Bockstens mosse...


Mossen som är känd genom fyndet av den naturligt konserverade Bockstensmannen som hittades i dessa skogar. Vacker vandring i bokskog och mossmarker. Mannen ifråga kan beskådas på Varbergs fästning.

  • Till start: 405,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Nej 


Bockstens mosse

1936 fann en blott 11-årig pojke detta fynd när han harvade på familjens ägor. Det man fann kallades Bockstensmannen och visade sig efterhand vara västvärldens bäst bevarade medeltidsdräkt. Det var syran i mossen som hade tjänat som konserveringsmedel.

Man kom fram till att det var kvarlevorna av en man som dog cirka 1350-1370. Förutom den unikt välbevarade dräkten så är fyndet enda kända mossliket som fått pålar slagna genom kroppen. Varför man pålade döda var troligtvis för att de skulle förhindras att lämna platsen och bli gengångare.

Ett digert forskningsarbete för att inte säga detektivarbete har gett följande. Mannen hade inte ett grovt arbete men ridit en del vilket skelettets slitage och tillväxt kunde utvisa. Av kläderna att döma var han en tjänsteman av en högt uppsatt person.

För att ta sig till fyndplatsen så går man den utmärkta vandringsleden. Vill man dock se fyndet så visas det på Varbergs kulturhistoriska museum i Varbergs fästning.

Läs mera
Bockstens mosse...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ästad Vingård
Vingårdar blir allt vanligare, likaså SPA-hotell. Ästad Vingård är både ock. På Ästad går det utmärkt att som gäst äta frukost, lunch eller middag. Vackert beläget mellan Älvasjön och Byasjön.
OrtTvååker
Axtorna slagfält...
Det här slaget är inte så uppmärksammat i svenska historieböcker av den enkla andledningen att Sverige förlorade stort. Fältet är i princip lika öppet som då slaget stod här år 1565. Skyltar informerar.
OrtFalkenberg
Ätraforsrundan - Hallands vackraste väg?
Det finns flera fina vägar i Halland men denna är svårslagen. Några stopp är mer utsatt för att slingan skall bli korrekt. Börjar med bad och slutar med vandring.
OrtFalkenberg
Yttra berg...
En gård som bevarats sedan tiden före 1800-talets skiften. Här möter man ett landskap som var vanligt förr och i gårdsmuseet många gamla föremål. Fyra vandringsstigar utgår härifrån. Vacker utsikt över nejden.
OrtFalkenberg
Apelviken
Ett av Västkustens bästa stränder. Ett strandliv som når höga höjder under högsäsongen. Smidigt biltåg från Varberg hit.
OrtVarberg
Getterön naturum och naturreservat
Ett naturum för den vetgirige med kafé och lunchrestaurang. Fågelskådningsplatser och vandringsleder.
OrtVarberg