Bockstens mosse...


Mossen som är känd genom fyndet av den naturligt konserverade Bockstensmannen som hittades i dessa skogar. Vacker vandring i bokskog och mossmarker. Mannen ifråga kan beskådas på Varbergs fästning.

  • Till start: 405,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Nej 


Bockstens mosse

1936 fann en blott 11-årig pojke detta fynd när han harvade på familjens ägor. Det man fann kallades Bockstensmannen och visade sig efterhand vara västvärldens bäst bevarade medeltidsdräkt. Det var syran i mossen som hade tjänat som konserveringsmedel.

Man kom fram till att det var kvarlevorna av en man som dog cirka 1350-1370. Förutom den unikt välbevarade dräkten så är fyndet enda kända mossliket som fått pålar slagna genom kroppen. Varför man pålade döda var troligtvis för att de skulle förhindras att lämna platsen och bli gengångare.

Ett digert forskningsarbete för att inte säga detektivarbete har gett följande. Mannen hade inte ett grovt arbete men ridit en del vilket skelettets slitage och tillväxt kunde utvisa. Av kläderna att döma var han en tjänsteman av en högt uppsatt person.

För att ta sig till fyndplatsen så går man den utmärkta vandringsleden. Vill man dock se fyndet så visas det på Varbergs kulturhistoriska museum i Varbergs fästning.

Läs mera
Bockstens mosse...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Marinmuseet i Varberg.
Ett privat museum som drivs av en entusiast som samlat miljontals föremål. En stor samling utombordare står ut men mest imponerande är föremålen från M/S Gripsholm som gick till USA.
OrtVarberg
Gislaved Industrimuseum.
Med stor tyngd lagd på ortens däcktillverkning har man lyckats skapa ett museum med många intressanta föremål. Har man tur så guidar konstruktören av Gislaved Frost som är pensionerad men jobbar på ledig tid.
OrtGislaved
Hylténs industrimuseum.
Gnosjös andra industrimuseum är en gammal metallfabrik där tiden stått stilla i 80 år. Maskinerna drivs med remdrift och elen från ett hundra år gammalt kraftverk. Kunniga guider ger extra djup åt besöket.
OrtGnosjö
Göteborg inom Vallgraven
En promenad i Göteborgs äldsta delar med flera av de kändaste landmärkena.
OrtGöteborg
Bengans
Legendarisk skivhandel som inte bara säljer bra musik utan är ett kafé med uteservering.
OrtGöteborg
Sjöfartsmuseet Akvariet STÄNGT FÖR RENOVERING
Livet under, ovan och vid vattenytan. Akvariet visar levande djur och biologi samt kulturhistoria om sjöfarten i staden och på haven. Högteknologisk fartygssimulator.
OrtGöteborg