Forshems kyrka


Kyrka från 1100-talet och Nordens enda tillägnad den Helige anden. Den är känd för sina ovanliga romanska reliefer.

  • Till start: 274,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Götene 
  • Avgift: Nej 


Forshems kyrka

Forshems kyrka är den enda kyrkan i Norden som är invigd till den Heliga graven i Jerusalems ära.

Kyrkan är uppförd i sandsten och dess äldsta delar är långhuset från 1100-talets mitt. Kyrkan är även känd för sina sex romanska reliefer. De är unika och liknande finns enbart i Skara domkyrka vilket förklaras av att relieferna i kyrkan är inhuggna av Skaramästaren Scarensis.

Man tror att pilgrimer kan ha valt att vallfärda till Forshem i de fall då resan till Jerusalem var för svår och farlig.

Rakt över vägen från kyrkan finns ett stenmuseum med liljestenar och äldre gravhällar. Liljestenar är gravstenar med stiliserade växter som enbart förekommer Sverige. Fortsätter man på stigen förbi museet kommer man till ett pilgrimshärbärge som fortfarande är i bruk för vila eller enklare övernattning för de som går pilgrimsleden mellan Husaby och Forshem.

Öppet dagligen.

Forshems kyrkby,  Hällekis
Telefon: 0501-42010

Läs mera

Länkar

Forshems kyrka
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kinnekulle utsiktstorn
Här kan du vara lika högt ovanför Vänern som Eiffeltornet är högt. Milsvid utsikt över kalkbrott, Läckö och Karlstad. På platån finns kungligheters inskrifter i berget sen nära 200 år, senast Viktoria och Daniel 2010.
OrtGötene
Kinnekulle kalkbrott
Kinnekulle kalkbrott är ett storslaget sceneri med dess branta klippor som skapats av miljoner tons brytning av kalk.  Beroende på var du står har du Vänern eller Kinnekulles höjder i bakgrunden. 
OrtGötene
Stola säteri
Till Stola säteri lyckades man spåra Stefan Holm släkt i SVTs Vem tror du att du är? Här bodde Ekebladska släkten och det var Eva Ekeblad upptäckte att man kunde göra brännvin av potatis.
OrtLidköping
Fornbyn
På sant Skansen-manér har man utanför stans museum samlat ett 30-tal gamla byggnader från bygden. Man får känna på hur livet var förr och viss verksamhet bedrivs fortfarande.
OrtSkara
Västergötlands museum
Tre basutställningar som verkligen är genomarbetade. Historiska Skara i medeltid, Mellan is och eld och konstnären Agnes de Frumerie.  Även återskapade Fornbyn utanför är sevärd.
OrtArray
Skara...
OrtSkara