över kalkbrott, Läckö och Karlstad. På platån finns kungligheters inskrifter i berget sen nära 200 år, senast Viktoria och Daniel 2010.
OrtGötene
Hällekis säteri
Ett omåttligt populärt trädgårdskafé och restaurang i anslutning till Hällekis säteris park med utsikt över Vänern. Parken är öppen för besökare har många ovanliga träd och vackra rabatter. Även ett sommaröppet galleri. Herrgården är privat men kan beskådas på håll.
OrtHällekis
Forshems kyrka
Kyrka från 1100-talet och Nordens enda tillägnad den Helige anden. Den är känd för sina ovanliga romanska reliefer.
OrtGötene
Aranäs borgruin.
Aranäs är ruinen efter ett av landets äldsta och förnämsta kungaslott. Uppfört direkt på granitklippan under 1100-talet och byggdes på fram till 1304. Vackert beläget nära sjön Asparen.
OrtGötene
Spikens fiskeläge
Ett härligt fiskeläge längst ut på Kållandsö i Vänerns skärgård. Här kan man uppleva båtliv, köpa nyrökt fisk, äta på finkrog eller bara glassa lite på ett kafé.
OrtLidköping
Stola säteri
Till Stola säteri lyckades man spåra Stefan Holm släkt i SVTs Vem tror du att du är? Här bodde Ekebladska släkten och det var Eva Ekeblad upptäckte att man kunde göra brännvin av potatis.
OrtLidköping