Åsnens nationalpark - rundtur ...


  • Till start: 350,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Växjö 
  • Avgift: Nej 
Åsnens nationalpark - rundtur ...
Stor karta

Sveriges nyaste nationalpark bildades så sent som 2018. Kring sjön Åsnen finns en unik insjöskärgård med 7000 öar. Här tar vi med tre platser som verkligen rekommenderas.

Sevärdhet 1 av 4

Huseby bruk

Huseby Bruk är en välbevarad och levande bruksmiljö med rötter i 1800-talet. Här kan man pausa och äta gott på Elisabeths Trädgård Restaurang & Café, vandra bland trädgårdarna, besöka slottet eller kika in i det gamla järnbruket.

Bruket testamenterades till staten av sista ägaren Florence Stephens 1979 och sedan dess har man bevarat, renoverat och gjutit nytt liv i hela området. Slottet står orört med all inredning, du möts av knirkande vattenhjul som var källan till kraften.

1800-talsträdgården har väckts till liv och bredvid växthuset i det gamla Mejeriet ligger Elisabeths Trädgård Restaurang & Café.

Precis intill finns naturreservatet Husebymaden som är en populär plats för fågelskådning.Huseby Bruk har ett gediget program med aktiviteter och evenemang året runt. Den årliga julmässan drar cirka 35 000 besökare.

Text Alvesta kommun.

Läs mera

Sunnanbron

Mjölkenabben och Amys Café

Café vid Mjölknabbens camping och stugby på Sirkön mitt i sjön Åsnen. Serverar bl.a. kaffe, kringlor och kakor. Allting hembakat.

Ute på Sirkön mitt i den vidsträckta sjön Åsnen, vid Mjölknabbens camping ligger detta café. Här kan du slå dig ner och njuta av hembakade pajer, kakor, kaffe och te. Här finns också bredda smörgåsar och ostkaka med hallonsylt och vispgrädde. 

Allt detta erbjuds i en avkopplande och trivsam miljö med vacker utsikt över sjön.

Länkar

Trollberget

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...