Bockstens mosse...


Mossen som är känd genom fyndet av den naturligt konserverade Bockstensmannen som hittades i dessa skogar. Vacker vandring i bokskog och mossmarker. Mannen ifråga kan beskådas på Varbergs fästning.

  • Till start: 405,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Nej 


Bockstens mosse

1936 fann en blott 11-årig pojke detta fynd när han harvade på familjens ägor. Det man fann kallades Bockstensmannen och visade sig efterhand vara västvärldens bäst bevarade medeltidsdräkt. Det var syran i mossen som hade tjänat som konserveringsmedel.

Man kom fram till att det var kvarlevorna av en man som dog cirka 1350-1370. Förutom den unikt välbevarade dräkten så är fyndet enda kända mossliket som fått pålar slagna genom kroppen. Varför man pålade döda var troligtvis för att de skulle förhindras att lämna platsen och bli gengångare.

Ett digert forskningsarbete för att inte säga detektivarbete har gett följande. Mannen hade inte ett grovt arbete men ridit en del vilket skelettets slitage och tillväxt kunde utvisa. Av kläderna att döma var han en tjänsteman av en högt uppsatt person.

För att ta sig till fyndplatsen så går man den utmärkta vandringsleden. Vill man dock se fyndet så visas det på Varbergs kulturhistoriska museum i Varbergs fästning.

Läs mera
Bockstens mosse...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bexells talande stenar
Alfred Bexell var en säregen man som lät rista visdomsord i skogarna nära Åkulla. Bexells bostad inne i Varberg är en av stadens vackrare trähus.
OrtVarberg
Ästad Vingård
Vingårdar blir allt vanligare, likaså SPA-hotell. Ästad Vingård är både ock. På Ästad går det utmärkt att som gäst äta frukost, lunch eller middag. Vackert beläget mellan Älvasjön och Byasjön.
OrtTvååker
Grimetons radiostation
Ett av Sveriges femton världsarv. Innan Internet fanns gällde långvågsradio och då krävdes ett nät av enorma master som dem i Grimeton. En mäktig syn att se dem försvinna kilometervis över fälten. Stationen är intakt och fungerande som på 1920-talet. Besökscentrum med kafé....
OrtVarberg
Ny Varberg klosterruin...
Detta är en rest av gamla Varberg eller Nyby som det hette och är en gammal klosterruin. Anders Arborelius som idag är Sveriges ende kardinal i Vatikanen var här 2014 och mottog stenar från klostret.
OrtVarberg
Gamla Köpstads naturreservat...
På medeltiden låg en köpstad här vilket var en handelsplats helt enkelt. Uppifrån fågeltornet ser man rester av hamnen en bit ut från stranden och skådar fåglar såklart. Även båtmuseum.
OrtVarberg
Getterön naturum och naturreservat
Ett naturum för den vetgirige med kafé och lunchrestaurang. Fågelskådningsplatser och vandringsleder.
OrtVarberg