Mariestad...


  • Till start: 252,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mariestad 
  • Avgift: Nej 


Mariestad

Det var Gustav Vasas son Hertig Karl, senare kung Karl IX, som på 1570-talet lät anlägga en stad på åsen öster om Tidan. Både staden och kungsgården fick namn efter hans hustru Maria av Pfalz – Mariestad och Marieholm. Stadsprivilegierna undertecknades den 9 oktober 1583. 

Gamla stan i Mariefred har en mycket vacker träbebyggelse bevarad. 1693 brann en stor del av staden men i den nordligaste delen som kallas Näset finns inslag från tiden för det.

Mitt i denna pittoreska stadskärna reser sig Mariestads domkyrka som uppfördes 1593-1625. Domkyrkan uppfördes efter religiösa motsättningar mellan Gustav Vasas söder hertig Karl och Johan III där Mariestad var ett försök att bryta sig ur Skara stift och gå samman med Värmland. 

När man är klar med att vandra runt på kullerstenarna i Gamla stan kan man flanera längs Vänerstranden till gästhamnen och Karlsholme folkets park.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sjötorp...
Här började Göta kanal byggas.
OrtMariestad
Töreboda...
OrtTöreboda
Forshems kyrka
Kyrka från 1100-talet och Nordens enda tillägnad den Helige anden. Den är känd för sina ovanliga romanska reliefer.
OrtGötene
Kinnekulle kalkbrott
Kinnekulle kalkbrott är ett storslaget sceneri med dess branta klippor som skapats av miljoner tons brytning av kalk.  Beroende på var du står har du Vänern eller Kinnekulles höjder i bakgrunden. 
OrtGötene
Munkängarna naturreservat
Ett naturreservat som fått namnet från när området hörde till Vadstena kloster. Med många ädla lövträd är det under sommarhalvåret man bör ta sig hit. I slutet av maj blommar ramslöken.
OrtGötene
Läckö slott
Valt till Sveriges vackraste slott och är beläget på en klippa längs ut på Kållandsö. En borg från 1298 byggdes om till dagens slott under 1600-talet. Guidad visning och restaurang med sjöutsikt.
OrtLidköping