Åsnens nationalpark - rundtur ...


Sveriges nyaste nationalpark bildades så sent som 2018. Kring sjön Åsnen finns en unik insjöskärgård med 7000 öar. Här tar vi med tre platser som verkligen rekommenderas.

  • Till start: 350,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Växjö 
  • Avgift: Nej 


Åsnens nationalpark - rundtur ...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Huseby bruk

Huseby Bruk är en välbevarad och levande bruksmiljö med rötter i 1800-talet. Här kan man pausa och äta gott på Elisabeths Trädgård Restaurang & Café, vandra bland trädgårdarna, besöka slottet eller kika in i det gamla järnbruket.

Bruket testamenterades till staten av sista ägaren Florence Stephens 1979 och sedan dess har man bevarat, renoverat och gjutit nytt liv i hela området. Slottet står orört med all inredning, du möts av knirkande vattenhjul som var källan till kraften.

1800-talsträdgården har väckts till liv och bredvid växthuset i det gamla Mejeriet ligger Elisabeths Trädgård Restaurang & Café.

Precis intill finns naturreservatet Husebymaden som är en populär plats för fågelskådning.Huseby Bruk har ett gediget program med aktiviteter och evenemang året runt. Den årliga julmässan drar cirka 35 000 besökare.

Text Alvesta kommun.

Läs mera

Sunnanbron

Mjölkenabben och Amys Café

Café vid Mjölknabbens camping och stugby på Sirkön mitt i sjön Åsnen. Serverar bl.a. kaffe, kringlor och kakor. Allting hembakat.

Ute på Sirkön mitt i den vidsträckta sjön Åsnen, vid Mjölknabbens camping ligger detta café. Här kan du slå dig ner och njuta av hembakade pajer, kakor, kaffe och te. Här finns också bredda smörgåsar och ostkaka med hallonsylt och vispgrädde. 

Allt detta erbjuds i en avkopplande och trivsam miljö med vacker utsikt över sjön.

Länkar

Trollberget

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Teleborgs slott.
Det här slottet ser ut som ett riktigt Törnrosaslott och som en riddarborg vilket man försökte efterlikna men är ändå inte äldre än drygt hundra år. En populär restaurang och festlokal. Fin park för picknick relax och spel & lek.
OrtVäxjö
Amys Café - Mjölkenabben.
Hyr en båt och ro runt. Annars är väl en fika på bryggan ett hett tips. Fin camping med servering.
OrtTingsryd
Inglinge hög.
Den sex meter höga begravningshögen är från järnåldern. Det mest unika är den klotrunda stenen med inristningar på kullen som är en kopia av stenen och originalet är på Historiska museet i Stockholm.
OrtVäxjö
Kronobergs slottsruin
Kronobergs biskopsborg byggdes under 1300-talet. Successivt utvecklades befästningen till en borg av trä och sten. År 1542 övertogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän. Efter Dackefejden 1543 övertog kung Gustav Vasa Kronoberg. Kafé. Entréavgift.
OrtVäxjö
IKEA museum.
Museet som speglar Sveriges utveckling sett i hur företaget möblerade upp folkhemmet skulle man kunna säga. Möblerna, miljöerna, katalogerna och samtiden. Allt är intressant presenterat som det skall på ett bra museum.
OrtÄlmhult
Korrö hantverksby.
Många kommer hit för trädgårdsfikat eller äta småländska husmanskosten vid Ronnebyån. Här finns mycket att uppleva på den lilla hantverksbyn på ön i ån med medeltida anor.
OrtTingsryd