Åsnens nationalpark - rundtur ...


Sveriges nyaste nationalpark bildades så sent som 2018. Kring sjön Åsnen finns en unik insjöskärgård med 7000 öar. Här tar vi med tre platser som verkligen rekommenderas.

  • Till start: 350,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Växjö 
  • Avgift: Nej 


Åsnens nationalpark - rundtur ...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Huseby bruk

Huseby Bruk är en välbevarad och levande bruksmiljö med rötter i 1800-talet. Här kan man pausa och äta gott på Elisabeths Trädgård Restaurang & Café, vandra bland trädgårdarna, besöka slottet eller kika in i det gamla järnbruket.

Bruket testamenterades till staten av sista ägaren Florence Stephens 1979 och sedan dess har man bevarat, renoverat och gjutit nytt liv i hela området. Slottet står orört med all inredning, du möts av knirkande vattenhjul som var källan till kraften.

1800-talsträdgården har väckts till liv och bredvid växthuset i det gamla Mejeriet ligger Elisabeths Trädgård Restaurang & Café.

Precis intill finns naturreservatet Husebymaden som är en populär plats för fågelskådning.Huseby Bruk har ett gediget program med aktiviteter och evenemang året runt. Den årliga julmässan drar cirka 35 000 besökare.

Text Alvesta kommun.

Läs mera

Sunnanbron

Mjölkenabben och Amys Café

Café vid Mjölknabbens camping och stugby på Sirkön mitt i sjön Åsnen. Serverar bl.a. kaffe, kringlor och kakor. Allting hembakat.

Ute på Sirkön mitt i den vidsträckta sjön Åsnen, vid Mjölknabbens camping ligger detta café. Här kan du slå dig ner och njuta av hembakade pajer, kakor, kaffe och te. Här finns också bredda smörgåsar och ostkaka med hallonsylt och vispgrädde. 

Allt detta erbjuds i en avkopplande och trivsam miljö med vacker utsikt över sjön.

Länkar

Trollberget

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Teleborgs slott.
Det här slottet ser ut som ett riktigt Törnrosaslott och som en riddarborg vilket man försökte efterlikna men är ändå inte äldre än drygt hundra år. En populär restaurang och festlokal. Fin park för picknick relax och spel & lek.
OrtVäxjö
Inglinge hög.
Den sex meter höga begravningshögen är från järnåldern. Det mest unika är den klotrunda stenen med inristningar på kullen som är en kopia av stenen och originalet är på Historiska museet i Stockholm.
OrtVäxjö
Kronobergs slottsruin
Kronobergs biskopsborg byggdes under 1300-talet. Successivt utvecklades befästningen till en borg av trä och sten. År 1542 övertogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän. Efter Dackefejden 1543 övertog kung Gustav Vasa Kronoberg. Kafé. Entréavgift.
OrtVäxjö
Bilkyrkogården Kyrkö mosse.
En mycket speciell plats. Är det en konstinstallation eller skrot? Svaret är väl både och. Ursprungligen en samling skrotbildar som med tiden höjdes till en sevärdhet trots myndigheters protester.
OrtTingsryd
Korrö hantverksby.
Många kommer hit för trädgårdsfikat eller äta småländska husmanskosten vid Ronnebyån. Här finns mycket att uppleva på den lilla hantverksbyn på ön i ån med medeltida anor.
OrtTingsryd
Lessebo handpappersbruk
På Handpappersbruket kan man som besökare titta på tillverkningen av handgjort papper, shoppa i butiken samt sommartid få en guidad tur.
OrtLessebo